Objavljeno u Nacionalu br. 791, 2011-01-11

Autor: Robert Bajruši

STRATEGIJA HDZ-a ZA POBJEDU NAD SDP-om

'Vedra Jadranka Kosor pobijediti će mrzovoljnog Milanovića'

VLADAJUĆA STRANKA u predizbornoj kampanji istaknut će u prvi plan premijerku jer je u javnim nastupima simpatičnija i uvjerljivija od prvog čovjeka oporbe

ŠEFICA VLADE KAO BRAND HDZ je svjestan da stoji lošije od SDP-a, ali računa na to da Jadranka Kosor uživa veću popularnost od
namrgođenog Zorana MilanovićaŠEFICA VLADE KAO BRAND HDZ je svjestan da stoji lošije od SDP-a, ali računa na to da Jadranka Kosor uživa veću popularnost od namrgođenog Zorana Milanovića“Postoji samo jedan način na koji HDZ može pobijediti na parlamentarnim izborima, a to je njihova maksimalna individualizacija. Naš plan je vrlo jednostavan, i znači da ćemo premijerku Jadranku Kosor suprotstaviti Zoranu Milanoviću, jer smo uvjereni da ona bolje stoji u međusobnom srazu. Jadranka Kosor je HDZov brand koji nam treba donijeti pobjedu na izborima”, tako je prije nekoliko dana u razgovoru za Nacional najavio temeljnu predizbornu strategiju visoki izvor iz Hrvatske demokratske zajednice. HDZ-ova pobjednička premisa je jednostavna i temelji se na stavu prema kojem je Jadranka Kosor u javnim nastupima simpatičnija i uvjerljivija od Zorana Milanovića, kandidata opozicije za premijerski položaj. Žele se pokazati dva lica Jadranke Kosor, prvo, kao samosvjesne liderice koja je sposobna pokrenuti ekonomski oporavak zemlje, a time i sveukupni prosperitet, i drugo, kao brižne osobe koja shvaća probleme depriviranih društvenih skupina kao što su nezaposleni, umirovljenici ili obitelji s puno djece. Ovo drugo joj ne bi trebalo predstavljati problem, budući da je kao nekadašnja potpredsjednica vlade, punih šest godina bila zadužena za komunikaciju s marginalnim socijalnim skupinama.


PREMDA VIŠE NITKO unutar HDZ-a ne spominje Ivu Sanadera u pozitivnom kontekstu, nadolazeća kampanja u svojoj je biti bazirana istim pretpostavkama zbog kojih je on na izborima 2007. pobijedio Milanovića. Prije točno četiri godine, tadašnja ispitivanja javnosti su upravo kao i sadašnja, ukazivala na značajnu prednost oporbe, koja je dodatno povećana kada je početkom lipnja Zoran Milanović izabran za predsjednika SDP-a. Ali u idućih pet mjeseci, HDZ je igrajući na Sanaderovu političku karizmu, preokrenuo rezultat u svoju korist, i naposljetku pobijedio i uspio sastaviti vladu. Istu će taktiku HDZ koristiti u idućem razdoblju, samo što će se ovoga puta sve bazirati na Jadranki Kosor. Stratezi u vladajućoj koaliciji snažno su uvjereni kako ona u javnim nastupima posjeduje nekoliko nezanemarivih prednosti u odnosu na šefa opozicije, a to su bolje komunikacijske sposobnsti, uvjerljivost u obraćanju publici, empatiju i sposobnost iskazivanja emocija, kao i općeniti govor tijela.

A IMA JOŠ NEŠTO – iako sve ankete već gotovo godinu dana ukazuju kako Kastavska skupina uvjerljivo vodi ispred koalicije HDZHSS (s približno 40 prema 28 postotaka), kao i da sadašnju vladu podupire tek četvrtina hrvatskih građana, kada se mjere individualni rejtinzi vodećih političara, Jadranka Kosor ima nešto veću podršku od Milanovića. Istina je kako oboje daleko zaostaju za predsjednikom Ivom Josipovićem i guvernerom Narodne banke Željkom Rohatinskim, međutim, signifikantno je kako je podrška šefu opozicije niža od one koju uživa predsjednica, realno govoreći, vrlo nepopularne Vlade. U prošlosti su i Jadranka Kosor i Zoran Milanović gubili u snažno individualiziranim kampanjama, on protiv Sanadera, a ona na predsjedničkim izborima 2005., kada je uvjerljivo pobijedio Stipe Mesić. No u HDZu vjeruju da je u srazu “jedan na jedan” njihova predstavnica puno bolja, i sposobna sadašnju nepovoljnu situaciju preokrenuti u korist desnog centra.

PRITOM SE RAČUNA na još najmanje troje visokopozicionirnih političara koji će predstavljati HDZ-ov prvi izborni ešalon, a to su Petar Čobanković, Gordan Jandroković i Martina Dalić. Na razini političkg svjetonazora, Čobanković i Jandroković su predstavnici narodnjačko- demokršćanske struje, čiji je zadatak motiviranje birača koji zagovaraju tradicionalne vrijednosti. “Čobanković nam je strahovito važan jer je tipični čovjek iz naroda, koji sa svakime može popiti pivo i popričati”, smatra sugovornik iz HDZ-a. Osim toga, Čobankovićeva regija jest Slavonija u kojoj je dominantna snaga i dalje HDZ (uz Glavašev HDSSB), i podjednako važno, SDP u ovom dijelu države nema nijednog snažnog političara. Tihomir Vinković, gradonačelnik Đakova je zbog nepoštivanja stranačkih odluka nedavno isključen iz SDP-a, Biljana Borzan je prilično neutjecajna, i veliko je pitanje kako će se suprotstaviti Čobankoviću i HDZ-u. Slična je uloga šefa diplomacije Gordana Jandrokovića, kojega se – razumije se, poslije Jadranke Kosor – etablira kao najzaslužnijega za završetak pregovora s Europskom unijom. U Vladi su već odredili i datum, koji ima simboličnu vrijednost, dokad bi trebalo završiti pregovore. Bio bi to Dan državnosti 25. lipnja 2011., odnosno, točno dvadeseta obljetnica otkako je 25. lipnja 1991. Hrvatska proglasila samostalnost u odnosu na Jugoslaviju. Na taj se način u istom datumu želi zaokružiti proces međunarodne emancipacije, koji je započeo isticanjem samostalnosti, a simbolički treba dovršiti pristupanjem Europskoj uniji. Treća osoba koja će dobiti izuzetnu ulogu u individualizirnoj parlamentarnoj kampanji jest nova ministrica financija Martina Dalić. Njezina je uloga dvostruka jer ju HDZ namjerava plasirati kao zagovornicu liberalne politike, prvenstveno u pitanjima vezanim za državne financije, ali i kao profesionalku čiji su stručni kapaciteti veći od predstavnika opozicije. Pojednostavljeno, namjera je uvjeriti hrvatsku javnost da se Martina Dalić u državne financije razumije kudikamo bolje nego SDP-ovi stručnjaci Slavko Linić ili Gordan Maras. Svi oni, ipak, trebaju ostati u drugom planu, dok će glavnu ulogu preuzeti Jadranka Kosor. Svi pozitivni rezultati do kojih bi moglo doći u idućih pola godine, planiraju se prikazati kao posljedica njezinog kvalitetnog vodstva. Ako je do imenovanja na položaj premijerke djelovala iz pozadine i bez prevelike autonomije, sada se želi provesti potpuni politički redizajn Jadranke Kosor kao sposobne predvodnice, koja je u malo više od dvije godine Hrvatsku očistila od korupcije, a potom stvorila pretpostavke za gospodarski oporavak i izlazak iz krize. U svakom slučaju kompleksan zadatak, ali za HDZ vjerojatno doista jedini način da se možda zadrži vlast.

BRANKU BAČIĆU je u novoj konstelaciji snaga u HDZ-u
namijenjena uloga
gospodara srednje
Dalmacije, područja koje je pod kontrolom
držao Ivo SanaderBRANKU BAČIĆU je u novoj konstelaciji snaga u HDZ-u namijenjena uloga gospodara srednje Dalmacije, područja koje je pod kontrolom držao Ivo SanaderONO ŠTO JE NEUPITNO, to je njezina predvodnička uloga unutar HDZ-a i sposobnost provođenja svih strateških odluka. Nakon što je Sanader zatvoren u Austriji, u HDZ-u ne postoji ni jedan iole važniji član koji će se odlučiti za ulogu disidenta, ili se suprotstaviti planovima aktualne predsjednice Vlade. Prema pouzdanim svjedocima, to se vidjelo i na sjednici Predsjedništva HDZ-a održanoj nekoliko dana prije Božića, na kojoj je Jadranka Kosor ultimativno najavila smjene u Vladi, unatoč protivljenju Ivana Šukera i još nekolicine ministara. “Poslovna zajednica, međunarodni sugovornici i moji prijatelji, svi oni mi govore, ‘ili rekonstrukcija ili prijevremeni izbori’. Zato odmah idemo u rekonstrukciju”, rezolutno je Jadranka Kosor pred stranačkim vdstvom odbacila mogućnost Šukerova opstanka, a članovima Predsjedništva dala do znanja da ne namjerava ulaziti u raspravu oko svoje odluke.

VJEROJATNO SE ULASKOM nekoliko novih ministara htjelo na brzinu popraviti rejting izvršne vlasti, ali u biti, radi se o puno dubljoj političkoj odluci kojom se povećava strateški kapacitet ove vlade. Pojednostavljena je i teza kako je godinu dana prekratko vrijeme za iole važnije rezultate, a to je u prošlosti potvrdio Radimir Čačić, nedvojeno jedan od najsposobnijih ministara u posljednjem desetljeću. Tjerajući suradnike do maksimalnih granica i uz dobre menadžerske sposobnosti, Čačić je u posljednje dvije godine svojeg ministarskog mandata izgradio oko dvije stotine kilometara autocesta i nekoliko tisuća stanova. Okolnosti u kojima djeluje aktualna HDZ-ova vlada su teže jer je godinama doslovno sabotiran ulazak stranih projekata i isplativih investicija, međutim, imenovanje u Vladu sposobnog poduzetnika i člana Hrvatske udruge poslodavaca Domagoja Miloševića, pokazuje namjeru ubrzanog pokretanja barem nekih projekata. Naravno da u desetak mjeseci neće doći do otvaranja širokog investicijskog ciklusa, ali iz predizborne perspektive, vladajuća koalicija će se zadovoljiti pokretanjem nekoliko većih projekata, koji bi značili potvrdu da se ekonomija počela pokretati.

PARALELNO SE PLANIRAJU dovršiti pregovri s Europskom unijom, a iz Bruxellesa u posljednje vrijeme dolaze, neformalni, ali uglavnom pozitivni signali. Prilično je izgledno da se u idućih pola godine riješe brodogradnja i pravosuđe – nedavno je iz Europske komisije vladi Jadranke Kosor stigla neformalna poruka kako je uglavnom riješeno pitanje riječkog brodogradilišta “3. maj”, a to znači da ostaje još jedino splitski škver. EU je pozdravila i procesuiranje bivšeg premijera Sanadera, kao i razgranatu antikorupcijsku operaciju koju vodi Mladen Bajić. Sada je na redu zakonsko reguliranje izbora članova Državnog sudbenog vijeća, i ako će se pošteno odraditi i ovaj izuzetno važan uvjet, stvarno bi krajem lipnja Hrvatska mogla završiti pregovore s Europskom unijom. Uspije li provesti željeni hodogram, i pokazati sposobnost voditi Vladu, Jadranka Kosor će imati priliku ući u individualiziranu kampanju za parlamentarne izbore. Za sada je pred HDZ-om i vladajućom koalicijom još uvijek puno otvorenih problema i veliko je pitanje hoće li ih riješiti, ali u konačnici izgleda kako će se pred birače staviti svega jedno pitanje: Kome više vjerujete, Jadranki Kosor ili Zoranu Milanoviću?

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 11.01.11. 08:10

Evala Bajrusi pretjerali ste s tim izvorima bliskim nekome i necemu. Stvarno ne razumijem to vase novinarstvo, koje je svo prozeto maglom i paucinom.
Da bi bili uvjerljiviji u svojoj poslovicnoj inertnosti, vi uvjek posezete za kakvim izvorom, taman k'o pjesnik za nesretnom ljubavi kad mu je potrebno samoubojstvo.
Dajte mladicu poradite na sebi i ucinite malo pravde toj nesretnoj kori kruha koju zaradjujete...
P.S.
Da mi je samo znati kako ono Nacionalovo zlataevo zlato, onaj Hrvoje Simicevic nikada ne naleti na kakav izvor blisak onamo onima...Ili, mozda naleti, ali mu je uho gluho za takve gluposti.


registracija
20/12/10

Ponedeljak, 11.01.11. 14:38

JACA SEKS HERBANG zagartovan uspjeh


registracija
7/2/10

crvenoperka, 14.01.11. 11:17

TKO BI GLASAO ZA TE LOPOVE HDZ-a TAJ JE BUDALA . ZA NOVINARKU SRPKINJU, ŠEKSA RADNOG ZLOČINCA I HEBRANGA BEZ GUZICE .


registracija
7/6/05

Marko, 14.01.11. 12:16

Tako je CRVENOPERKA-BOG te blagoslovio.


registracija
7/6/05

Marko, 14.01.11. 12:16

Tako je CRVENOPERKA-BOG te blagoslovio.


registracija
8/7/09

bankar, 17.01.11. 00:14

da ja vedro sa smiješkom susjedu zapalim kuću?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika