11.01.2011. / 12:50

Autor: Nacionalova redakcija

Nacional:

Urbanistički preporod Splita: Sedam top projekata za novi izgled grada

Kako se ova zona nalazi na dovoljnoj udaljenosti od zaštićene gradske jezgre i Dioklecijanove palače, gradski urbanisti uklonili su većinu ograničenja za gradnju u visinu, čime su stvorili mogućnost za realizaciju vrlo ambicioznih arhitektonskih rješenja

'Spaladium Tower' Neboder visok sto metara izgradit će se uz Spaladium arenu, a vrijednost cijelog sklopa s trgovačkim centrom bit će 150 milijuna eura'Spaladium Tower' Neboder visok sto metara izgradit će se uz Spaladium arenu, a vrijednost cijelog sklopa s trgovačkim centrom bit će 150 milijuna euraNakon što je u posljednjih dvadesetak godina velik dio gradskog prostora "potrošen" na izgradnju stambeno-poslovnih sadržaja, mahom manjih i neambicioznih zgrada koje ni po čemu neće ostaviti trag u arhitektonskim priručnicima, za idućih nekoliko godina pripremljeni su projekti koji će stubokom promijeniti vizuru Splita i letargični, uspavani i gotovo provincijski grad preobraziti u modernu, istinsku metropolu Dalmacije.

Premda u recesijskim vremenima to zvuči gotovo nevjerojatno, upravo ovih dana traje žestoka utrka privatnih investitora oko prevlasti nad splitskim tržištem nekretnina - u pripremi je, naime, izgradnja najmanje sedam većih ili manjih poslovnih kompleksa, čija se vrijednost procjenjuje u stotinama milijuna eura.

U "novom Splitu", pak, ostvarit će se vizija koju su još prije nekoliko godina promovirali ugledni gradski urbanisti i arhitekti: buduća gradnja skoncentrirat će se u sjevernim dijelovima grada, dosad prilično zapuštenom prostoru od ratne luke Lora na zapadu do prigradskog naselja Mejaši na istoku. Splitski "city" predstavljat će novu gradsku fasadu prema sjeveru, Kaštelanskom zaljevu, Solinu i Kaštelima, a ujedno će biti i prvi vizualni doživljaj za putnike koji gradu prilaze kopnenim putem.

Kako se ova zona nalazi na dovoljnoj udaljenosti od zaštićene gradske jezgre i Dioklecijanove palače, gradski urbanisti uklonili su većinu ograničenja za gradnju u visinu, čime su stvorili mogućnost za realizaciju vrlo ambicioznih arhitektonskih rješenja.

U prvoj fazi, koja je upravo ovog tjedna započela rušenjem starih objekata, izgradit će se centar "Mall of Split" (do prosinca iduće godine), zatim na red dolazi stambena zona, a potom i poslovni neboder s 30 katova nazvan "Office Tower" (do kraja 2013. godine) i rezidencijalno-poslovni toranj "Four Cubes" (22 kata, rok izgradnje kraj 2014. godine). U posljednjoj fazi izgradit će se još tri nebodera s hotelskim i uredskim sadržajima.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Nacionala

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

registracija
2/12/07

lei, 11.01.11. 15:34

Neboder visok 100m uz Loru?? Vojni objekt? Nemoguće!!


registracija
29/11/09

Ivis, 11.01.11. 17:08

Kada daju taka "lijepa imena", mene interesira kako ce se Split ubuduce zvati! ODBITI SVAKO STRANO IME KOJE SE VIDI IZVANKA 24H/24H ! PRASCI PRODANI.......


registracija
29/11/09

Ivis, 11.01.11. 17:16

Iei... Sto ce nama vojska? Imamo susjede Talijane, Srbe, Slovence, koji ce nas braniti. Vazna je trgovina, a brodove, onako velike i gadne, mogu se graditi iza Kozjaka ili Mosora. Ovi sve znaju i mogu!


registracija
2/12/07

lei, 17.01.11. 14:53

Ivis! I ja bi da se vojska makne iz Lore,ito se decenijama pokušavalo,ali ministarstvo neda. A što se tiče obraneda nisi ,ne malo ,već dosta naivan???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika