12.01.2011. / 14:39

Autor: Nacional.hr

Za obranu dokazi u aferi 'Spice' nezakoniti: 'Optužnica je znanstvena fantastika'

Nakon drugog ročišta optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je tužiteljstvu vratiti na doradu. Bude li prihvaćena, na sudu se dogovara pripremno ročište pred novim vijećem. Prije početka suđenja optuženi se još jednom mogu očitovati o optužbama, a do tada je moguća i nagodba

Pripremno ročište za suđenje za malverzacije u Podravci, optuženi dolaze na optužno vijeće. S lijeva: Kruno Kunstić, Mate Matić, Ivica Mazalin, Zdravko Šestak, Saša Romac, Darko Marinac, Veljko Miljević (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)Pripremno ročište za suđenje za malverzacije u Podravci, optuženi dolaze na optužno vijeće. S lijeva: Kruno Kunstić, Mate Matić, Ivica Mazalin, Zdravko Šestak, Saša Romac, Darko Marinac, Veljko Miljević (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)Sjednica Optužnog vijeća, na kojoj sud treba odlučiti o prihvaćanju optužnice u slučaju Menager, prekinuta je. Optužnica tereti Damira Polančeca i još sedmoricu članova uprave i poslovnih suradnika Podravke da su kompaniju oštetili za 400 milijuna kuna u aferi u medijima poznatoj kao Spice. Obrana smatra da su dokazi u istrazi prikupljeni nezakonito, o čemu će vijeće odlučiti do ponedjeljka 17. siječnja.

Odvjetnik Veljko Miljević je kazao je da je zakonitost dokaza upitna. Obrana smatra kako je vještačenje loše i nezakonito. On tvrdi da su nezakoniti iskazi brojnih svjedoka a prvenstveno knjigovodstveno vještačenje. Stoga je zatražio da se Optužno vijeće pretvori u vijeće koje će suditi o zakonitosti podnesenih dokaza prije odluke samoj optužnici.

"U novom ZKP-u jasno stoji da su u slučaju složenijeg vještačenja potrebna dva ili više vještaka, a ovdje se optužnica temelji samo na jednom vještačenju. Isto tako, u optužnici se niti jednom riječju ne spominje kako su optuženici mogli na sebe prebaciti 10.66 posto kapitala društva. U optužnici govore da im je krajnji cilj bio preuzimanje 75 posto dionica što je znanstvena fantastika", rekao je Miljević.

Predsjednik Optužnog vijeća Ivan Turudić rekao je da su na današnjoj sjednici odvjetnici prva dva optuženika iznijela svoje mišljenje o optužnici USKOK-a u aferi Spice.

"Odvjetnik drugooptuženog Darka Marinca, Veljko Miljević, podnio je zahtjev za izdvajanjem dokaza za koje smatra da su nezakoniti. S obzirom da se radi o spisu od oko 40 tisuća stranica potrebno je vrijeme da provjerimo navode i donesemo odluku. Slijedeća sjednica zakazana je za ponedjeljak", rakoa je Turudić koji je dodao da bi odluku o osnovanosti optužnice napisane na 358 stranica mogli donijeti slijedeći tjedan.

Nakon drugog ročišta optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je tužiteljstvu vratiti na doradu. Bude li prihvaćena, na sudu se dogovara pripremno ročište pred novim vijećem. Prije početka suđenja optuženi se još jednom mogu očitovati o optužbama, a do tada je moguća i nagodba. Bude li suđenja, nasuprot obrani će se osim USKOK-ovih tužitelja naći i predstavnici Podravke koji su od optuženika zatražili da solidarno nadoknade štetu od 400 milijuna kuna.

Uz Polančeca optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, zatim vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. Osim za udruživanje radi činjenja kaznenih djela tereti ih se i za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje. Radi se o spornom kreditu OTP banke od 34 milijuna eura za kupnju dionica Podravke. Novac za kredit banci je pribavio MOL koji je u to vrijeme bez većinskog paketa dionica dobio upravljačka

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 12.01.11. 14:50

A šta drugo očekivati od onih koje brane lopove....nisu ni oni puno pošteniji od Polancec-a.....presudu hoćemo i para da se vrate nazad...


registracija
12/12/10

Klarens, 12.01.11. 16:27

SVE JE ILUZIJA
Ova zemlja je
TUNGUZIJA


registracija
12/1/11

siziff, 12.01.11. 18:03

test...


registracija
7/9/07

Vinogradar, 12.01.11. 18:33

Ovi odvjetnici - debelo plaćeni od strane optuženika pokradenim hrvatskim novcima - iskazuju svoju "svestranu stručnost" u financijama, ekonomiji, poslovanju velikih tvrtki.
I nije ih sram.
A zakaj bi se sramili pokradenog novca. Nisu ga oni fkrali. Samo ga uzimaju od lopova.
I zahebavaju narod.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika