21.01.2011. / 12:20

Autor: Hina

Prva izložba umjetničke dimenzije punk pokreta

Europunk se otvara snimkom prvog televizijskog pojavljivanja Sex Pistolsa 1976. u emisiji "So It Goes" manchesterske televizije Granada, a završava prvim pojavljivanjem Joy Divisiona 1979. na BBC-u

Sex Pistols; Foto: wikipediaSex Pistols; Foto: wikipediaPrva izložba posvećena vizualnoj i umjetničkoj dimenziji europske punk kulture, ponajprije poznate po glazbi, otvorena je u petak u rimskoj vili Medici.

Izložba Europunk, koja traje do 20. ožujka, posvećena je vizualnoj kulturi pokreta koji i nakon 35 godina "utječe na sve oblike umjetnosti", ističu organizatori. Punk rock rođen je u Sjedinjenim Državama, ali je u drugoj polovici '70-tih prerastao u anti-kulturu u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji.

"Za taj je pokret bilo tipično da se glazbom i umjetnošću može baviti tko god hoće, čak i ako o tome ništa ne zna", objasnio je na konferenciji za novinare autor izložbe Eric Chassey.

"Svi su mogli stvarati, nisi morao biti vrhunski intelektualac da bi sudjelovao u toj revoluciji slike", dodao je Fabrice Strou koji je sudjelovao u organizaciji izložbe.

Oko 550 izložaka prikupljeno je od privatnih kolekcionara ili iz muzeja. Među njima su i slavni portret engleske kraljice s natpisom "God Save The Queen" preko očiju, koji je Jamie Reid napravio za Sex Pistolse te Destroy Shirt Malcolma McLarena i dizajnerice Vivienne Westwood.

Na izložbi se može razgledati mnoštvo crteža, fanzina i omota ploča te filmova i letaka za koncerte.

Europunk se otvara snimkom prvog televizijskog pojavljivanja Sex Pistolsa 1976. u emisiji "So It Goes" manchesterske televizije Granada, a završava prvim pojavljivanjem Joy Divisiona 1979. na BBC-u.

Izložba se iz Rima seli u Ženevu, gdje će biti otvorena od 8. lipnja do 18. rujna.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 21.01.11. 13:30

Prestrašno što se sve danas prodaje za umjetnost. Zato svijet i ide gdje nebi trebao ići..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika