13.01.2011. / 15:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Mladićevi dnevnici autentični: Hrvati su mu doista davali milijune a Tuđman je doista dijelio Bosnu

Haaško tužiteljtvo zatražilo je uvođenje tih dnevnika kao dokazni materijal na suđenju Šešelju, no vođa srpskih radikala tomu se usprotivio tvrdeći da je njihova autentičnost osporavana u hrvatskoj javnosti

Ratko MladićRatko MladićVještak Haaškoga suda slovenski grafolog Dorijan Keržan zaključio je da su ratni dnevnici generala Ratka Mladića autentični, po dokumentu koji je u četvrtak objavio Haaški sud.

"Po mom mišljenju, prijeporni i referentni rukopis pisala je ista osoba", zaključio je Keržan koji je uspoređivao rukopis u prijepornim dnevnicima s uzorkom Mladićeva rukopisa.

Analizirani dokumenti "sadrže mnoge značajne sličnosti" i "između njih nema znatne razlike", navodi se u njegovu izvješću objavljenu u okviru suđenja vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, optuženu za zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Keržan je napisao i kako se vrijeme kad su dnevnici nastali, ne može otkriti iz rukopisa jer se u odrasloj dobi rukopis ne mijenja osim u slučaju bolesti ili teške ozljede.

Haaško tužiteljtvo zatražilo je uvođenje tih dnevnika kao dokazni materijal na suđenju Šešelju, no vođa srpskih radikala tomu se usprotivio tvrdeći da je njihova autentičnost osporavana u hrvatskoj javnosti. Stoga je sudsko vijeće naložilo vještačenje.

Mladićeve dnevnike tužiteljstvo je u drugim procesima, uključivo i suđenje bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, uvelo u spis bez protivljenja obrane i vještačenja rukopisa pošto je autentičnost potvrdio Mladićev bliski ratni suradnik general Manojlo Milovanović.

Mladićevi ratni dnevnici zaplijenjeni su prošle godine u premetačini Mladićeva stana u Beogradu.

Podjela Bosne i druge priče

Što se Hrvatske tiče, najzanimljiviji dio ovih dnevnika odnosi se na dokaze prema kojima je Hrvatska u to vrijeme trgovala s Mladićem. Potonji lik je tako na jednom mjestu zabilježio da je u zamjenu za oružje i "učinjene usluge" dogovoreno da Hrvati plate 8,092.032 maraka u roku od tjedan dana, i to u srpnju 1993. Mladić je uz to zabilježio da je odmah položeno 1,191.246 tadašnjih njemačkih maraka te dvije cisterne dizela. Sav taj novac došao je, naravno, iz Hrvatske, jer se u to vrijeme HVO financiralo direktno iz Zagreba.

Odmah po objavljivanju ovih dnevničkih fragmenata cjelokupna patriotska javnost digla se na noge, u čemu su ponajviše prednjačkili HDZ-ovi stranački patrijarsi, uz tvrdnje da se radi o falsifikatima i bezočnim lažima, jerbo da 'Hrvati nikad ne bi trgovali sa zločincima'.

No, takova zapjenjena retorika nije bila striktni proizvod eksplicitnih dokaza prema kojima su 'naši' uredno trgovali s 'protivničkom stranom'. Naime, Mladićevi ratnički dnevnici pridružili su se brojnim drugim materijalnim dokazima koji razotkrivaju detalje tajnog dogovora između Srba i Hrvata (odnosno Tuđmana i Miloševića) o podjeli BiH i protjerivanju Muslimana iz mnogih područja te države. A to je već sasma teža kategorija na ljestvici ovdašnjih 'plemenskih' tabua koji služe za prikrivanje činjenice da je hrvatska država bila suučesnik u agresiji na susjednu zemlju. Stoga ni ne čudi da ova konstatacija, prema kojoj je Tuđman doista želio dijeliti BiH, posljednjih 20 godina predstavlja generator permanenetne masovne histerije kod državotvornih Hrvata bliskih Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Elem, Mladić je snimio, a potom zapisao sastanak održan 3. veljače 1994., uz sudjelovanje Karadžića, na kojem je čelnik bosanskih Hrvata Jadranko Prlić izjavio: "Mi se moramo dogovoriti oko 2-3 stvari danas. Muslimani su zajednički neprijatelji. Postoje 2-3 načina kako ih potčiniti (prvi je vojni, slamanjem njihove kičme)".

Na drugom sastanku, Mladić bilježi da je hrvatski general Slobodan Praljak, istaknuti predstavnik hrvatske strane i pronositelj Tuđmanovih ideja kazao: "Ako ubijete 50.000 Muslimana više, nećete ništa postići. Njihova populacija će se brzo oporaviti. Stanovništvo treba razmijeniti".

Na kraju još vrijedi ponovno pročitati kako je naš kolumnist Renato Baretić komentirao informacije iz Mladićevih dnevnika, i to odmah nakon što su iste puštene u javni opticaj.

Vezane vijesti

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je u petak kako je u tijeku kazneni postupak protiv 13 osoba za koje se sumnja da su… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 13.01.11. 17:45

Ustase i cetnici saveznici, makar se dogodilo u pravnoj. Tudjman bio gori od Pavelica to je dokaz


registracija
30/9/09

davor12345, 13.01.11. 18:21

E, moran i ja napisat koju. Naše Rvacko državotvorno biće iz Rvacke nam Herceg Bosne trgovalo je sa Srbima u nadi da će podijeliti Bosnu, jer su virovali da će se Bosna, ka i Jugoslavija, raspasti. A kako cilj ne bira sredstvo već sredstvo cilj, lipo su išli s vragon tikve sadit! Međutin, ča se dogodilo? Sve je to lipo međutin, to nisu mogli sami, odnosno nisu tili! Lipo su angažirali Rvacku vojsku koju je platila Rvacka država. Na tu foru su Rvati ispali agresori - što je pogodovalo samo Srbima. A što je najsmješnije, naši državotvorni, tzv. "mudri i pametni" ... čitaj mudri i pametni Rvati su ispušili do jaja. Ispušili bi i više da nije bilo Amera koji su se tu umiješali. Sada, 15,16 godina poslije Daytona još uvijek gaje nade da će podijeliti Bosnu, istina Bog malo iznutra i tzv. pulitičkim sredstvima ali ipak podijeliti i time pogoduju samo srbima. Jednom ( a možda i više puta) su opizdili o zid, slomili skoro sve zube i očito im nije još dosta. I sadašnja pulitika u Bosni pogoduje samo Srbima. Ne znam što reći na to sve...jesu li glupi ili im treba 117 puta opizditi glavon u zid ? Kada Rvacka uđe još malo u uniju povući će za sobom i Srbiju. Kada Srbija uđe u uniju za izvjesno vrijeme koje će biti sporije ali je izvjesno da će ući što će unda Bosna? Ostati oaza švercera i lopova? Kraljevina Dodika??? Ej braćo Rvati! Prošlo je tursko carstvo! Ej !!!!


registracija
7/1/11

djani, 13.01.11. 19:12

csiki,kakve ustaše?
četnika je bilo i pored rata su ih u svom saboru izjednačili sa partizanima ,prema tome to što ti vidiš ,ja ne vidim osim šačice što se po Hrvatskoj šepirila sa kapama,a kamo sreće usudio bih se reći da smo i mi kao oni, pa nebi sada bili mjerodavni dnevnici nekog bosandžerosa.
to je jedna stvar,a da su mu naši davali lovu zna se i za to jer od jedne firme u šibeniku i zadru su mu dali ludu lovu,tako kažu priče po nacionalu i dalje


registracija
7/1/11

djani, 13.01.11. 19:17

lova mu je data ne zato što se netko bojao njega,nego zato što je tako u svakom ratu,ali to opet ne opravdava te nazovi Hrvate,jer ovdje je specifična situacija,ovdje se stvarala Država koja nije smjela biti država još od davno,ali ti ti zlotvori nisu shvatili nego su mešetarili..taj bosandžeros nije mjerodavan ni u čemu osim da je odgovoran za ZLO najveće iza 2 svj .rata


registracija
27/7/09

columbo, 13.01.11. 19:58

U svoj storiji, ratnoj i poratnoj, osobito u "Prici iz Hrvatske" ja vidim najveci problem u Franji tUdjmanu. VIdim ga i u svim ovim malverzacijama danas, jer on im je utemeljitelj. Uostalom, sto je to Sanader uradio, a da isto to, odnosno puno vise nije naslijedio od svog predhodnika.
Pa taj je krao i tvornice i banke i poslovne prostore i novinske kuce, te lazirao cijelo nogmetno prvenstvo, bio klupski mesetar, birao hrvatsku ljepoticu...a tek njegov doprinos razvoju demokracije je svjetski fenomen.


registracija
30/9/09

davor12345, 13.01.11. 20:57

Amen!


registracija
12/12/10

Klarens, 13.01.11. 21:49

I josh vam nije sinulo stoko moja vljena ,
Sitnozubci moji...pa Krivousti je bio GENERAL KOSA...i OSTAO !!!!!
KONTRAOBAVJESHTAJAC do smrti !!!
Vodja nashe mile domovine SRPSKI AGENT !!!
VELEIZDAJICA !!!!


registracija
14/11/07

laufer, 13.01.11. 21:50

Ma, ne bi Franjo... evo i Hebrang kaže da bi ruku stavio u vatru da to nije istina.
A ako Andrija kaže... koji nikada ne laže...


registracija
13/1/11

AntiDesničar, 13.01.11. 22:03

Da ima išta zanimljivog već bi vi to objavili kao glavnu vijest i to sa nekim bombastičnim naslovom. Tuđman je bio pravi domoljub i vrhunski političar. BiH su djelili svi počevši od međunarodne zajednice preko Bošnjaka do Srba. Tuđman bi bio glup da se pravio da tu sadašnju umjetnu tvorevinu nije moguće djeliti i da je dopustio drugima da se igraju kako žele s BiH. Što ne kažete odmah da je novcem kupovan mir ? I još se hvalite kako ste po Tuđmanu opleli i prije nego se ustvrdila autentičnost !


registracija
13/1/11

AntiDesničar, 13.01.11. 22:06

Tuđman je bio veliki domoljub ,humanist ,demokrat ,nemoguće ga je s argumentima kritizirat u obzir dolaze samo psovke i uvrede ,kada je on vladao nanizali smo nevjerovatne uspjehe i bili ponosni i hrabri-


registracija
30/9/09

davor12345, 13.01.11. 22:06

Ne, he, he! Nema se tu šta utvrđivat autentičnost! Djela govore više od riječi!


registracija
30/9/09

davor12345, 13.01.11. 22:07

A Tuđman je bio i osta pulitički komesar!


registracija
30/9/09

davor12345, 13.01.11. 22:09

I nemoj da ti počnem pisat argumente! Neče stat ovdje! Kaki ti je to domoljub koji je omogučija pljačku vlastite domovine!


registracija
30/9/09

davor12345, 13.01.11. 22:11

I da nije bilo Rvackoga naroda i negove želje za državon, Tuđman bi moga obisit svoje domoljublje za niku stvar!


registracija
23/8/09

xaron, 13.01.11. 22:50

Tudjman je stvorio Hrvatsku drzavu, i to je ono sto smeta vecini komentatore.


registracija
20/8/10

McCoy, 13.01.11. 23:08

xaron, ono sto smeta vecini komentatora ovde je cinjenica da istorija najnovije hrvatske drzave nije najsjajnija kao sto se donedavno mislilo. sve drzave nastale nakon ex-yu su prosle kroz isto blato i zlocine, nemojte se sad praviti da se nista nije desilo. nisu tudjman i njegovi generali i politicari bili nista bolji od slobe i njegove ekipe...


registracija
11/1/10

fluid, 13.01.11. 23:32

Neznam kako nazvati ove osobe koje raznim kombinatorikama,pokušavaju relativizirati Tuđmanove postupke?Do bizarnosti jasnu situaciju,isti pretvaraju u pozitivno.?To je nevjerovatno!Da li stvarno ne razumijete ili ste totalno zaluđeni i glupi?Dok hrvatski branitelji ginu u Vukovaru,u Novskoj,u Pakracu,u N.Gradiški, od srpske ruke(ne od muslimanske),"Poglavar"trguje sa istim tim neprijateljem!?Pa tko je tu lud?Izdaja svih nas koji smo se borili i bili topovsko meso ali koji "ne razumijemo više ciljeve"!?Bjednici ste vi svi koji to pokušavate opravdati kao i oni koji su to radili.Stidjet će vas se vaša djeca kada im sud povijesti objasni "istinu o Hrvatskoj".


registracija
13/1/11

AntiDesničar, 14.01.11. 00:07

Ako se ovo događalo 1993.e ,onda se tada nisu događale borbe u Vukovaru. Kupovan je mir ,to govore Mladićevi dnevnici ,ali ne i autor ovog teksta. Svi koji ste protiv toga ,ste trebali tada ,1993.e otići na ratište i boriti se ,a ne da drugi branitelji plaćaju vaš ponos. Tuđman se ponašao odlično ,ako je stvarno radio ono što kaže Mladić u dnevnicima. Svi koji ga optužuju za dijeljenje BiH - evo par činjenica 1) Tuđman je politički ,humanitrano ,vojno - pomagao Bošnjake i BiH i bez njega bi bili upropašteni ,da se dogovorio s Miloševićem nebi im pomagao nikako ,2) BiH je danas podjeljena ,ali ju Tuđman nije dijelio ,on je čak imao obranjen prostor Herceg Bosne ,ali ga se odrekao ,3) Prvi su djelili BiH - međunarodna zajednica (od Kutiljerova plana nadalje) ,Srbi ,povijesna je činjenica da je Izetbegović Tuđmanu ponudio Hercegovinu koju je ovaj odbio zbog Hrvata Srednje BiH...


registracija
18/9/10

Brobi, 14.01.11. 02:33

Nacjonal u pravu ste. Netreba vjerovati ni jednom hrvatu. Istinu o domovinskom ratu nam mogu samo reci Mladic,Karadjic, Seselj i ostali srbocetnici. Jugonostalgicna patnja je velika.


registracija
6/1/11

Vjekoslav, 14.01.11. 07:55

U dosluhu sa Sarajevom, iranska diplomacija uspijevala je iskoristiti dobre relaciju Moskve s Beogradom i još bolje relacije Beograda s Palama i svome šticeniku Izetbegovicu obezbijediti neke koncesije srpske strane. U takve koncesije ubraja se i obilata a, po mnogima, i presudna srpska podrška Armiji BiH na mostarskom ratištu.>>

Vojna saradnja 4. korupsa Armije BiH i Srbske Vojske ,Nevesinjske brigade formalno je zapoceta 8. augusta 1993. godine o cemu svjedoci i tajna vojna depeša koju je zapovjednik 4. korpusa Arif Pašalic uputio sarajevskoj Komandi. U depeši se iznose pojedinosti srpsko-bošnjackih pregovora u koje su osim vojnih zapovjednika 4. korpusa bili ukljuceni i tadašnji politicki prvaci Mostara - Fatima Leho i Safet Orucevic.

Mada se dugo smatralo da je srpsko-bošnjacka vojna saradnja u Mostaru bila potaknuta vrecama deviza, brojne cinjenice govore suprotno. Kako doznaje Slobodna Bosna, u toj operaciji 4. korpus Armije BiH potrošio je neznatna sredstva - samo stotinjak hiljada DM - što je suviše sitan novac da bi se njime opravdala tako krupna vojno-politicka usluga srpske vojske.

Naime, pregovore u ime srpske vojske u pocetku je vodio major Novica Gušic, zapovjednik lokalne brigade iz Nevesinja, no kako se uskoro u pregovore ukljucio i general Ratko Mladic, postalo je sasvim jasno da se srpska pomoc Armiji BiH u Mostaru odvija uz puno znanje i saglasnost zvanicnog Beograda - stvarnog planera vojnih operacija u BiH. To je postalo osobito jasno nakon Mladicevog prijedloga o sveobuhvatnim vojnim operacijama koje bi zajednicki realizirale dvije armije.

«Vi krenite prema Stocu, Dubravama i Neumu a mi cemo uzeti sve lijevo od Neuma do Ploca. I tada cemo zajednicki pregovarati sa Hrvatima», predlagao je Mladic svojim mostarskim sagovornicima s kojima se nekoliko puta sastajao u Podveležju - na lokalitetu Buska i Gostina šuma.

Krajem augusta 93. godine izmedu srpske i bošnjacke strane bila je uspostavljena stalna telefonska veza pod kodnim nazivom «Višnja-Jabuka». Vojna saradnja odvijala se dvostruko: pripadnici 4. korpusa Armije BiH redovno su opskrbljivani municijom za pješacko naoruženje, no haubicke i minobacacke projektile na položaje HVO-a ispaljivala je srpska vojska prema ciljevima koje je dobivala kodiranom telefonskom vezom «Višnja-Jabuka».

Vojna srpsko-bošnjacka saradnja na mostarskom ratištu trajala je skoro punih 15 mjeseci - sve do vojne operacije Armije BiH «Jesen 94» usmjerene na Istocnu Hercegovinu kako bi se oslabio srpski pritisak na Sarajevo.


registracija
7/6/05

Marko, 14.01.11. 09:49

Svi su oni u istu tikvu pisali samo je narod namagarcen i prevaren i Hrvati i Srbi i Muslimani.


registracija
13/1/11

AntiDesničar, 14.01.11. 09:53

@Brobi
Čak ni Mladić ne kaže ono što Nacional tvrdi - da mu je Hrvatska davala milijune ,već kaže da ništa nije darovano već je kupovan mir. A to da je "istina da je Tuđman dijelio BiH" je isto tek njihov zaključak ,ni sam Mladić ,svoje pregovore s Hrvatima tako ne opisuje.


registracija
7/1/11

djani, 14.01.11. 19:25

Bog nam je Franju Tuđmana dao i ovi što ga ovdje klevetaju imaju jak kredibilitet za popizdit
fuuujjjjjj bagro ,opet ste podigli glavice vaše iz mišjih rupa


registracija
7/1/11

djani, 14.01.11. 21:55

S TIM MISLE MLADIĆA DEGRADIRATI KOD SRPSKOG NARODA,ALI TO NE PROLAZI KAO KOD NAŠEGA NARODA ČIM NEŠTO NOVINARI NAPIŠU O BILO KOME TO JE TO I NEMA ŠANSE DA SE OPEREŠ..........


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika