18.01.2011. / 19:10

Autor: Hina

Sukob vlast-oporba

Ministar Ivić odgovorio SDP-u: 'Željko Jovanović laže o braniteljima'

Zanimljivim je ocijenio i da se upravo SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović smatra pozvanim štititi prava hrvatskih branitelja, zaboravljajući, kaže Ivić, kakve je sve propuste napravila koalicijska vlast u razdoblju od 2000. do 2003

Ministar branitelja Tomislav IvićMinistar branitelja Tomislav IvićMinistar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić ocijenio je danas paušalnim i neistinitim izjave SDP-ova saborskog zastupnika Željka Jovanovića o umjetno stvorenom korpusu od pola milijuna branitelja, te je poručio da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja u cijelosti poštuje.

"Jovanovićeve izjave samo pokazuju njegovo nepoznavanje metodologije izrade registra branitelja i cjelokupne problematike Domovinskog rata", istaknuo je Ivić na izvanrednoj konferenciji za novinare, koju je sazvao zbog današnje Jovanovićeve ocjene o političkoj korupciji u stvaranju korpusa od 500.000 branitelja i najmanje 20 posto lažnih branitelja.

Na ovaj se način, smatra ministar, pokušava provući i neistinita optužba da pola milijuna branitelja koristi različite privilegije koje teško opterećuju državni proračun, a istina je, ističe, da je više od 80 posto branitelja u radnom odnosu i ne ostvaruje nikakve privilegije na račun svoga statusa.

Neistinitim, lažnim i tendecioznim ocijenio je i optužbe da je upravo njegovo ministarstvo u zadnjih sedam godina umjetno stvorilo pola milijuna branitelja. "Ni za mandata Jadranke Kosor, dok je bila na čelu ovoga ministarstva, niti za moga mandata, nitko u ovom ministarstvu nije ostvario braniteljski status jer to pitanje rješavaju MORH i MUP", istaknuo je.

Podsjetio je kako je Ministrastvo branitelja reagiralo na sve prijave koje su dovodile u sumnju nečiji braniteljski status, provjeravajući podatke kod mjerodavnih državnih institucija. Ujedno je najavio da će se s podatcima, dobivenim na temelju provjera statusa pojedinih branitelja, uskoro izaći pred javnost.

Zanimljivim je ocijenio i da se upravo SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović smatra pozvanim štititi prava hrvatskih branitelja, zaboravljajući, kaže Ivić, kakve je sve propuste napravila koalicijska vlast u razdoblju od 2000. do 2003.

SDP - 'Da, umjetno stvoreni korpus od pola milijuna branitelja je politička korupcija'

U to su vrijeme, pojasnio je, smanjivana prava branitelja i invalidnine, zbog čega je MOBMS naslijedio na tisuće sudskih sporova, koje je država morala platiti 1,5 milijarde kuna.

Nasuprot tadašnjoj vlasti, sadašnja vlada i u vrijeme teške recesije osigurala je 2011. godine dostatna sredstva u proračunu za izvršavanje svih državnih obveza prema braniteljima, obiteljima stradalih i nestalih.

Podsjetio je i kako se jedina prava koja uživaju branitelji odnose na pravo na udjele u Fondu hrvatskih branitelja, koji prosječno po branitelju iznose 10 tisuća kuna, pravo na troškove vlastitog pogreba i pravo na zaštićenu mirovinu kada se za nju steknu strarosni uvjeti u skladu sa Zakonom o mirovinskom osiguranju.

Na novinarsko pitanje kako komentira subotnje prosvjede tisuća branitelja u Zagrebu, Splitu i Kutini, istaknuo je kako su kontaktirali organizatore prosvjeda u Zagrebu te da su vrata Ministarstva otvorena za sve branitelje kojima će se pomoći, u skladu s mogućnostima i ovlastima.

Poručio je i kako branitelji nemaju nikakvog razloga za strah zbog slučaja hrvatskog branitelja Tihomira Purde, te je uvjeren da će se taj slučaj uskoro riješiti na zadovoljstvo Purde, ali i u interesu cijele braniteljske populacije. .

"Vlada će, kao i do sada, činiti sve u zaštiti svih branitelja", istaknuo je ministar.

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

registracija
18/1/11

petrus77, 18.01.11. 20:20

ma ti si budala glupa. Uživaj još ovu godinu tu gdje jesi.


registracija
31/1/10

STTony, 18.01.11. 20:29

Ovako kad ga vidim baš mi ulijeva povjerenje u svoje poštenje LOLL


registracija
18/12/10

lina14, 18.01.11. 20:30

Iviću znaš da je Franjo Tuđman tvrdio da je ratu za slobodnu Hrvatsku sudjelovano oko 350000 hrvatskih branitelja. Iviću tvrdiš da je Tuđman lagao ?!!


registracija
31/1/10

STTony, 18.01.11. 20:34

A i to je Franjo uvećao za dobra 3x.


registracija
7/1/11

djani, 18.01.11. 20:53

Jovanoviću,ostavi se ljudskih tragedija,a na pravosuđu je da utvrdi koliko je lažnjaka i koliko će spasiti budžet kad se pronađu,ja osobno mislim da se niš neće promijeniti ni kad se otkriju ako ih ima ti lažni kao branitelji,ja mislim da je ovo sve dobra politika zakuhala da narod ovako raspravlja besplatno,dok političari pljačkaju i blago iznose iz zemlje


registracija
7/9/07

Vinogradar, 18.01.11. 22:08

Stvaranje 500.000 branitelja sa sumnjom da ih je 20 posto "lažnjaka" nije politička korupcija.To je laž, da ne kažem - to je kriminal.
U cijeloj priči o pola milijuna branitelja posebno veseli činjenica da su im na čelu bili generali Šeks, Bebić, Glavaš, Hebrang, dok je hrabrog Ćirohita Kineza Blaževića poglavar Tuđman imenovao pukovnikom.
Čestitam!


registracija
24/3/10

bagsy, 18.01.11. 23:54

ovaj čovjek još nije rekao niti jednu suvislu rečenicu od kada je ministar


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika