Objavljeno u Nacionalu br. 793, 2011-01-25

Autor: Vedrana Rudan

Zloće i povrće

Lopovi proglašeni svecima

Čujem ovih dana kako se Crkva u Hrvata polako miče od Hadezea. A kome ćete se primaknuti? Gospođi Vesni Pusić koja govori, ‘mi ne krademo’. Oni ne kradu? Onaj Jakovčić, istarski šerif, taj Vesnin čovjek je naša svijetla budućnost? Recite nam, kako je Jakovčić Koji Ne Krade stekao sve što ima?

Vedrana RudanVedrana RudanVaša milosti? Vaša Visosti? Vaša Svetosti? Vaša Čednosti? Vaša Čestitosti? Vaša Blagosti? Nemam pojma kako Vam se obratiti, nisam vjernica. Zovem se Vedrana Rudan, osnivačica sam Udruge švicaraca UŠ. Ima nas oko tisuću, rata kredita raste nam iz sata u sat. Svima sam pisala. Gospodinu Rohatinskom, gospođi Kosor, gospodinu Šeksu, predsjedniku Josipoviću... Uzalud. Rohatinski šuti jer ne može promijeniti rast švicarca, ali ne govori kako bi se se kamate sigurno mogle smanjiti a rate obračunavati u kunama. Mi još uvijek formalno živimo u Hrvatskoj. Gospođa Kosor šuti jer je opsjednuta vađenjem lešina iz Sanaderovog ormara. Šeks je, navodno, ratni zločinac, bolje da nam on nije pomogao. Predsjednik Josipović... Nije nam uputio riječ utjehe. Što Vi, Vaša SČČB, mislite o tom gospodinu? Podsjećali li i Vas na popa?


UVIJEK SABRAN, nasmiješen, nikad ne diže glas, ne škropi svetom vodicom svaki skup kome prisustvuje ali kao da škropi. Nema gdje ga nema. Na godišnjoj skupštini pčelara, filatelista, Srba, Slovenaca, traktorista, susretima staraca sa hodalicama, skupovima starica bez hodalica, izložbi bikova sa jajima punim kvalitetne sperme, pasa, fotografija, litografija i otpuštenih radnika. Ni pokojni Wojtyla nije s toliko blagosti mahao svemu, svačemu i svakome. Zašto Vas, Vaša SČČB, davim Josipovićem? Vi ste potpuno različiti likovi. On je vrhovnik svih građana Republike Hrvatske, a Vi samo katolika kojih ima devedeset i pet posto. Stado Vam se smanjilo zbog laži koje se diljem svijeta o vama šire. Silovanje dječaka, bogaćenje, bahatost, život u raskoši, preporuka svećenicima koji kao misionari odlaze u Afriku da ne tucaju domaće cure, zbog side, nego neka se prazne u časne sestre... Niste čuli za taj naputak? Oni vaši Vam, Vaša SČČB, ili svašta iza leđa rade ili svjetski mediji, uglavnom u rukama muslimanskih terorista, lažu. Vraćam se na Vašeg, kakvog takvog, kolegu Josipovića. Što mislite, zašto je on toliko blagoglagoljiv iako nije pop, a Vi ste tako tihi iako jeste kardinal? Ni riječ niste rekli o svećeniku Sanaderu. Čekate da profunkcionira država? U Hrvatskoj?

DA LI JE ISTINA da je velečasni Sanader na računu imao milijune kuna? Da li je istina da po kamenju Dalmatinske zagore trčkaraju njegova dječica? I neki ga je muž optužio da mu je oteo ženu i još joj kupio stan u Zagrebu? Ako je to istina, molim Vas, pošaljite mi porukom telefonski broj velečasnoga Sanadera, znam diplomiranu ekonomisticu, plaća joj je četiri tisuće kuna, a rata u švicarcima tri tisuće i sedamsto. A Sanader? Imate li ikakav stav? On i njegova braća kunu se da bi pred pedesetak godina crkli od gladi da im u pomoć nije uskočila Crkva. Brat svećenik, sestra časna sestra, on Vaš najveći sponzor, a Vi, da biste riječ rekli? Čujem ovih dana kako se Crkva u Hrvata polako miče od Hadezea. A kome ćete se primaknuti? Gospođi Vesni Pusić koja govori, „mi ne krademo“. Oni ne kradu? Onaj Jakovčić, istarski šerif, taj Vesnin čovjek je naša svijetla budućnost? Vaša SČČB, recite nam, kako je Jakovčić Koji Ne Krade stekao sve što ima? Jeste li čuli Milanovića?

ZA ČAČIĆA je rekao da je na mađarskoj cesti usmrtio dvoje ljudi jer nisu bili privezani pojasom. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga? Nitko od nas Hrvata nema pojas za spašavanje. Hoće li nas Čačić, ako pobijedi na izborima, sve pobiti? Vaša SČČB, mislite da je fer u katoličkoj zemlji političare lopove proglašavati svecima, a svećenicima gledati svaku dlaku? Kad neki od Vaših u Hrvatskoj kresnu kakvog dečkića ili izgrade crkvu od tisuću kvadrata na noge se digne čitava nacija. Istovremeno slijepo vjeruje ovima koji se sastaju na ručkovima u opskurnim oštarijama i još opskurnijim zagrebačkim stanovima i obećavaju poštenje? To nije fer, zato se, najzad, oglasite. blagoglagoljivi Josipović pretvori u katolika i radno mjesto. Progovorite. sve teme. Vaše ovce to od očekuju i mi uši naćulile smo uši. Zašto ja nevjernica svakoga dana molim Boga da mi smanji ratu a Vas da mi pomognete? Zato jer više ne znam kome pisati. Čitav svijet je protiv Katoličke crkve, Irci vas napuštaju, Belgijanci traže da im se poništi krštenje, Nijemci više ne žele plaćati crkveni porez... Takozvani civilizirani svijet Katoličku crkvu drži zločinačkom organizacijom. Iskoristite priliku, ne propustite šansu koja vam se u Hrvatskoj nudi, objavite svijetu da su banke opakija organizacija čak i od Katoličke crkve.

AKO USLIŠITE moju molbu bit će bolje i nama, sirotim, opljačkanim ušima, i katolicima koji još nisu digli ruke od Boga. Kad biste bar Vi u ovoj zemlji stali na stranu nas ušiju i ostalih bijednika svijet bi se promijenio. Kako se poput munje o vama širi loš glas jednakom brzinom, ako ne i većom, širio bi se i dobar zato jer bi to bio mirakul. Vaša SČČB, javite se. Tražite od Boga da nam se smanji kamata. Da se rate ne plaćaju u švicarcima. Da prije izbora saznamo kako su svoje bogatstvo stekli lopovi koji će doći na vlast poslije izbora. Papa Wojtyla izliječio je francusku redovnicu Mariju Simon Pierre od Parkinskonove bolesti. Vi izliječite Hrvatsku od banaka. Ako u tome uspijete, sigurna sam, postat ćete santo subito.

Vezane vijesti

"Dabogda te majka rodila": Beskompromisno o tabu temama

"Dabogda te majka rodila": Beskompromisno o tabu temama

U subotu 31. ožujka 2012. u riječkom HKD Teatru održat će se premijera predstave "Dabogda te majka rodila", nastale prema istoimenom romanu Vedrane… Više

Komentari

registracija
7/6/05

Marko, 26.01.11. 13:40

Kosor ne zna cijenu goriva; Milinović joj šapnuo odgovor
Na pitanje Marija Habeka tko ju je postavio na sve dužnosti, Kosor se naljutila i pozivala na poslovnik negodujući što ju zastupnik nije pitao o njezinom radu
Zadnja izmjena prije 1 sat i 19 minuta Piše: Snježana Krnetić
Loading ...
B.Ščitar/Pixssel Nije odgovorila ni na pitanje Marija Habeka Prijašnja slika Slijedeća slika

*
*
*

Prethodna Sljedeca
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

I prije aktualnog prijepodneva u Saboru osjetila se nervoza. Tijekom dopuna dnevnog reda Damir Kajin (IDS) usprotivio se hitnom postupku za izmjene Zakona o tržištu električne energije, kojim se legalizira prodaja jeftinije struje mostarskom Aluminiju da bi on šibenskom TLM-u davao jeftiniju sirovinu za nastavak proizvodnje.

- Svi znamo da se vode kazneni postupci protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Polančeca i bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Mravka. S jedne strane ljudima se sudi, a s druge strane njihovi nasljednici u Vladi predlažu odredbe kako bi se nekoga rehabilitiralo ili aboliralo. Ovaj zakon u javnosti je već popularno nazvan Jadrankin zakon i predlažem da se on skine s dnevnog reda - rekao je Kajin. Na dobacivanja HDZ-ovaca Kajin im je uzvratio riječima: "Vi šutite".

Njegovu interpretaciju zakona odbacila je premijerka Jadranka Kosor, ističući da se ovim zakonom osigurava transparentno poslovanje, zaštita države, ali i očuvanje radnih mjesta u šibenskom TLM-u.

- Ako ste ga već nazvali Jadrankin zakon, onda ga ja Jadranka iz sve snage podupirem - rekla je Kosor.
Kosor: Nećete me poniziti!

Od kada je Jadranka Kosor kao Sanaderova nasljednica došla na mjesto premijerke, standard građana pada, upozorila je Nadica Jelaš (SDP). Građani su očajni i svakoga dana strahuju da će ostaju bez posla, da će im kuća otići na bubanj ili da djeci neće imati što dati za jelo, kazala je. Dok građani strahuju, vama s lica ne silazi osmijeh. Na čemu temeljite optimizam i čemu se zapravo smijete, upitala je Jelaš premijerku.

- Osmijeh vam neću dati. Koliko god mene i Vladu želite poniziti, nećete uspjeti. Znamo što radimo i borimo se iz sve snage za izlazak iz gospodarske krize, za završetak pregovora s EU, a i u borbi protiv korupcije smo snažni iako nam u tome ne dajte podršku. Snažno ćemo ići naprijed koliko god vas to ne raduje, ali ima nas koje to veseli - uzvratila joj je Kosor. Podsjetila je SDP-ovku da nije ničija nasljednica, već da je s mandatom i potpisima većine zastupnika došla u Sabor koji ju je i potvrdio. Kosor je utvrdila i da ima dobrih naznaka za izlazak iz krize.

- Kao članica Vlade često ste pustili suzu, a kao premijerki vam osmijeh ne silazi s lica. Tako se smijao i bivši ministar Šuker pa ste ga smijenili, a vaš osmijeh smijenit će građani - replicirala joj je Jelaš.
Bauk: Ne treba nam TV Jadranka u državi

Arsen Bauk (SDP) ustvrdio je da premijerka Kosor u posljednje vrijeme pokazuje izrazitu nervozu kada je u pitanju HRT. Podsjetio je na slučaj kada je u središnjoj informativnoj emisiji HRT-a objavljena priča o portalu Vlade na kojoj je iza projekta 'Otvorena vrata' stajao nasmiješen lik Ive Sanadera. Kosor je tražio da mu objasni je li joj urednik Dnevnika kriv što ju je Sanader postavio na sve funkcije i što je izjavljivao da mu je ona bila najbliža suradnica i prijateljica, kao i zar joj je urednik kriv što Vladine službe nisu redizajnirale stranicu i sakrile za premijerku neugodne činjenice. Kosor mu je uzvratila da je staložena i da se dobro osjeća.

- Ne iskazujem nervozu. Ni na koji način ne miješam se u uredničku politiku ni jednog medija, a kamoli HRT-a. To što podmećete neće me omesti. Ono što činim jest da se ta kuća, u kojoj sam provela najbolje godine života, stabilizira - rekla je premijerka.

No, Bauk je uvjeren da Kosor u izbornoj godini želi ovladati medijima.

- Umjesto da obuzdavate krizu vi obuzdavate slobodu medija, umjesto da pokrenete gospodarstvo vi pokrećete hajke na novinare, preko svojih poslušnika ukidate svaki kritični ton na HRT-u. Bilo bi najbolje da ukinete mandat Vlade i da idemo na izbore. Mi u Hrvatskoj imamo lokalnu postaju TV Jadran i ne treba nam nacionalna postaja TV Jadranka - odgovorio joj je Bauk.

I sam spomen Ive Sanadera za premijerku je očito nezgodan. Mario Habek (SDP) upitao je Kosor tko ju je postavio na sve dužnosti, no ona na to pitanje nije odgovorila. Pozivala se na poslovnik negodujući što je zastupnik nije pitao o njezinom radu.
Kosor: Nismo utjecali na Inu oko cijene goriva

Još jedno nezgodno pitanje za Jadranku Kosor stiglo je od SDP-ovaca. Zdenka Franića zanimalo je zna li koliko stoji litra najprodavanijeg eurosuper 95.

- Ja kao što znate trenutno, obnašajući ovu poziciju, ne kupujem sama benzin i to je naravno poznato - odgovorila je Kosor iz čega je bilo jasno da ne zna odgovor. No, zato je ponovno ustvrdila da će Vlada učiniti sve da se ne pogorša standard građana te da cijene benzina ne budu takve da uzrokuju divljanje ostalih cijena. Tvrdi i da Vlada nije utjecala na Inu da ne poskupi gorivo. Kako ne bi ispalo da premijerka nema pojma o cijenama benzina, potpredsjednik Vlade Darko Milinović pobrinuo se da premijerka točno odgovori na postavljeno pitanje pa joj je prišapnuo odgovor.

- Evo, 9,31. Evo to je dogovor - rekla je na kraju Kosor.

Korištenje automobila građanima postaje luksuz, ali vas se to ne tiče jer vas voze dva blindirana BMW-a na račun građana, uzvratio joj je Franić.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika