14.01.2011. / 16:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Treniranje cenzure prema HTV-u

Izgubili smo 'premijera Sanadera': Kosor ga hitro maknula s Hitroreza!

Svega pola sata nakon što smo objavili ovu vijest, sa Hitrorezove stranice netragom je nestao 'premijer Ivo Sanader', zajedno sa porukom kolektivnog optimizma i sveopće društvene progresivnosti...

Premijer Ivo Sanader i dalje priča o "prisutnim pozitivnim trendovima u gospodarstvu"Premijer Ivo Sanader i dalje priča o "prisutnim pozitivnim trendovima u gospodarstvu"Internetska stranica Otvorena vrata, propala i zapuštena Vladina 'platforma' koja je bila osnovana s ciljem da poduzetnicima predstavi projekte s unosnim novčanim poticajima, nije jedina na kojoj do dana današnjeg svim potencijalnim znatiželjnicima dobrodošlicu pruža utamničeni Ivo Sanader, i to u funkciji premijera RH. Sanaderova pojava na Otvorenim vratima, s kojom je, vodeći središnji Dnevnik prije dva dana gledatelje upoznao Zoran Šprajc, zbog čega je promptno reagirala pogođena Jadranka Kosor, tražeći da se dotičnog zbog te činjenice kazni, sve je do danas bila i na portalu Vladinog projekta Hitrorez.hr.

Čitatelji će se vjerojatno sjetiti tog nekoć pompozno najavljivanog projekta za rezanje megalomanskog birokratskog aparata, koji se na koncu nije proslavio, ali je zato prije toga efikasno isisao sumu od nekoliko milijuna kuna iz državnog proračuna.

Naime, Ivo Sanader je posjetitelje neažuriranog Hitroreza (zadnja novost 28.7.2009) sve do dana bio dočekivao na samoj naslovnici, i to sa, iz aktualne perspektive, vrlo bizarnom porukom o "prisutnim pozitivnim trendovima u gospodarstvu".

Iznenadni preokret

Međutim, ubrzo dolazi do preokreta: svega pola sata nakon što smo objavili ovu vijest, sa Hitrorezove stranice netragom je nestao 'premijer Ivo Sanader', zajedno sa porukom kolektivnog optimizma i sveopće društvene progresivnosti... Bilo bi možda logičnije da su umjesto ničega na njegovo mjesto stavili premijerku Jadranku Kosor, mada je postojeće rješenje problema dosta razumljivo: tko naime želi da njegova slika krasi projekt koji je neslavno krahirao?

Gdje je nestao premijer Ivo Sanader - posljednji pogled na HitrorezGdje je nestao premijer Ivo Sanader - posljednji pogled na Hitrorez

Promptna administratorska intervencija nije prva takve vrste, jer je Nacional.hr još prije dvije godine upozoravao na postojanost kancelara Sanadera na Hitrorezu...

Naime, sredinom 2009., kad je kancelarsko mjesto već bilo u rukama Jadranke Kosor, Hitrorez je imao identičnu poruku i identičnu sliku Ive Sanadera koja je sve do danas tamo stajala. Uz jedan mali izmijenjeni detalj; ubrzo nakon objavljivanja prve vijesti na ovom portalu, administrator je umjesto dotadašnjeg zaglavlja 'Premijerova poruka', stavio 'Premijerova poruka iz 2006 godine'!.

Ivo Sanader i dalje je dakle ostao premijer, samo su 'hitrorezci' dali do znanja da je ta njegova izjava četiri godine stara. Ne znamo što se dogodilo s odgovornim počiniteljima ovog 'zločina', ali s obzirom na prirodu prijetećih poruka upućenih HTV-ovom uredništvu zbog Otvorenih vrata, možemo samo pretpostaviti. Stvar je, dakako, poprilično benigna u svojoj srži, pa ju se u normalnim okolnostima može eksploatirati jedino kao omanju novinsku crticu, ali s obzirom da se radi o okolnostima koje nisu nimalo normalne, jerbo se tiču Jadranke Kosor, onda je neizbježno pomnije se osvrnuti na fenomen.

Elem, jedno od rijetkih umijeća Jadranke Kosor je zapanjujuća lakoća s kojom ona nepostojeće probleme preko noći pretvara u prvoklasne političke skandale.

Pogledajmo samo ovaj posljednji primjer: blago podrugljivo ukazivanje na činjenicu da se na nekoj propaloj stranici nalazi Ivo Sanader u ulozi premijera preko noći je pretvoren u eksponiranu novinsku priču čiji je epilog javno stimuliranje cenzure na javnoj televiziji, i to samo zato jer je netko negdje primjetio Ivu Sanadera.

Premijerova poruka iz sredine 2009. godine, prije nego što su naslov promijenili u 'Premijerova poruka iz 2006'Premijerova poruka iz sredine 2009. godine, prije nego što su naslov promijenili u 'Premijerova poruka iz 2006'Na djelu je, dakako, onaj praktično neizlječivi vladalački kapric, kojeg obilježava notorni prijezir i iracionalni gnjev prema svim oblicima kritički raspoložene javnosti. Specifikum takovog pogleda prema tzv. javnosti ogleda se u jednako iracionalnoj disproporciji: što je kritika benignija i bezopasnija, to je njezin subjekt nadraženiji i pakosniji.

Jadranka Kosor nije dakako patentirala ovakav način ponašanja: to ona ima zahvaliti upravo Ivi Sanaderu, od kojeg je marljivo učila sve načine plivanja u neprirodnom ambijentu demokracije. Stvar postaje poprilično nezgodna kad nepatvoreni gnjev otpliva u javnost, a to se desi svako malo, jer je veliki problem pod kontrolom držati svoje istinske političke nagone. Ako je tomu tako (a jest!), onda pozivamo čitatelje da, ukoliko na nekom od mnogih državnih internetskih stranica nabasaju na sliku Ive Sanadera, koji i dalje preplanulo retuširan posjeduje priručnu premijersku titulu, link na tu lokaciju stave ispod ovog teksta. Zašto bi samo stali na ovom? U potragu za Kosoričinom aveti!

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
23/7/10

mrxzg, 14.01.11. 15:56

brzo je nestao. hehe


registracija
29/11/09

Ivis, 14.01.11. 16:52

Da je Vrag nosi.! I ovako je imamo dosta. Procitajte njene izjave. Ispada da do sada nista nisu radili sa srcem i svom umnom i fizickom silom. Tek trebaju poceti.


registracija
6/10/10

rondalo, 14.01.11. 16:55

http://www.vlada.hr/en/multimedija_i_fotogalerije/fotogalerije/2009/ozujak/predsjednik_vlade_s_pokrajinskim_poglavarom_gornje_austrije


registracija
24/3/10

bagsy, 14.01.11. 18:08

sjećate se gospođe i paštete?


registracija
11/1/10

fluid, 15.01.11. 18:45

Pepel uvoze.Domaćega nema dosta.Posipanje je u modi ali oni nisu upoznati sa trendovima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika