Objavljeno u Nacionalu br. 792, 2011-01-18

Autor: Damir Petranović

Investicije u kolapsu zbog bivše ministrice

Marina Matulović Dropulić na sjednici Vlade progurala je pravilnik prema kojem svi urbanistički planovi koji se sad izrađuju ponovo moraju proći kompletnu proceduru

BETONSKA LADY'
Bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog
uređenja i graditeljstva
svojim pravilnikom
otežala je posao
svom nasljedniku
Branku Bačiću i sve planirane investicije odgodila za idućih šest do devet mjeseciBETONSKA LADY' Bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva svojim pravilnikom otežala je posao svom nasljedniku Branku Bačiću i sve planirane investicije odgodila za idućih šest do devet mjeseciBivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić u doslovce posljednjem danu mandata u Banskim dvorima, na svojoj zadnjoj sjednici Vlade, posve neprimjetno “provukla” je pravilnik kojim je za idućih pola godine zaustavila izradu svih urbanističkih planova u Hrvatskoj i svom nasljedniku Branku Bačiću otežala posao po načelu “nakon mene potop”.

Premda se o motivima njezina poteza u urbanističkim krugovima sada vode ozbiljne rasprave, posljedice su jasne: u godini u kojoj vlada Jadranke Kosor želi snažno potaknuti investicije i olakšati privatna ulaganja, da konačno preokrene negativni trend pada BDP-a, “Dropulićkin pravilnik” pokazat će se ozbiljnom preprekom. Prostorni planeri iz Udrugde hrvatskih urbanista još su se prije desetak dana dramatičnim upozorenjem obratili novom potpredsjedniku Vlade Domagoju Miloševiću, ministru gospodarstva Đuri Popijaču i samom Branku Bačiću, a prosvjed je pripremila i Udruga hrvatskih općina.


Ovog tjedna bit će održan niz sastanaka na kojima će vrh Vlade upoznati sporni propis, jer stručna je javnost uvjerena da nitko iz Banskih dvora nije svjestan kakvo je kukavičje jaje bivša ministrica podmetnula. Sporni propis ima vrlo dugačak naziv: “Pravilnik o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima, standardu elaborata i obveznih priloga prostornih planova”, a usvojen je na sjednici Vlade 23. prosinca. U Narodnim novinama objavljen je na Staru godinu, 31. prosinca, a na snagu je stupio 8. siječnja. Upućenima u funkcioniranje izvršne vlasti posve je jasno kako se moglo dogoditi da procedura prođe sasvim nezapaženo – po ustaljenoj proceduri resorni ministri samostalno predlažu propise iz svog djelokruga, a nikad se nije dogodilo da drugi ministri blokiraju takve odluke. Novim pravilnikom, pojednostavnjeno rečeno, temeljito je izmijenjen način izrade prostornih planova, njihov izgled, označavanje, pa čak i boje u njima.

Službeno, Dropulić ga je trebala predložiti najkasnije 2008., ali očito je čekala posljednji dan mandata jer je bila svjesna kakve će teškoće izazvati. Na njezinu opstrukciju rada nasljednika Branka Bačića i same premijerke Kosor upućuje posljednji članak pravilnika - da se s njim moraju uskladiti svi prostorni planovi koji se trenutačno izrađuju, osim onih za koje je utvrđen “konačni prijedlog”. Kako izrada najjednostavnijeg plana najnižega reda u pravilu traje i do šest mjeseci, a kako će zbog usklađivanja s pravilnikom svi oni morati ponovo proći cijelu proceduru, uključujući i javne rasprave, očito će svi investitori koji čekaju urbanistička rješenja morati iznova proći mukotrpni proces ispočetka, čak ako se u planovima ne promijeni ništa osim boja za označavanje zona.

Na gubitku su i brojne općine i gradovi koji su pri dovršetku usvajanja urbanističkih planova: budući da zakon propisuje da se oni moraju usvojiti u roku od devet mjeseci nakon javne rasprave, a zbog sporog prikupljanja desetaka suglasnosti taj se proces u pravilu rastegne do krajnjih granica, očito će se u svim slučajevima procedura morati vratiti na početak. Financijska šteta od poteza bivše ministrice Dropulić također će biti golema. Najobičnija izmjena prostornog plana manje općine stoji između 400 i 500 tisuća kuna, pa brojne siromašne općine i gradovi neće imati novca za ponovno plaćanje usluga urbanista i ostalih stručnjaka. Ni veliki gradovi poput Splita i Varaždina, koji bi mogli izmijeniti generalne urbanističke planove, neće proći bolje: umjesto decidiranih izmjena morat će temeljne dokumente preraditi doslovce ispočetka, a cijena takvog posla doseže milijune kuna. U raznim fazama izrade ili izmjene u ovom je trenutku 700 do 1000 urbanističkih planova u Hrvatskoj.

UDRUGA URBANISTA
već se obratila novom
potpredsjedniku Vlade Domagoju Miloševiću
(sasvim lijevo) dramatičnim upozorenjem jer smatraju da Vlada nije
svjesna o kakvoj
se ozbiljnoj prepreci
urbanističkom razvoju tu radiUDRUGA URBANISTA već se obratila novom potpredsjedniku Vlade Domagoju Miloševiću (sasvim lijevo) dramatičnim upozorenjem jer smatraju da Vlada nije svjesna o kakvoj se ozbiljnoj prepreci urbanističkom razvoju tu radiČak ako njihovi izrađivači i pokušaju ubrzati proceduru i izbjeći ponavljanje javnih rasprava, to zasad nije moguće: Ministarstvo prostornog uređenja još nije objavilo digitalni primjerak najnovijeg pravilnika, pa posao ne može početi. Među urbanistima se proširio neslužbeni novi naziv Bačićeva resora – “Ministarstvo za spoticanje ulaganja”. “Sigurni smo da će zbog ovakvog pravilnika nastati zastoj u donošenju urbanističkih planova. Postupak za obuhvatne planove produljit će se za devet mjeseci, a za jednostavnije, male, oko šest mjeseci”, potvrdio je predsjednik Udruge hrvatskih urbanista Ninoslav Dusper. “Nastat će dodatni troškovi, ali stvorit će se i ogroman dodatni posao. Iako će sve to morati biti plaćeno, nama urbanistima nije u interesu trošiti vrijeme i resurse na isprazan, nekreativan i nesadržajan rad”, kaže Dusper. Na sastanke u Vladu, dodaje, ne odlazi ni s kakvim konkretnim zahtjevom. “Ne, mi ćemo samo upozoriti na posljedice usvajanja i primjene ovakvog pravilnika, jer vjerujemo da smo prvi prepoznali o čemu se radi. Kad gospodarstvenici shvate što ih čeka, a ministri zaduženi za antirecesijske mjere dobiju naše tumačenje, svi ćemo se skupa uhvatiti za glavu. S ovakvim propisom nemoguće je poticati ulaganja i promjenu podzetničke klime”, predviđa Dusper.

Na sedmogodišnji rad bivše ministrice Dropulić brojni investitori već su imali primjedbe, ali su brzo shvatili da im je pametnije prilagoditi se i, umjesto da javno prosvjeduju, pokušati lobirati za prihvaćanje svojih projekata. Takav sistem rada potpuno je odgovarao koruptivnoj praksi u doba Ive Sanadera, a upravo je Dropulić cijelo vrijeme držala njenu vjerojatno najvažniju polugu – urbanističke planove i studije utjecaja na okoliš, dva preduvjeta bez kojih je nemoguće realizirati bilo kakvo ulaganje. To je bilo posebno vidljivo nakon 2004., kad je izmijenila proceduru i propisala da se prije usvajanja bilo kakva, pa i najbenignijeg plana, mora pribaviti potvrda njenog ministarstva. To je značilo da se u ministričinu kabinetu odlučuje o doslovce svakoj gradnji u svim dijelovima države, a ona je svoje nove ovlasti primjenjivala vrlo ekstenzivno. “Bio je to posve nepotreban potez, koji jasno upućuje na korupciju. Ministarstvo po zakonu mora dati suglasnost za županijske prostorne planove i planove višega reda, a svi ostali dokumenti moraju biti usklađeni s njima – uveden je još jedan korak u proceduri samo kako bi se iz njezina ministarstva kontrolirala situacija i davala odobrenja za svaku investiciju. Jasno je što je uslijedilo: Ministarstvo je u bezbroj slučajeva odbilo dati suglasnost s vrlo prozaičnim, pa i glupim obrazloženjem, dok su prolazili projekti koje bi odobrili ona i Sanader ili oni investitori koji su angažirali lobiste u Vladi”, kaže jedan splitski poduzetnik koji iz bojazni za vlastito ulaganje ne želi biti imenovan.

NOVI MINISTAR Branko Bačić (na slici s novom ministricom financija Martinom Dalić) našao se u velikim problemima - zbog pravilnika njegove prethodnice, urbanisti njegov resor zovu 'Ministarstvo za spoticanje ulaganja'NOVI MINISTAR Branko Bačić (na slici s novom ministricom financija Martinom Dalić) našao se u velikim problemima - zbog pravilnika njegove prethodnice, urbanisti njegov resor zovu 'Ministarstvo za spoticanje ulaganja'Upravo na Jadranu bili su najnezadovoljniji radom ministrice Dropulić, koja je Uredbom o zaštićenom obalnom pojasu cijelu obalu proglasila područjem od posebnog interesa i tako općinama i gradovima onemogućila planiranje razvoja. Premda je uredba proizvela pozitivan učinak, jer je zaustavila bespravnu izgradnju, onemogućila je bilo kakav razvoj i ulaganja za koja ona ili Sanader nisu dali zeleno svjetlo. “Po meni, i Zagreb je područje od posebnog državnog interesa jednako kao obala, glavni je grad države i bitno je kako će se razvijati, ali njih su dvoje s Milanom Bandićem izvrsno surađivali. Bolje rečeno, prepustili su mu da radi što god hoće”, kaže splitski poduzetnik. Novog ministra Branka Bačića, koji je u stranačkoj hijerarhiji već godinama HDZ-ov “vladar Dalmacije”, ali nikad se nije usudio usprotiviti Sanaderovoj “betonskoj lady”, očito čeka vrlo osjetljiv posao. Želi li u godinu dana mandata ostaviti ikakav dojam, smanjiti birokraciju i potaknuti ulaganja, morat će se obračunati s naslijeđem svoje prethodnice.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 18.01.11. 02:09

Davno sam rekao da je baba izuzetno opasna osoba.Opasna,zlobna i pokvarena.Posljedice njenog ministrovanja tek će se sabirati.Samo još malo pričekajmo.Baba je pripremila gorku tortu i Kosorici i cijeloj Hrvatskoj.Umjesto u zatvor ona će u "povlaštenu mirovinu"po ,kojeg li paradoksa,Posebnom zakonu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika