20.01.2011. / 09:34

Autor: Hina

Stieg Larsson ostavio nedovršen četvrti roman trilogije 'Millenium'

U autobiografskoj knjizi koju je napisala zajedno s francuskom novinarkom Marie-Francoise Colombani, Gabrielsson tvrdi da je predložila piščevoj obitelji da ona uredi Larssonova djela te da joj dopuste da dovrši četvrtu knjigu

Stieg LarssonStieg LarssonEva Gabrielsson, partnerica pokojnoga švedskog pisca Stiega Larssona, napisala je u knjizi objavljenoj u srijedu da je autor trilogije "Millenium" ostavio nedovršen četvrti roman, koji bi ona rado završila.

Eva Gabrielsson 30 godina je živjela s Larssonom, koji je umro od infarkta 2004., godinu dana prije nego što je objavljena prva knjiga iz trilogije "Millenium". Larsson je, tvrdi, u laptopu imao oko 200 stranica knjige koju bi ona mogla dovršiti, kada bi njegova obitelj na to pristala.

Gabrielsson je vodila spor s Larssonovim ocem i bratom zbog prava na piščevo djelo i prihode, s obzirom na to da Larsson, s kojim je ona živjela nevjenčano, nije ostavio oporuku.

U autobiografskoj knjizi koju je napisala zajedno s francuskom novinarkom Marie-Francoise Colombani, Gabrielsson tvrdi da je predložila piščevoj obitelji da ona uredi Larssonova djela te da joj dopuste da dovrši četvrtu knjigu. Njegova je obitelj to odbila.

"Neću reći o čemu govori četvrta knjiga", napisala je knjizi "Millenium, Stieg i ja" koja je upravo objavljena u Švedskoj, Norveškoj i Francuskoj.

Larssonove knjige postale su senzacija kada je sredinom 2005. objavljena prva pod naslovom "Muškarci koji mrze žene". Nakon nje slijede "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku".

Gabrielsson ipak otkriva da se Larssonova cyber-heroina Lisbeth Salander "postupno oslobađa svojih demona i neprijatelja".

Život koji su ona i Larsson proživjeli, kao i njihovo zajedničko iskustvo, integralni su dio knjiga, zahvaljujući čemu je i mogao stvoriti 2000 stranica za samo dvije godine. "Uključeno je njegovo djetinstvo, baš kao i moje. Naše bitke, naša predanost, putovanja, strasti i brige", dodaje Gabrielsson.

Eva Gabrielsson otrkiva i koje su stvarne osobe i likovi iz književnosti nadahnuli likove trilogije. Pipi Duga Čarapa je, kaže, vjerojatno glavno nadahnuće za lik Salander, ali Lisbeth nosi i neke Larssonove osobine kao i njegovo zanimanje za šah.

Njega su, općenito, zanimale snažne žene pa je kad god bi otputovao u London pogledao statuu Boadiceje, kraljice britanskog plemena Icena koja se pobunila protiv Rimljana. "Bila je jedna od Stiegovih omiljenih junakinja", dodala je.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika