Objavljeno u Nacionalu br. 791, 2011-01-11

Autor: Maroje Mihovilović

POZADINA ŠESTEROSTRUKOG UBOJSTVA U TUCSONU

Politički otrov kriv za masakr

Napad na zastupnicu u Kongresu SAD-a Gabrielle Giffords i ubojstvo šestero građana posljedica su desničarske harange

SARAH PALIN, bivša republikanska
guvernerka Aljaske,
kreirala je na svojim
web stranicama kartu Amerike sa snajperskim nišanom
na okruzima gdje želi
srušiti demokratske
zastupnike u KongresuSARAH PALIN, bivša republikanska guvernerka Aljaske, kreirala je na svojim web stranicama kartu Amerike sa snajperskim nišanom na okruzima gdje želi srušiti demokratske zastupnike u KongresuU subotu 8. siječnja članica Predstavničkog doma američkog Kongresa Gabrielle Giffords iz Arizone odlučila je održati još jedan neposredni sastanak s građanima svog izbornog okruga, kakvih je u svom gradu Tucsonu proteklih godina održala već niz. Ta 40-godišnjakinja, koja je u Predstavničkom domu u Washingtonu od 2006., poznata je po tome što stalno održava takve sastanke, neki put - kao tijekom lanjske predizborne kampanje - čak i po desetak dnevno. Ovaj je put odlučila razgovarati s ljudima iz sjevernog dijela Tucsona, pa je objavila da se s njom mogu sastati na parkiralištu pred trgovinom Safeway u četvrti Casas Adobes. U deset sati prije podne okupilo se 30-ak ljudi, starijih stanovnika, a neki su bili s djecom i unucima. Razgovarala je sa svakim ponaosob sjedeći za stolom.

Desetak minuta nakon što je skup počeo pojavio se mladić, izvukao pištolj i uperio ga prema Gabrielle Giffords. Ona se okrenula i pokušala se skloniti, ali joj je mladić pucao u glavu. Pogodio ju je u tjeme, a metak joj je izišao kroz čelo. Iz poluautomatskog pištolja Glock 19 ispalio je još 20-ak metaka od 9 mm i napravio pravi pokolj. Ispraznivši šaržer, pokušao je u pištolj ubaciti novi. Tada se na njega bacila 61-godišnja Patricia Maisch i izbila mu šaržer iz ruke. Dok se on s njom hrvao, uspio je još jedan šaržer ugurati u pištolj, ali se zaglavio. Dok je baratao pištoljem, na njega se bacio 74-godišnji umirovljeni pukovnik i s još ga jednim muškarcem svladao.


STIGLE SU POLICIJA i hitna pomoć. Jedan od pomoćnika Gab rielle Giffords, uvježbani medicinski tehničar, pritiskom na ranu zaustavio je krvarenje i okrenuo ju da se ne uguši u vlastitoj krvi. Helikopterom je prebačena do sveučilišne bolnice. Iako je pogođena u gornji dio glave, bila je pri svijesti. Za 38 minuta počela je dvosatna operacija. Neki su američki mediji objavili da je preminula na operacijskom stolu, ali to nije bilo točno. Nakon operacije glavni kirurg sveučilišne bolnice u Tucsonu Peter M. Rhee, koji je 24 godine bio vojni kirurg u američkoj ratnoj mornarici (i u vojnim bolnicama u Iraku u Afganistanu), priopćio je novinarima da je operacija uspjela i da je optimist. Napomenuo je da će sljedećih nekoliko dana biti kritično za oporavak, ali da je s obzirom na okolnosti situacija povoljna. Ujutro u nedjelju, na sljedećoj tiskovnoj konferenciji, sretne okolnosti opisao je kirurg Michael Lemole, koji je operirao Gabrielle Giffords. Otkrio je da je ona nakon operacije bila pri svijesti, ali da je potom stavljena u stanje umjetne kome, kako bi se mozak mirnije oporavljao. Rekao je da je sretna okolnost što je metak ozlijedio samo lijevu hemisferu mozga i što se nije zadržao u lubanji. Dok se ta liječnička ekipa bavila s Gabrielle Giffords, druge su se bavile drugim pogođenima koji su dopremljeni u bolnicu. U prvi trenutak nije se znalo koliko je pogođenih u pokolju. Bilo ih je 20, šest mrtvih i 14 ranjenih, šest vrlo teško. Ubijeni su i federalni sudac i devetogodišnja djevojčica. Kad je počela pucnjava, pokušali su pobjeći, ali nisu uspjeli jer se stol nalazio u jednom kutu. Srećom, napadač je relativno brzo svladan.

JARED LEE LOUGHNER, mentalno poremećeni
mladić koji je pod utjecajem političke klime u Americi
počinio atentat na kongresnicu Gabrielle GiffordsJARED LEE LOUGHNER, mentalno poremećeni mladić koji je pod utjecajem političke klime u Americi počinio atentat na kongresnicu Gabrielle GiffordsPOLICAJCI SU GA PREBACILI u svoju centralu. Utvrđeno je da je to 22-godišnji Jared Loughner iz Tucsona, da živi s roditeljima, da je već imao neprilika s policijom, a bio je i u psihijatrijskim ustanovama zbog neuračunljiva ponašanja. Odbio je razgovarati s istražiteljima. Njegovi znanci opisali su situacije u kojima se vidjelo da ima mentalnih tegoba, zbog čega je morao prekinuti školovanje. Nije imao prijatelja. Otkrivene su njegove intervencije na internetu. O tome je na prvoj tiskovnoj konferenciji u subotu navečer progovorio šerif iz Tucsona Clarence Dupnik, koji je započeo istragu. Okidač na poluautomatskom pištolju Glock povukao je 22-godišnji Jared Loughner, pucao u glavu Gabrielle Giffords, a potom i po ostalima, ali odgovornost za taj krvavi događaj - šest mrtvih i 14 ranjenih - jest drugdje, rekao je Dupnik: za ono što se dogodilo kriva je “otrovna politička klima, koja je posebno grozna u Arizoni”: “Bijes, mržnja, zatucanoost i zadrtost u ovoj zemlji postali su nepodnošljivi, a Arizona u tome prednjači.”

DUPNIK SE OSVRNUO na ono što se u Arizoni događa posljednjih mjeseci. U studenome su u SAD-u bili izbori, pa se i Gabrielle Giffords, od 2006. demokratska članica Predstavničkog doma Kongresa iz Arizone, borila za svoj treći dvogodišnji mandat. Iako je za političarku relativno mlada, već je dugo u politici. Afirmirala se kao aktivistica Demokratske stranke u Arizoni, a to joj prokrčilo put za političku karijeru i na saveznoj razini. Arizona je konzervativna savezna država, a Gabrielle Giffords je liberalna političarka. Mnogi su joj govorili da s takvim stavovima neće uspjeti u Arizoni, gdje su joj desničari zamjerali ne samo liberalne stavove, nego čak i to što je židovskog podrijetla. No ona je u susretima s građanima Arizone zaključila da mnogi dijele njezina gledišta. Hrabro je ušla u politiku, uz snažnu podršku supruga, iskusnog američkog astronauta Marka E. Kellyja, koji je već tri puta letio u svemir. A 2006. ušla je u Predstavnički dom. Članovi Predstavničkog doma imaju mandat na dvije godine, svake druge godine idu na izbore. Tako je bilo i 2010. U Arizoni je Republikanska stranka jača od Demokratske, a republikanski aktivisti silno su se mobilizirali da pomognu njezinu republikanskom protukandidatu, 30-godišnjem Jesseju Kellyju, vojnom veteranu iz obitelji građevinskih poduzetnika, izrazitom desničaru, pripadniku pokreta Tea Party (Čajanka). Pripadnici Tea Partyja žestoko su i glasno agitirali protiv Gabrielle Giffords, a u predizbornoj kampanji dobivala je razne prijetnje. Na jednom njezinu skupu pojavio se naoružani čovjek, a tijekom predizborne kampanje netko je porazbijao prozore na njezinu izbornom stožeru.

NAPADALI SU JU DESNIČARI i izvan Arizone. Bivša guvernerka Aljaske i republikanska potpredsjednička kandidatkinja iz 2008. Sara Palin posebno je žestoko agitirala za kandidate Tea Partyja diljem SAD-a. Kreirala je opću strategiju pokreta Tea Party protiv demokratskih političara. Na svojoj internetskoj stranici objavila je lani kartu SAD-a na kojoj su bili označeni izborni okruzi gdje treba svrgnuti dotadašnje članove Predstavničkog doma iz Demokratske stranke. Među 20 takvih izbornih okruga našao se i izborni okrug Gabrielle Giffords. Pozvala je pripadnike Tea Partyja da se ondje posebno angažiraju. Svi ti okruzi bili su na toj karti objavljenoj na int ernetskoj stranici Sare Palin označeni kao streljačke mete, a takva prezentacija slagala se i s porukom Sare Palin aktivistima Tea Partyja: “Nemojte se povlačiti, nego ponovno napunite oružje.” Izborni ishod u okrugu Gabrielle Giffords u Arizoni bio je toliko tijesan da je trebalo posebno provjeriti glasovanje. Rezultat je proglašen tek tri dana nakon izbora. Gabrielle Giffords tijesno je pobijedila, za samo 4000 glasova, i ostala u Predstavničkom domu Kongresa.

ŽRTVE KRVOPROLIĆA
Kongresnica Gabrielle Giffords sa suprugom astronautomŽRTVE KRVOPROLIĆA Kongresnica Gabrielle Giffords sa suprugom astronautomOD POČETKA političke karijere, dok je još djelovala u Arizoni, poznata je po tome što se rado i stalno susreće s ljudima iz svoje izborne jedinice i svakodnevno organizira takve sastanke na raznim mjestima i razinama, neovisno o tome što se to katkad pretvori i u žučne političke rasprave. U Arizoni je jedna od najvećih političkih tema problem s ilegalnom imigracijom preko granice s Meksikom, koju bi neki desničari u toj saveznoj državi spriječili drastičnim policijskim mjerama, tretirajući sve ilegalne useljenike kao kriminalce, čak i one koji su se već prije mnogo godina skrasili u toj saveznoj državi. Gabrielle Giffords tomu se protivila i iskazivala liberalne stavove u skladu s temeljnom politikom sadašnjega predsjednika Baracka Obame. Zagovornica je prava na pobačaj i podržava opću zdravstvenu zaštitu. Jedino u čemu se ne slaže s osnovnim liberalnim stavovima koji prevladavaju na lijevom krilu američkog političkog spektra jest odnos prema nošenju oružja. Ona smatra da je to pravo Amerikancima zajamčeno ustavom. Zbog pretežno liberalnih stavova bila je na udaru žestokih kritika i mržnje, ali i prijetnji iz konzervativnih desničarskih krugova, posebno od desnih radiokomentatora, bloggera i predstavnika Tea Partyja.

NI NAKON IZBORA otrovna klima nije splasnula, napadi na nju su se nastavili. Malo je tko na internetu zamijetio što poručuje 22-godišnji Jared Loughner. Na videoservisu YouTube ostavio je nekoliko kriptičnih tekstovnih poruka, za koje se tek sad vidi da su najava onoga što se i dogodilo. Među kojekakvim nebuloznim konstrukcijama o općem društvenom stanju bilo je i nekih ljutih referencija na ono što se događa u izbornom okrugu Gabrielle Giffords, pa i kako će on u vezi s tim nešto poduzeti. Sad je jasno da je taj poremećeni mladić, koji je imao dosta susreta s ustanovama za mentalno zdravlje i s policijom, očito pod utjecajem opće političke klime mržnje odlučio da se obračuna s Gabrielle Giffords, prihvativši ono što su za nju desničari tvrdili. Otkriveni su i dokazi da je atentat planirao. Kako je nastajala njegova odluka da ubije Gabrielle Giffords, zašto je nastavio pucati po ljudima u njezinoj blizini, to će istraga tek utvrditi. Politički korijeni ove tragedije, međutim, već su sasvim jasni, ona je posljedica otrovne klime kakvu su Amerikanci starijih generacija već upoznali u nekim razdobljima. Slično je bilo 60-ih - kad su SAD potresla tri atentata, ubojstva demokratskog predsjednika Johna Kennedyja, njegova brata senatora Roberta Kennedyja i vođe američkih crnaca Martina Luthera Kinga - ali i 90-ih za demokratskog predsjednika Billa Clintona, kad je u Oklahoma Cityju podmetnuta bomba pred državnom zgradom usmrtila 136 osoba. Počinitelji tih atentata bili su mentalno nestabilni desničari, ali sve te zločine prouzročila je politička i društvena klima u kojoj su neki desničari smatrali da situaciju u SAD-u u doba demokratskih predsjednika - treba mijenjati dramatičnim zločinima.

Vezane vijesti

Preživjela žrtva atentata na glasanju: Savršeno 'tempirani' povratak Gabrielle...

Preživjela žrtva atentata na glasanju: Savršeno 'tempirani' povratak Gabrielle Giffords

Za jedan trenutak njezin nastup je izgledao nestvaran. Čak su je i njezini kolege iz Demokratke stranke promatrali s nevjericom kada je ulazila u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika