Objavljeno u Nacionalu br. 793, 2011-01-25

Autor: Maroje Mihovilović

TALIJANSKI PREMIJER NA UDARU PRAVOSUĐA

Oštra tužiteljica protiv Berlusconija

SILVIO BERLUSCONI na udaru je javnosti zbog svojih sumnjivih odnosa s raznim starletama, prostitutkama i maloljetnicama, ali o njegovoj budućnosti odlučit će milanska tužiteljica Ilda Boccassini, koja ga želi strpati u zatvor

BUNGA BUNGA PARTYJI Talijanski mediji tvrde da je na zabave s prostitutkama
Berlusconi prošle godine potrošio 25 milijuna euraBUNGA BUNGA PARTYJI Talijanski mediji tvrde da je na zabave s prostitutkama Berlusconi prošle godine potrošio 25 milijuna euraTalijanskog premijera Silvija Berlusconija stalno povezuju s raznim mladim damama, gošćama u njegovim vilama, koje besplatno žive u njegovim stanovima, za koje tvrde da su otmjene prostitutke. Još jedna žena postaje sve važnija za njegovu sudbinu, ali ona mu nije ljubavnica, ni prostitutka, nego njegova ljuta protivnica koja ga kani pospremiti u zatvor, 61-godišnja Ilda Boccassini, milanska tužiteljica koja s kolegama vodi istragu protiv Berlusconija i sad je talijanskom parlamentu uputila zahtjev da mu skine zastupnički imunitet kako bi ga ispitala zbog sumnje da je imao spolne odnose s maloljetnom prostitutkom. Uspjela je ishoditi presudu zbog korupcije za jednog od najbližih Berlusconijevih suradnika, a i njega želi strpati u zatvor. Prije ju je Berlusconi omalovažavao, čak je izjavio da ga progoni jer je nikad nije pozvao u svoju vilu. No sad je uvidio da je vrag odnio šalu.


TA NEUSTRAŠIVA TUŽITELJICA, koja je u svojoj dugoj karijeri u zatvor strpala najveće talijanske zločince i teroriste, i dalje ratuje s talijanskim mafijama. Majka je dvoje djece i jedna od najštićenijih osoba u Italiji, stalno uz brojnu policijsku pratnju, štite je i tajne službe. Vrlo je suzdržana prema medijma kako oni koje progoni ne bi doznali kakvu informaciju koja bi im koristila da je smaknu.

ROĐENA JE 1949. U NAPULJU, a nakon studija prava zaposlila se u tužiteljstvu u Milanu. Kao vrlo sposobnu tužiteljica prebacili su je u odjel za borbu protiv organiziranog kriminala. Specijalizirala se isprva za istrage o infiltraciji južnjačkih mafijaša na sjeveru Italije, o prebacivanju novca stečenog krijumčarenjem droge na sjever radi korumpiranja tamošnjih političara kako bi mafija oprani novac uložila u naoko legalne poslove u građevinarstvu, trgovini i industriji. Surađivala je s tužiteljem Giovannijem Falconeom i postali su veliki profesionalni prijatelji. Falcone je bio prebačen na Siciliju da vodi borbu protiv mafije, koja ga je ubila na cesti blizu aerodroma kod Palerma zajedno sa suprugom i tjeločuvarom u bombaškom atentatu u svibnju 1992. Dva mjeseca nakon toga ubijen je u Palermu i njegov nasljednik Paolo Borselino. Na Siciliju je poslana Ilda Boccassini. Otkrila je ubojice i naručitelje, ali i optuživala druge talijanske tužitelje da su odgovorni za Falconeovu i Borsalinovu smrt jer im nisu dovoljno pomagali. Bila je na Siciliji dvije godine, 1994. se vratila u Milano i preuzela vođenje istrage “Mani pulite” (“Čiste ruke”) o korupciji u političkim strankama, naslijedivši Antonija di Pietra, koji je napustio tužiteljstvo i otišao u politiku. Tada je prvi put pokrenula istragu protiv televizijskog magnata Berlusconija, za kojeg se govorilo da se Milanu obogatio mafijaškim novcem prebačenim s juga na sjever, da je korumpirao političke prvake, a potom i sam ušao u politiku i postao premijerom. Posebno se usredotočila na njegova suradnika, zastupnika Cesarea Previtija, koji je u prvoj njegovoj vladi 1994. bio ministar obrane, protiv kojeg je podigla optužnicu za korupciju i Previti je nakon višekratnih suđenja i brojnih žalbi osuđen na šest godina zatvora.

RUBY RUBACUORI
Marokanka pravog imena Karima al-Mahroug: tvrdi se da je imala spolne odnose s Berlusconijem u dobi od 17 godinaRUBY RUBACUORI Marokanka pravog imena Karima al-Mahroug: tvrdi se da je imala spolne odnose s Berlusconijem u dobi od 17 godinaILDA BOCCASSINI PROVODILA JE i istrage protiv ultralijevih terorista iz Crvenih brigada, protiv kalabrijske mafije ‘Ndrangheta, čije je mnoge članove uhitila, nedavno u sjevernoj Italiji. Sad se posebno usredotočila na Berlusconija. Protiv njega su vođene istrage zbog korupcije, protuzakonitog poslovanja, financijskog kriminala. Uvijek se spretno izvlačio, što zahvaljujući vrsnim odvjetnicima, koji su zavlačili postupke do zastare, što svom političkom položaju koji mu je omogućavao da mijenja zakone. Tako je uveden i zakon o posebnoj zaštiti osoba na najvišim položajima u državnoj vlasti, pa tako i premijera, od sudskog progona. Taj je zakon talijanski vrhovni sud prije nekoliko dana bitno promijenio, smanjio Berlusconijevu zaštitu od sudskih progona, i sad ga Ilda Boccassini nastoji poslati na optuženičku klupu. U talijanskim sudnicama na zidu piše “La legge è uguale per tutti” (“Zakon je jednak za sve”), a Ilda Boccassini smatra da to geslo mora vrijediti i za Berlusconija, pa se tako prema njemu i ponaša, uvjerena da je kršio zakon. Berlusconi se i u najnovijoj, dosad najtežoj, najneugodnijoj i najopasnijoj aferi, kad ga optužuju za spolni odnos s maloljetnom prostitutkom, ponaša kao i dosad. Niječe bilo kakvu svoju odgovornost, prijeti protivnicima, pa i pravosuđu, a na pitanje hoće li zbog skandala podnijeti ostavku ogorčeno odgovara: “Što vam je, jeste li ludi? Ja nikad neću dati ostavku!”

OTKAD JE PROTIV NJEGA PODIGNUT optužni prijedlog, koji mora razmotriti parlamentarni odbor i odlučiti da li da mu se ukine zastupnički imunitet kako bi ga tužitelji ispitali, zašutio je, ali je potom ipak progovorio, i to posebno pripremljenom televizijskom izjavom. I najnoviju istragu protiv sebe opisao je kao i prethodnih 28, pa i one ranije koje su se ticale korupcije, kao pokušaj da izvanparlamentarnim metodama bude srušen legalno izabrani premijer, pa to umjesto oporbe čine ljevici skloni tužitelji. Rekao je da su u istrazi protiv njega “počinjene najteže povrede zakona”, a njima “pokušavaju potkopati ono što je odlučeno izbornim izjašnjavanjem građana”, “povrijeđena su elementarna ustavna načela”. Aludirajući na to što su u istrazi ispitani brojni ljudi, da su mnogi pod posebnim tehničkim mjerama, dodao je da su “protiv njega upotrijebljena sredstva koja se primjenjuju protiv mafije i camorre”; “no, neovisno o tome, vlada nastavlja raditi, pa će pokrenuti pravosudnu reformu protiv politiziranih državnih tužitelja”.

O OPTUŽBAMA ZA SPOLNE ODNOSE s maloljetnom prostitutkom rekao je da se “nema čega stidjeti” i da “nikad nije imao spolne odnose s Ruby”, 18-godišnjom Marokankom Karimom al-Mahroug, koja je kao maloljetnica bila na nekoliko seksualnih zabava u Berlusconijevoj vili Arcore: “Nije bilo nikakva slučaja, nikakva nagovaranja na prostituciju, a posebno ne s maloljetnicom.” Zbog toga se osjeća “sasvim mirno”. O zahtjevu milanskih tužitelja da se pojavi pred njima rekao je da mu se neće odazvati, jer tužiteljstvo u Milanu “nema jurisdikciju nad ovim slučajem”, ali da je spreman pojaviti se pred “nepristranim” sucima. Napao je tužitelje zbog “nasilnog postupka, nedostojna pravne države, koji ne može ostati nekažnjen”. Prijetnja kažnjavanjem tužitelja koji su protiv njega pokrenuli istragu izazvala je burno reagiranje udruge talijanskih sudaca: “Suci obavljaju svoj težak posao ozbiljno i savjesno, u skladu za zakonima i procesnim pravilima, poštujući prava svih osoba koje su istragama zahvaćene, s jedinim ciljem da se utvrde činjenice. Nedopustivi napadi političara na tužitelje ne pridonose djelovanju institucija ni utvrđivanju činjenica.”

ILDA BOCCASSINI uputila je talijanskom parlamentu zahtjev
da se Berlusconiju skine imunitet kako bi ga ispitali zbog sumnje
da je imao spolne odnose s maloljetnom prostitutkomILDA BOCCASSINI uputila je talijanskom parlamentu zahtjev da se Berlusconiju skine imunitet kako bi ga ispitali zbog sumnje da je imao spolne odnose s maloljetnom prostitutkomTUŽITELJI KATEGORIČKI ODBACUJU Berlusconijeve tvrdnje da se bave subverzivnom djelatnošću protiv demokratskog poretka. Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano ocijenio je da je Berlusconi najnovijom aferom doveo zemlju u kaos, a osudila ga je i Talijanska biskupska konferencija. Većina talijanskih novinskih komentatora uvjerena je da bi Berlusconi već iz moralnih razloga morao podnijeti ostavku. No dio komentatora upozorava da se to od njega ne može očekivati, nego da Italiji predstoji teško razdoblje u kojem će Berlusconi sa svojim pristašama pomoću parlamentarne većine i vlasništva nad medijima pokrenuti političke, medijske i ine mehanizme da pobijedi u okršaju s tužiteljima. Već je najavio da će promijeniti zakon kako bi još više ograničio djelovanje istražnih sudaca i tužitelja, što je već djelomice postigao prethodnim zakonima.

VEĆ JE SVOJIM PRISTAŠAMA u parlamentu dao uputu da opstruiraju zahtjeve tužiteljstva. Za prošlu srijedu dogovorena je sjednica parlamentarnog odbora na kojoj je trebalo odlučiti hoće li Berlusconi morati na saslušanje, ali je odgođena za tjedan dana, a njegovi pristaše upozoravaju da će se procedura u odboru produljiti barem za još dva tjedna. Berlusconi je odbio i zahtjev državnog tijela koje se bavi sigurnošću na najvišoj državnoj razini da pred njim svjedoči kako bi se vidjelo nije li druženjem s mladim ženama sumnjiva morala, među kojima ima i mnogo strankinja, a koje u njegovu vilu odlaze bez ikakve provjere, ugrozio nacionalnu sigurnost. On će kroz parlament nastojati progurati zakone koji će dodatno ograničiti djelovanje tužitelja i istražnih sudaca, da oslabi istragu protiv sebe u ovom i eventualnim sljedećim slučajevima. Njegovi mediji stvarat će klimu da je on politička žrtva opasnih ljevičara. Državna televizija RAI, koju posredno kontrolira, o aferi izvještava posve šturo. A što se tiče optužbe za spolni odnos s maloljetnicom, njegova taktika bit će jednostavna: poriče da je s njom imao spolne odnose, a to poriče i sama Karima al-Mahroug. U intervjuu njegovoj televizijskoj mreži Mediaset potvrdila je da je bila u njegovoj vili, od njega dobila novac i darove - 7000 eura, ogrlicu i automobil Audi - ali je tvrdila da je on “nije ni taknuo”. Novac joj je dao - “iz milosrđa”. Berlusconijevo je stajalište da kršenja zakona nema ako i on i ona tvrde da spolnog odnosa nije bilo, a ako ga nije bilo, pada i cijela optužnica protiv njega.

EMILIO FEDE Novinar i
voditelj, direktor Berlusconijeva televizijskog kanala TG4, bio je jedan od glavnih opskrbljivača
premijera djevojkamaEMILIO FEDE Novinar i voditelj, direktor Berlusconijeva televizijskog kanala TG4, bio je jedan od glavnih opskrbljivača premijera djevojkamaALI IZ TRANSKRIPATA telefonskih razgovora proizlazi da se mlada Marokanka prijateljicama hvalila da je s njim spavala, da ga je sa svojim odvjetnikom kanila ucjenjivati da joj da 5 milijuna eura za šutnju. Njega to ne zabrinjava, jer ga odvjetnici uvjeravaju da to nisu izravni dokazi. A ne zabrinjava ga ni ono što se vidi iz prisluškivanih razgovora, izjava svjedoka i drugih dokaza, da mu je troje podvodača u vilu dovodilo djevojke, često po desetak odjedanput na tzv. bunga bunga partyje, da je djevojkama davao kuverte s najmanje 2000, a onima s kojima je spavao i po 10.000 eura, te razne darove (narukvice i drugi nakit). To su “njegove privatne stvari, koje se tiču samo njega”. I nikoga drugoga. Ilda Boccassini ima o tome drukčije mišljenje.

Vezane vijesti

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika