26.04.2005. / 00:00

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA

ZLOSTAVLJANJA U CARITASOVOM DOMU

Nakon što je u Slobodnoj Dalmaciji izašao članak o premlaćenoj, silovanoj i teško ponižavanoj djeci štićenicima Caritasovog centra za nezbrinutu djecu u Brezovici razgovarali smo sa dr. Gordanom Buljan-Flander, predsjednicom Hrabrog telefona, na koji su se djeca obratila. Gordana Buljan-Flander je potvrdila da postoje dokumentirani pozivi i zapisi razgovora sa djecom, i jednom odraslom anonimnom djelatnicom Caritasovog centra koja je također prijavila zlostavljanje djece. “Mi smo obavijestili Centar za socijalnu skrb Novi Zagreb i Policijsku upravu, kao što i inače radimo sa ostalim pozivima koji nam djeluju kao ozbiljna zlostavljana djece” kazala je za Nacional Gordana Buljan-Flander. Djeca su bila fizički i psihički sustavno zlostavljana, pa čak i silovana prema navodima Slobodne Dalmacije. I iako u Ministarstvu tvrdi da u prvom nalazu Inspekcije nije bilo navedeno sve što je ovih dana “isplivalo” u javnost, bivši ministar Davorko Vidović prozvao je danas u Vjesniku pravosuđe, jer kako kaže, nakon nalaza inspekcije oni su se odlučili izreći mjere i vjerovali su da će pravosuđe odraditi svoj dio posla. Prema Vidoviću glavni krivac je Božica Cvjetko, odvjetnica za mladež koja je sve zataškala. Djeca su svakodnevno bila udarana po glavi, čupana, pa čak ih je jedna odgojiteljica udarala valjkom za tijesto po glavi, a utvrđeno je i da je stariji mentalno retardirani dječak seksualno zlostavljao djevojčicu od pet godina. Djeca sa različitim poteškoćama i različite dobi, gluha, slijepa, retardirana, shizofrenicari, su bila pod skrbi dva obućara, jednog konfekcionara muške odjeće, 3 NKV radnika, 2 medicinske sestre (SSS), dva ekonomska tehničara (SSS), jednog djelatnika (SSS) i jednog socijalnog radnika s visokom stručnom spremom. Djeca su prijavila kažnjavanje glađu, tjeranje na klečanje, a evidentirano je 2002. godine kako su četvorica dječaka stjerali u kut jednog štićenika, pljuvali po podu i tjerali ga da liže ispljuvak, njihova spolovila i anus.

Prema pomoćniku ministra zdravstva i socijalne skrbi Dragutinu Keserici, koji je kako kaže, velikim dijelom upoznat sa slučajem Caritasovog doma, Uprava je dobila nalaz iz inspekcije 2002. godine, te je potvrdio da je evidentno da kadar nije zadovoljavao stručne kriterije. Najavio je da inspekcija Ministarstva u utorak opet kreće u Caritasov dom da ispita da li su poduzete izrečene mjere inspekcija od 2002. godine, a prvi nalazi će biti dobiveni u petak. Iako Keserica ne spori da je u domu bio nestručan kadar, tvrdi da novije navode o seksualnom zlostavljanju Ministarstvo nije imalo i da će se to sada istražiti. Također je napomenuo da je Državno odvjetništvo prije 10-tak dana pismeno odbacilo njihov zahtjev za pokretanjem postupka. Keserica je najavio osobnu angažiranost po pitanju slučaja Caritasovog doma, ali nije htio kazati što još inspekcija danas ide istražiti u Caritasov dom. Prema njemu, nadzor nad Caritasovom domu i kontroli stručnosti kadra imalo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, ali on u to doba, kao ni sadašnji ministar, nije bio tamo. Pomoćnik ministra nije želio prozivati prijašnju garnituru, jer to nije njegov posao. Vidović proziva Državno odvjetništvo, a tko god da je kriv, što bi se trebalo uskoro utvrditi, jedno je sigurno, a to su trajne posljedice koje će trpjeti djeca koja su štićenici doma. “Generalno govoreći djeca koja dožive fizičko i psihičko zlostavljanje imaju kratkoročne i dugoročne posljedice, u smislu niskog samopouzdanja, loše slike o sebi, nesigurnosti, ne vjeruju više odraslima, i uveliko su u riziku da u odrasloj dobi funkcioniraju iz pozicije žrtve ili pozicije zlostavljača. Znanstvena istraživanja pokazuju da 70 posto roditelja koji zlostavljaju svoju djecu su i sama bila zlostavljana u djetinjstvu. Samo rad adekvatnih stručnjaka s takvom djecom može pomoći traumatiziranoj djeci i spriječiti prenošenje nasilja na drugo koljeno” kaže dr. Gordana Buljan-Flander. A u Caritasovom domu i nakon još uvijek javnosti nepoznatog nalaza prve inspekcije, za djecu su se nakon traumatičnih događaja skrbili stolari, obućari i drugi ljudi koji nisu školovani za pomoć teško traumatiziranoj djeci. Dodajmo tome da i nakon prvog nalaza Inspekcije kadar nije bio zamijenjen, iako je pod ingerencijom ministarstva Zdravstva.

Vezane vijesti

'CIA-ini snagatori zlostavljali su mog klijenta'

'CIA-ini snagatori zlostavljali su mog klijenta'

Pentagon je objavio izjave sa saslušanja o 11. rujnu koje su u subotu u Guantanamu bile cenzurirane za vrijeme govora jer su se ticale mučenja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika