18.01.2011. / 14:16

Autor: Hina

Sviličićeva 'Dva sunčana dana' premijerno u Zagrebu

Redatelj Ognjen Sviličić smatra kako je riječ o pomalo neuobičajenom hrvatskom filmu, koji bi mogao unijeti osvježenje na domaću filmsku scenu

Ognjen SviličićOgnjen SviličićIgrani film "Dva sunčana dana" redatelja i scenarista Ognjena Sviličića, najavljen kao film koji je drugačiji od dosadašnjih njegovih radova, žanrovski orijentiran i više naklonjen prema publici, premijerno će se prikazati večeras u Cinestaru Zagreb.

To je priča o Martini i Peteru, bračnom paru koji dolazi na odmor u Hrvatsku kako bi pokušali obnoviti svoj odnos i vratiti bliskost kakvu su nekada imali. Upoznavši par starijih turista iz Francuske odlaze s njima na izlet na Velebit, a vodič im je lokalni momak Stipe koji unese dodatni nemir u njihovu ionaku nestabilnu vezu. Inače mirni Peter postaje nasilan i izazove incident u kojem skoro ubije vodiča, nakon čega Martina odlazi sama u planinu i tamo se izgubi.

Redatelj Ognjen Sviličić smatra kako je riječ o pomalo neuobičajenom hrvatskom filmu, koji bi mogao unijeti osvježenje na domaću filmsku scenu. Film je dijelom žanrovski orijentiran kao triler, no u središtu je ipak odnos bračnog para koji po dolasku u Hrvatsku nije bio bahat samo prema drugima, nego i prema svojoj okolini, što ih je i dovelo do neželjenih događaja, rekao je Sviličić. Po njegovim riječima, kroz tu priču prikazuje se i odnos inozemnih turista prema Hrvatskoj, koji je, ustvrdio je, u slučaju turista iz zapadne Europe, uglavnom kolonijalan, jer dolaskom ovdje oni se osjećaju važnijima nego u svojoj zemlji.

Sviličić očekuje da će film, nakon kino distribucije u koju kreće 20. siječnja, najviše gledatelja imati na televiziji i DVD-u, a najavljuje i gostovanja na inozemnim festivalima.

Glavne uloge tumače strani glumci, među kojima je i Sylvia Kristel, koja je likom Emmanuelle obilježila sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća. Glume još talijanska glumica Maya Sansa, američki glumac Bristol Pomeroy, francuski glumac Christian Marin, Leon Lučev, Vicko Bilandžić, Michael Abiteboul, Virgile Bramly, Alen Šalinović, Jozo Zovko, Mijo Jurišić.

Direktor fotografije bio je prerano preminuli Vedran Šamanović, montažer je Vjeran Pavlinić, scenograf Mladen Ožbolt, a kostimografkinja Blanka Budak.

Koproducenti filma, koji je prikazan na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, su "Maxima Film" iz Zagreba i "Kinoelektron" iz Pariza, a snimljen je u suradnji s HRT-om.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika