12.01.2011. / 11:15

Autor: Hina

Nakon godinu dana istrage: Optužno vijeće razmatra optužnicu u aferi "Spice"

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića danas je počelo razmatrati osnovanost USKOK-ove optužnice u aferi "Spice" kojom se bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca te još sedmoricu bivših čelnika Podravke i njihovih poslovnih partnera tereti da su tu prehrambenu tvrtku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna.

Darko Marinac i Zdravko ŠestakDarko Marinac i Zdravko ŠestakOptužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića danas je počelo razmatrati osnovanost USKOK-ove optužnice u aferi "Spice" kojom se bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca te još sedmoricu bivših čelnika Podravke i njihovih poslovnih partnera tereti da su tu prehrambenu tvrtku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna.

Uz Polančeca optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Na ročište koje je počelo u 9 sati došli su svi optuženici osim Mladinića i Markovića. U zgradu suda na Zrinjevcu ušli su u pratnji svojih odvjetnika i nisu davali izjave novinarima.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela tereti ih se i za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Na ročištu zatvorenom za javnost optužno vijeće ispitat će rezultate jednogodišnje istrage i dokaze na kojima se zasniva USKOK-ova optužnica podignuta lani u rujnu.

Kako je riječ o jednom od najopsežnijih predmeta u povijesti hrvatskog pravosuđa, sa spisom na više od 40 tisuća stranica, optužno će vijeće zasjedati i 17. siječnja.

Nakon drugog ročišta optužno vijeće optužnicu treba potvrditi, odbaciti ili je tužiteljstvu vratiti na doradu.

Bude li prihvaćena na sudu će se zakazati pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koji će biti ispitani na glavnoj raspravi.

Dođe li do suđenja nasuprot obrane će se, osim USKOK-ovih tužitelja, naći i predstavnici Podravke koji su od optuženika zatražili da solidarno nadoknade štetu od 400 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Vitković tvrdi da se nije raspravljalo neprijateljskom preuzimanju Podravke

Vitković tvrdi da se nije raspravljalo neprijateljskom preuzimanju Podravke

Bivši predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković, koji se u medijima spominjao kao krunski USKOK-ov svjedok u aferi Spice, potvrdio je danas na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika