20.01.2011. / 09:00

Autor: Nacional.hr

Dugotrajno sjedenje povećava rizik od prerane smrti

Znanstvenici londonskog University Collegea tvrde da osobe koje najmanje četiri sata dnevno provedu sjedeći imaju pojačan rizik od srčanih i moždanih udara te drugih kardivaskularnih problema

Predugo sjedenje u istom položaju, primjerice pred televizorom ili računalom, uzrokuje i bolove u vratu i ramenima te nepravilno držanje.

No, osim što izaziva bolove u kralježnici, dugotrajno sjedenje povećava rizik od prerane smrti, prenosi portal Zdrav život.

Naime, znanstvenici londonskog University Collegea tvrde da osobe koje najmanje četiri sata dnevno provedu sjedeći imaju pojačan rizik od srčanih i moždanih udara te drugih kardivaskularnih problema.
Prijašnje studije pokazale su kako dugotrajno sjedenje usporava aktivnosti enzima koji tope masnoće u krvi.

Valja napomenuti da ni je važno je li riječ o sjedenju na radnom mjestu, doma pred televizorom ili u automobilu, učinak je uvijek isti.

Dakle, ukoliko i vi sjedeći provodite više od četiri sata dnevno, ne bi bilo loše da se počnete baviti nekom fizičkom aktivnošću.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 20.01.11. 09:26

Kakve su ovo gluposti, pa tko ne sjedi najmanje 4 sata dnevno ???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika