15.01.2011. / 09:57

Autor: Nacional.hr

Sukob oko zakona

Sveučilište na nogama: Sprema se štrajk profesora na fakultetima

"Jesmo za reformu, ali treba napisati potpuno nove zakone", objašnjava Kapović i dodaje kako bi ova zakonska rješenja izazvala daljnju komercijalizaciju znanosti i visokog obrazovanja, ukidanje autonomije sveučilišta i uvođenje političke kontrole nad sveučilištem i znanosti, privatizaciju javnog obrazovanja i znanosti

Filozofski fakultet u Zagrebu mogao bi biti začetnik novog akademskog bunta. Ovoga puta 55 nastavnika tog fakulteta svojim je potpisima podržalo organiziranje štrajka akademskih radnika protiv Zakona o sveučilištu, piše Novi list.

"Tražimo potpuno povlačenje spornih zakona jer ih treba graditi na posve drugim temeljima. U protivnom, ako se na njima ustraje, spremni smo na štrajk", poručuje Mato Kapović s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta. Sramotno je, ističe, što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nastavilo raditi na tim zakonima nakon što su ih rezolutno odbili svi fakulteti, instituti i HAZU.

Ono što najviše ljuti profesore jest činjenica da se te zakone ne može popraviti, na čije su prijedloge burno reagirali još u listopadu prošle godine.

"Jesmo za reformu, ali treba napisati potpuno nove zakone", objašnjava Kapović i dodaje kako bi ova zakonska rješenja izazvala daljnju komercijalizaciju znanosti i visokog obrazovanja, ukidanje autonomije sveučilišta i uvođenje političke kontrole nad sveučilištem i znanosti, privatizaciju javnog obrazovanja i znanosti.

U listopadu 2010. godine akademska je zajednica burno reagirala na prijedloge triju zakona koji će, kako tvrde, dovesti do propasti hrvatske znanosti i visokog obrazovanja.

Konkretno, smatraju da bi predložena zakonska rješenja izazvala daljnju komercijalizaciju znanosti i visokog obrazovanja, ukidanje autonomije sveučilišta i uvođenje političke kontrole nad sveučilištem i znanosti, privatizaciju javnog obrazovanja i znanosti.

Protive se uvođenju sustava financiranja sveučilišta i instituta putem tzv. programskih ugovora te uvođenju piramidalnog sustava radnih mjesta na sveučilištima i institutima jer će, tvrde, to učiniti nesigurnim financiranje javnih ustanova, i onemogućiti napredovanje te natjerati mlade znanstvenike da napuste Hrvatsku.

Također, protive se i uvođenju upisnina umjesto školarina, pri čemu bi se ubiralo još više novca od studenata, što znači dodatne probleme onima koji imaju manje novca.

Još se ne zna kad bi štrajk mogao početi i hoće li naići na podršku studenata u obliku novih blokada i prosvjeda. O svemu će se u ponedjeljak izjasniti dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 15.01.11. 11:07

nisu to oni iz akcije index


registracija
6/10/09

pfefer, 15.01.11. 11:09

kako njih ostaviti bez kontrole kad kradu varaju muljaju i imaju plače i honorare ko da su svi doktori nauka


registracija
27/7/09

verina, 15.01.11. 11:46

pa oni uglavnom i jesu doktori nauka!


registracija
7/1/11

djani, 15.01.11. 12:38

A ŠTO ŠTRAJKAJU KOMUNJARE,CIJELI ŽIVOT IM BILO DOBRO,DABOGDA CRKLI VIŠE KOMUNISTIČKA BAGRO,HEBEM ONOG KO VAS PLAĆA I TKO VAM POSO DAJE,ŠTO MLADE NE ZAPOSLE,FUJJJ


registracija
24/11/10

killandrew, 16.01.11. 02:00

ta govna (čast iznimkama) osjećaju da im izmiče isplativa pozicija trabunjanja za katedrom. Njihova "znanja" su anakronizam. pomesti će ih ono što su sijali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika