Objavljeno u Nacionalu br. 792, 2011-01-18

Autor: Orhidea Gaura

Pravna država nemoćna: Privatni zaštitari spriječili Vladu da provede svoju odluku

Vlada Republike Hrvatske ne može provesti ni vlastitu odluku od 16. rujna 2010. godine o prijenosu koncesije za novigradsku marinu Nautica s tvrtke Civitas Nova d.d. na tvrku Sigma

MARINA U NOVIGRADU već je mjesecima predmet vlasničkog spora između tvrtke Civitas
Nova i Hypo Leasing KroatienMARINA U NOVIGRADU već je mjesecima predmet vlasničkog spora između tvrtke Civitas Nova i Hypo Leasing KroatienDa u Hrvatskoj nema samo mali čovjek problema s provedbom zakona ili naplatom potraživanja, dokaz je slučaj marine Nautica u istarskom Novigradu.

Vlada Republike Hrvatske ne može provesti ni vlastitu odluku od 16. rujna 2010. godine o prijenosu koncesije za novigradsku marinu Nautica s tvrtke Civitas Nova d.d. na tvrku Sigma. Odluka je donesena na zahtjev Hypo Leasing Kroatien zbog neplaćanja kredita u iznosu 139 milijuna kuna. Mirna primopredaja marine nije bila moguća jer, kad su predstavnici države, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva financija, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te dva predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, prije dva mjeseca to pokušali, ali im nije bio dopušten ulazak krozlancem i lokotom zaključan ulaz u prostor marine koju su osiguravali i zaštitari.

"Problema s otplatom kredita nastali su u lipnju 2008. godine, odnosno onoga trenutka kad su imenovani odlučili ne poštovati dogovor koji smo prethodno s njima postigli, a tiče se načina otplate anuiteta kredita.", objasnio je Diego Ban, član uprave tvrtke Civitas Nova, koji ističe da je njegova tvrtka Hypo leasingu na ime otplate kredita već platila više od 5 milijuna eura, odnosno oko 37 milijuna kuna, dok je 139 milijuna kuna ili oko 19 milijuna eura, za koliko ih terete u Hypu, ukupan iznos nedospjelog kredita zajedno s pripadnim kamatama, te da je Hypo leasing prekršio odredbe stečajnog zakona. Iz Hypo-Leasing Kroatien odgovorili su da u ovom trenutku mogu samo potvrditi kako još nisu preuzeli marinu Novigrad.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika