13.01.2011. / 21:11

Autor: Hina

Srbija poziva osuđene u odsutnosti da traže novi proces

Prepuštanje dokaza hrvatskome pravosuđu ne znači da se srbijansko pravosuđe potpuno povlači iz tog slučaja, istaknula je srbijanska ministrica, dodajući da je on na neki način u fazi mirovanja te da Srbija ima pravo nadzora i sagledavanja što je učinjeno na razini hrvatskoga pravosuđa

Snežana MalovićSnežana MalovićSrbijansko ministarstvo pravosuđa i Tužiteljstvo za ratne zločine pozvali su sve koji su u Hrvatskoj osuđeni u odsutnosti da traže ponavljanje procesa, prenosi u četvrtak televizija B92 navodeći kako će se, nakon ponovnog otvaranja procesa, suđenja moći prebaciti u Srbiju.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević pozvao je, kako se navodi, osuđene u odsutnosti da zatraže ponavljanje procesa te je najavio mogućnost da se ti postupci vode u Srbiji.

Mogućnost novih suđenja u Srbiji temelji se na sporazumu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine.

"Kada se otvori suđenje, moguće je u toj fazi da se kompletan spis dostavi nama. Moguće je. Sve je stvar dogovora. Upravo na temelju tog sporazuma moguće je da se kompletan spis prebaci ovamo i da se ovdje sudi", rekao je Vukčević.

Vukčević je to izjavio pošto se u srijedu u Zagrebu, na sastanku povjerenstva hrvatskoga i srbijanskog ministarstva pravosuđa za pripremu i razmjenu popisa optuženika ili osuđenika za ratne zločine, razgovaralo o otvorenim pitanjima vezanim uz popis osoba optuženih za ratne zločine, među kojima i o hrvatskome branitelju Tihomiru Purdi.

Purda je uhićen prošlog tjedna u Bosni i Hercegovini na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa, koje ga tereti za ratne zločine, i trenutačno je u pritvoru u Zenici.

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je u četvrtak za B92 da će dokumentacija o Purdi u četvrtak ili u petak biti dostavljena hrvatskome pravosuđu, a ne zatraži li Hrvatska od BiH njegovo izručenje u idućih deset dana, to će učiniti Srbija.

"Purda je u pritvoru od 5. siječnja, od kada je počeo teći rok, prema konvencijama, koji iznosi 18 dana, a može se produžiti i na 40 dana, u kojemu Srbija ima obavezu zatražiti njegovo izručenje", rekla je Malović, dodala da će Srbija, ne pokrene li se slučaj na razini hrvatskoga pravosuđa, zatražiti Purdino izručenje.

Prepuštanje dokaza hrvatskome pravosuđu ne znači da se srbijansko pravosuđe potpuno povlači iz tog slučaja, istaknula je srbijanska ministrica, dodajući da je on na neki način u fazi mirovanja te da Srbija ima pravo nadzora i sagledavanja što je učinjeno na razini hrvatskoga pravosuđa. Ako srbijansko pravosuđe ne bude zadovoljno samom odlukom i, kako je rekla ministrica Malović, "ishodom postupka", ono taj postupak ponovno može aktivirati.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 13.01.11. 21:52

Ako zhmichu nashe.....e onda mogu pregovarati o svojim GRIJESIMA !!!
A to je i jedina namjera ove razbibrige


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika