Objavljeno u Nacionalu br. 793, 2011-01-25

Autor: Robert Bajruši

REANIMACIJA TUĐMANOVA ZAKONA O MEDIJIMA

Novi 'tuđmanovski' napad na medije: HDZ i premijerka žele legalizirati linč novinara

PRIJEDLOGOM ZAKONA, prema kojem novinari mogu završiti u zatvoru zbog klevete, premijerka Jadranka Kosor vraća se u rane 90-e kad se predsjednik Tuđman tom metodom obračunavao s kritički nastrojenim medijima

REPRESIJA MEDIJA
Premijerka Jadranka Kosor i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković stoje iza obnavljanja zakona
koji će Hrvatsku svrstati među europske države s
najrepresivnijim odnosom prema novinarimaREPRESIJA MEDIJA Premijerka Jadranka Kosor i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković stoje iza obnavljanja zakona koji će Hrvatsku svrstati među europske države s najrepresivnijim odnosom prema novinarimaUvođenjem zatvorske kazne za novinare zbog klevete, koja je predviđena u izmjenama Kaznenog zakona, HDZ-ova koalicijska vlada donijela je odluku kojom će Hrvatsku svrstati među europske države s najrepresivnijim odnosom prema novinarima. Iako je još uvijek riječ o prijedlogu koji tek treba biti upućen u saborsku proceduru, reafirmiranje mogućnosti slanja novinara u zatvor pod firmom narušavanja časti i ugleda, Hrvatsku vraća u 90-e, kada se na sličan način režim Franje Tuđmana obračunavao s opozicijskim medijima. Autorica izmjena je Ksenija Turković, stručnjakinja za kazneno pravo s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ali iza obnavljanja varijante prema kojoj novinarima osuđenima zbog klevete prijeti zatvor, nalaze se premijerka Jadranka Kosor i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Pisanje zakona prvenstveno je političko, a ne pravno pitanje, i odluka o pritisku na medije morala je biti donijeta u Vladi, a ne u nekom kabinetu zagrebačkog pravnog fakulteta. Isto kao što je mađarski premijer Viktor Orbán nedavno u Bruxellesu morao slušati kritike zbog novog, po općoj ocjeni, izuzetno lošeg i antidemokratskog Zakona o medijima, tako je i premijerka Kosor odgovorna za ideju o vraćanju mogućnosti zatvaranja novinara.

PARADOKSALNO, odredbe prema kojima novinari za napisani test mogu završiti u zatvoru, ukinuo je njezin prethodnik Ivo Sanader – koji se nalazi u zatvoru, i to u velikoj mjeri, zahvaljujući medijima (u prvom redu Nacionalu) koji su još početkom 2007. otvorili pitanje njegova sumnjivog bogatstva. Iako su neki smatrali da Nacional preteruje u inkriminiranju bivšeg premijera, u kasnijim mjesecima većina naših optužbi pokazala se istinitima. No da su tada na snazi bile odredbe koje sada predlaže Vlada, Ivo Sanader je bez većih poteškoća mogao tražiti zatvaranje naših novinara. On se sada nalazi u zatvoru, i potvrdila su se medijska predviđanja o njemu kao šefu korupcijske hobotnice, ali najnovije izmjene kaznenog zakonodavstva predstavljaju golemu prijetnju medijima koji se bave ozbiljnim, a ne revijalnim temama.

NOVINARI ĆE MORATI izabrati hoće li otići u zatvor ili odati osobu koja im je dostavila informaciju. Onaj tko je smislio ovo rješenje polazi od temeljne pretpostavke prema kojoj su novinari kriminalci koji se bave nečasnim poslom, a ne pripadnici profesije u čijoj je biti zaštita slobode govora i demokracije u najširem obliku. Neminovno je da će ovaj potez izazvati brojne slučajeve cenzure i autocenzure. No, Ksenija Turković je ustvrdila da se novinari dovode u povoljniji položaj jer se prijedlogom zakona kazneno djelo kleveta razlikuje od sramoćenja za koje se okrivljenik neće kažnjavati ako dokaže istinitost činjeničnih tvrdnji koje je prenosio ili postojanje opravdana razloga zbog kojeg je postupajući u dobroj vjeri povjerovao u njihovu istinitost.

NE ODUSTANE LI VLADA Jadranke Kosor od sadašnjeg prijedloga te procijene li suci kako se radi o „neistinitoj činjeničnoj tvrdnji koja škodi časti i ugledu“, smjeti će sasvim legitimno slati novinare u zatvor na godinu dana. Uz to, Vlada uvodi i institut Sramoćenje, za što će okrivljenici – shodno sudačkoj procjeni – isplaćati do 180 dnevnih dohodaka. Izmjenama Kaznenog zakona proširuje se i opseg inkriminacija za koje će novinari i redakcije biti prisiljeni plaćati odštete, a kao dodatni argument pritiska, uvodi se mogućnost slanja u zatvor. Zanimljivo je da za istu uvredu običan građanin može biti osuđen najviše na pola godine, dok će novinar fasovati cijelu godinu. Ovako razmišlja i Ante Gavranović, nekadašnji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, koji je početkom devedesetih svjedočio pokušajima uništavanja nezavisnih medija. Premda napominje kako se u današnjem novinarstvu često objavljuje puno toga što je neprihvatljivo, Gavranović je eksplicitno protiv plana o zatvaranju novinara zbog klevete:

MAĐARSKI PREMIJER
Viktor Orbán našao se pod pritiscima iz EU zbog rigidnog Zakona o medijima i slobodi
izražavanjaMAĐARSKI PREMIJER Viktor Orbán našao se pod pritiscima iz EU zbog rigidnog Zakona o medijima i slobodi izražavanja„OSOBNO SMATRAM DA JE to ozbiljan korak unazad u uspostavljanju zakonodavnih okvira kad je riječ o medijima i slobodi izražavanja. To narušava ulogu i mjesto medija u borbi za učvršćivanje demokratskih odnosa u društvu i kao psa-čuvara ljudskih prava. Nepovoljno je što se takve rigidne zakonske odredbe donose u trenutku kad su upravo mediji razotkrili svu dubinu korupcijske hobotnice koja je ovladala hrvatskim društvom. Zalažem se za punu slobodu novinarskog djelovanja na etičkim i profesionalnim kriterijima, uz punu osobnu odgovornost za napisanu ili izgovorenu riječ. Oštre zakonske odredbe mirišu mi na svojevrsnu cenzuru ili kao naputak na autocenzuru“, upozorava Gavranović. Nema sumnje da ovakav Kazneni zakon prijeti uništavanjem investigativnog novinarstva i dramatično ograničava ulogu nezavisnih medija u otkrivanju korupcijskih afera. Još od sredine devedesetih, upravo su mediji bili najzaslužniji za razokrivanje gotovo svih velikih afera koje su kompromitirale vlast, što je bio razlog zašto je Tuđmanova vlast zadržala zakonsku mogućnost zatvorskog kažnjavanja novinara. Bio je to oblik upozorenja tadašnjim opozicijskim medijima – Nacionalu, Novom listu, Feral tribuneu i Radiju 101 – da paze što pišu i govore ili bi mogli završiti u zatvoru. Pa čak i u tim uvjetima, Jasna Tkalec je postala jedina hrvatska novinarka koja je u posljednja dva desetljeća zbog klevete osuđena na zatvorsku kaznu. U stvarnosti radilo se o klasičnom primjeru političkog obračuna s uvjerenom ljevičarkom koja je u proljeće 1991. žestoko kritizirala HDZ, i, najavila kako će u Hrvatskoj izbiti rat. Sporni članak naslovljen ”Jugoslavija će znati naći vlastiti put”, objavljen je u Novom karlovačkom tjedniku, i u svibnju 1993. Mirko Klinžić, sudac Općinskog suda u Zagrebu, je presudio da postoje tri pasusa, navodno, lažnih vijesti, dok je tekst ocijenjen kao „drsko, bezobrazno i društveno štetno pisanje“. Jasna Tkalec je osuđena na tromjesečnu kaznu zatvora zato što je, kako je stajalo u obrazloženju presude „iznosila tvrdnje o fašizaciji Hrvatske, prognozu o skorom izbijanju građanskog rata, nostalgiju za Jugoslavijom, optužbe protiv Franje Tuđmana, dok se tadašnju hrvatsku vlast, personificiralo slovom ”U”.

ZATVORENA NOVINARKA Jasna Tkalec jedina je
hrvatska novinarka koja je u zadnjih 20 godina osuđena na zatvor zbog kleveteZATVORENA NOVINARKA Jasna Tkalec jedina je hrvatska novinarka koja je u zadnjih 20 godina osuđena na zatvor zbog klevetePRESUDA JE IZAZVALA brojne proteste, osobito u Italiji, gdje je Jasna Tkalec u to vrijeme radila u jednom institutu. Listovi La Republica i Il Manifesto objavili su kako hrvatsko pravosuđe krši slobodu govora, i zahtijevali slobodu za relativno nepoznatu novinarku. Naposljetku je tadašnja vlast shvatila da će zatvaranje novinarke imati negativne implikacije za međunarodni položaj Republike Hrvatske, i slučaj je završio u zastari. Otprilike u istom razdoblju, tadašnji državni tužilac Vladimir Šeks, podigao je optužnicu protiv Tanje Torbarine, Jelene Lovrić i Denisa Kuljiša zbog navodne povrede ugleda predsjednika Republike, a povod su bili neki njihovi tekstovi o Tuđmanu. Zanimljivo je da optužnicu nije podigao javni tužilac Željko Olujić za vrijeme čijeg su mandata ti tekstovi objavljeni nego je to po dolasku na novu dužnost napravio Šeks. U televizijskoj emisiji posvećenoj Šeksovu pokušaju zatvaranja Kuljiša, Jelene Lovrić i Tanje Torbarine, sudjelovao je i Ante Gavranović koji se u razgovoru za Nacional prisjetio kako je postavio pitanje: optužuje li se navedene kolege po jasnoj zakonskoj osnovi ili na osnovi voluntarističkog pristupa i procjene javnog tužitelja i koliko je takav način rješavanja pitanja povrede ugleda i časti uopće primjeren. Dan poslije ove emisije u Saboru je povučen prijedlog i kleveta, odnosno povreda časti i ugleda i najviših dužnosnika, nije se više tretirala tako rigidno. Ideja o sankcioniranju novinarskog rada iz prekršajne u kaznenu sferu, predstavlja rijedak i negativan izuzetak među europskim zemljama. Premda u kaznenim zakonima većine europskih država postoji mogućnost suđenja za klevetu, već dvadesetak godina ni u jednoj “staroj” članici Europske unije nije zabilježen takav slučaj. Svi se sudski postupci za klevetu odvijaju isključivo u parničnim postupcima i završavaju odbijanjem ili dodjeljivanjem financijskog obeštećenja oštećenoj strani. Da tužbe protiv novinara trebaju biti isključivo materijalnog karaktera zagovaraju i Europski sud za zaštitu ljudskih prava, a u istom tonu je i preporuka Vijeća Europe iz 2003. godine.

U SLOVENIJI SE također vode brojni sudski postupci protiv novinara i redakcija, ali gotovo isključivo zbog naknade štete. Jedini novinar koji bi mogao završiti u zatvoru je Bojan Požar, koji je uvjetno osuđen na tri mjeseca zbog optužbi koje je iznosio protiv nekih slovenskih direktora. Nedavno se pod snažnim pritiscima iz EU našla mađarska vlada, koja je donijela Zakon o medijima i slobodi izražavanja za koji je nedavno sam vrh Europske komisije zaključio da krši europske direktive o telekomunikacijama. Prema tom spornom zakonu Nacionalno vijeće za medije i komunikacije ima pravo direktno kažnjavati medije ako ocijeni da su pisali protiv “javnog interesa”, “općeg morala” ili “nacionalnog poretka”, i to bez precizno navedenih smjernica po kojima će se odlučivati je li pojedini medij kršio zakon. Najveće kazne iznose 730.000 eura za TV postaje, 89.000 eura za internetske portale, odnosno 35.000 eura za tiskane medije.

PRERANO JE ZA prognozu hoće li se zbog novih zakonskih odredbi i Hrvatska naći pod pritiskom Europske unije, ali i bez toga, ostaje činjenica da se radi o katastrofalnom rješenju koje je u suprotnosti s dobrim običajima koji vladaju u normalnim demokratskim zemljama. Nitko ne negira da se u medijima objavljuju brojne neprovjerene informacije, a posebno na nekim internetskim portalima, svjesno plasiraju laži i dezinformacije, međutim, prijedlog o zatvaranju novinara golem je korak unatrag u odnosu na postojeće standarde. Tim više jer glavna meta ovih promjena nisu internetski anonimusi koji šire mržnju i ksenofobiju nego onaj preostali dio ozbiljnih medija koji su u prošla dva desetljeća odigrali glavnu rolu u demokratizaciji Hrvatske.

Baretić o skandaloznom prijedlogu: Napišite ga na mađarskom jeziku

KAO I KOD VEĆINE hrvatskih zakona, kao i zakona o primjeni zakona o zakonima o izmjenama i dopunama zakona, čini se kako bi više pažnje trebalo posvetiti onome što je prešućeno, nego li onome što je napisano. Podastrti prijedlog, naime, otvara široko polje za neslućene mogućnosti sudačkog, odvjetničkog i tužiteljskog tumačenja gotovo svakog članka i stavka.

Naročito opasnom, čak i zastrašujućom, vidim mogućnost da novinar zaglavi na godinu dana samo zato što je objavio istinu koja nije bila od javnog interesa.

Budući da nema nijednog službenog tijela koje bi moglo u(s)tvrditi postoji li javni interes za slučaj, ne znam, izmišljam, recimo - maloljetnika koji je autom ubio dvije vršnjakinje na provincijskom pločniku, teret takve odluke past će na suca. A suci su, ma koliko mi njih dizali u nebesa i za svakoga skandirali "Santo subito!" ipak ljudi od krvi i mesa, baš kao i mi... Otvara se i mogućnost da novinar najebe samo zato što je pustio Anti da uvrijedi Matu, a onda, u demantiju, Mati da uvrijedi Antu.

Obojica ga mogu tužiti, i to s čvrstim dokazima! Treći je problem u prvim stavcima svakoga od tri predložena članka (uvreda, sramoćenje i kleveta): iz njih je razvidno da se uopće ne odnose na medije, što znači da ja mogu prijaviti Matu da mi je o Anti, u kafiću, nasamo ili pred svjedokom Stipom, rekao nešto uvredljivo. Onda sudac rebne Matu s 90 dnevnih dohodaka, ili pak mene, istom kaznom, jer sam prijavom uvrijedio, osramotio ili oklevetao Matu, a posredno i Antu. Sve u svemu, ementalerski šupljikava debilana do daske. A ako se doista sva ta tri članka usvoje u obliku kakav je predložen, predlažem da se u zakon upišu na - mađarskom. (Renato Baretić)

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 27.01.11. 12:09

bacit bombu... gonit bandu lopovsku-smrdljivu... PAST ĆE VLADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
7/6/05

Marko, 27.01.11. 12:58

Sta vam ja cjelo vreme pisem ta Jadranka Vlaisavljevic je bolesna 100%,pa gdje je sloboda medija i novinara ona je zaboravila da je nekada radila taj posao kako je nije sramota,nju i tu gamad oko nje treba ne samo smjeniti nego dobro isamarati a onda u BAJBUK sa njima je toliko umisljena u tu svoju ajmo reci premijersku funkciju kao da ce do krja svog zivota to raditi a jadna li je sta ce onda kad nebude"ministarka"dali ce onda slobodno moci setati Zagrebom il ce otici na papuk kod svog cede rodjaka kuku nama sa takvima.
NEMA DRUGE BULDOZDERE NA ULICE A TU JE I GENERAL ROJS ON IH IMA KOLIKO TREBA ZA TAKO NESTA I DOBRO SANJIMA UPRAVLJA.


registracija
1/1/70

, 27.01.11. 12:59

JACA na sve načine želi prikriti KRIMINALC koje je vezan uz nju i ADZe.HRT je uništila...sad napada druge medije.Zaustavimo diktatorku JACU!!!


registracija
1/1/70

, 27.01.11. 13:09

Pogledajte primjer- Jadranku Kosor... ta se žena sva fizički izobličila od kako je u politici...Kosorica UBIJA slobodu jave riječi....želeći sakriti HDZe kriminalce...


registracija
29/11/09

Ivis, 27.01.11. 13:12

Nece za dugo! Jedino ako joj date glas, onda te Seksove zakone moramo prihvatiti. Bit ce smijesno, kao sada, kad' Sanader okrivljuje Hrvaske zakone, posebno gospodja Mirjana.


registracija
20/11/10

imalkogod, 27.01.11. 13:16

Znade KOSOVKA DJEVOJKA alias Vlaisavljevićka ,da jedino mediji mogu raskrinkati...i nju i ADZe. Zato je ona preko HLO=ZLO na HRT-u ušutkala mnoge novinare...ukinula najgledanije emisije...sad pokušava zabraniti novinarima tiskanih medija kritički pisati iznositi istinu...jer ADZe mafija se najviše boji istine.Nećete dugo.


registracija
20/11/10

imalkogod, 27.01.11. 13:22

Dosjetila se pokvarena JACA da joj jedino mediji mogu naštetiti ak budu pisali o kriminalu JACINE stranke. Zato će ta podmukla LOPUZA ....pokušati osakatiti ionako slabešne medijske slobode..HRT je podjarmila...neke medije isto....ovako što nije ni Tuđman i Sanader radili.Užas!


registracija
1/12/10

kibidabi, 27.01.11. 13:22

KusurKA je veće ZLO od Sanadera.


registracija
1/12/10

tavan, 27.01.11. 13:25

Ljudi,ovo što radi premijerka je čista diktatura tipa Staljin. Ušutkati novinara znači ubiti istinu o svemu....dal' je to Jaci cilj?


registracija
7/6/05

Marko, 27.01.11. 13:27

SVI VASI SU KOMENTARI NA MJESTU SVAKA VAM CAST I SIGURAN SAM DA DA TAKO MISLI 95%HRVATSKOG NARODA.
OVO STO TA LUDA ZENA RADI SA ZAKONIMA NEMA NITI U ZAMBIJI KAO STO IMA KOD NAS A ZELI UCI U EU ALI EU NE ZELI TAKVE U SVOJU ZAJEDNICU KOLIKO SU GLUPI ONI SU SEBI ISKOPALI TOLIKU JAMU DA SU VEC U NJU UPALI,SAMA HAJKA NA Mr..Sanadera IH JE U SAMOM POCETKU POLJULJALA A KAD ON PROGOVORI ONDA SU TEK NAJ...LI. VIDJECETE USKORO.STA CE SE DOGODITI.


registracija
1/1/70

, 27.01.11. 13:29

Miče JACA sve što joj stoji na putu.Ode Latinica,Otvoreno....sad na red dolaze tiskani mediji....uništila je drzavu i narod...pa dokad ćemo mirno promatrati JACIN teror?!


registracija
1/1/70

, 27.01.11. 13:33

"Ušutkajte pjesnika. I bit će manje riječi među nama ...... i političkim bitkama, uvijek su gubili bitke kad bi napali umjetnike i pisce. ...ušutkaj JACO novinare i bit će više nekaznjene pljačke...i tko kaže da JACA nije veće ZLO i od Sanadera,,,?


registracija
7/6/05

Marko, 27.01.11. 13:33

Ljudi moji oni sada hapaju koliko mogu je znaju da nece dugo gospodin Ivo nije nist uzeo u odnosu na njih sve kradu dok mogu treba ih sto prije u toj pljacki spreciti tako rade sve vlade kada vide da im je dosao kraj oni to rade nocu uz pomos svojih poslusnika koji imaju zakon u svojim rukama i plase narod okolo uz pretnje zatvaranja itd.


registracija
24/11/10

aabar, 27.01.11. 13:35

Ma neka super je to svaka joj čast..neka piči i to u 7 brzini,neka prca svih sa svojim Pupovcem jer bolje i nismo zaslužili ..samo treba još malo žešće i da Špijunčina počne što više takozvanih novinara zatvarati..pa novinari je maze i paze kao i što su Sanadera ...
juče veli u Saboru da nema ona torbica Fendi i drugih a nitko od novinara da je priupita gdje su joj torbice


registracija
7/6/05

Marko, 27.01.11. 13:39

Dok mi sada ovdje dajemo komenta vezano za sve ovo oni sada kradu isamo kradu vjerujte mi!!!!!!!!!!!!!!


registracija
7/6/05

Marko, 27.01.11. 13:51

http://www.youtube.com/watch?v=--WYbL63bnM&feature=related

Ovo morate pogledati.


registracija
20/12/10

Ponedeljak, 27.01.11. 13:55

NEKA KRADU TAKO I TREBA I DOBICE IDUCE IZBORE KUPILI SU BIRACE BRANITELJI;NERADNICI ;RATNI PROFITERI;USELJENICI I DIJASPORA; DRZAVNI SLUZBENICI PO MOM RACUNU TO VISE OD 60% ZATO SE I PONASAJU TAKO BAHATO


registracija
7/6/05

Marko, 27.01.11. 13:59

Ako je tako onda nekanam bude tako patimo se i dalje gubimo poslove prevrcimo kante zatvarajmo novinare ostanimo robovi bas ljepo samo tako ondacemo biti prvi u svjetu kao takvi .


registracija
1/1/70

, 27.01.11. 14:05

Osvetoljubiva Vlaisavljevićka je uništila drzavu....iništava medije.....ona je veće ZLO od Sanadera.


registracija
6/10/09

pfefer, 27.01.11. 14:41

šta serete ruljo crvena novinari nikad nisu pisali više no danas ali trebaju pisati činjenice a ne nagađati i vrijeđati pisanjem


registracija
14/1/11

kutuzov, 27.01.11. 14:45

je bas cu ovdje pisati sto mislim pa ce mi se "sasvim slucajno" za sat, dva na vratima nacrtat murja da me pita sta sam to pisao po forumu, kao onom nesretniku sta je jucer polemizirao s predsjednikom na Olitika.com a danas mu je murja uzela kompjutor i isao na informativni razvogor. Pa nismo vesla sisali da bismo u Hrvatskoj javno pisali sta mislimo. Dragi forumasi, u takvim se drusvenim okolnostima ocekuje da svi vicete "Zivila nasa premilostiva Vlada" ili da budete kust. Kao u Kini.


registracija
1/1/70

, 27.01.11. 15:30

kutuzov, 27.01.11. 14:45

je bas cu ovdje pisati sto mislim pa ce mi se "sasvim slucajno" za sat, dva na vratima nacrtat murja da me pita sta sam to pisao po forumu, kao onom nesretniku sta je jucer polemizirao s predsjednikom na Olitika.com a danas mu je murja uzela kompjutor i isao na informativni razvogor. Pa nismo vesla sisali da bismo u
Hrvatskoj javno pisali sta mislimo. Dragi forumasi, u takvim se drusvenim okolnostima ocekuje da svi vicete "Zivila nasa premilostiva Vlada" ili da budete kust. Kao u Kini.
___________________________________________
Šta ima murija s nama?Neka hvataju kriminalce iz ADZea...ak neće,neka se gone u tri PM...zajedno s JACOM.I tako im dolazi sudnji dan.Diktatura neće imati prođu nikad više,prem da se JACA svim slimama trudi podrediti sve medije...HRT je već.Narod hvala Bogu nije lud.Svemu dođe kraj ..pa će i JACI i ADZeu.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 27.01.11. 15:51

Sjeverna Koreja i nisto drugo.


registracija
11/1/10

fluid, 27.01.11. 16:09

Akcija Tunis,Egipat i sl.primjeri,su jedini lijek za stvorenu situaciju u Hrvatskoj.Mislim da su branitelji najbliži početku akcije.Shvaćaju polako prevare ali shvaćaju.A kada krene,bit će gadno.Još puno oružja je izgleda ostalo vani.Ali,od nekuda se mora početi.Ovi ne počinju ni od kuda i nemaju namjeru išta promijeniti.


registracija
8/7/09

bankar, 27.01.11. 18:13

a kleveta će biti sve što nije njima po volji i što nije dokazano na sudu a na sudu nikad neće biti dokazano jer dok mediji ne spomenu istraga niti ne bude


registracija
27/7/09

verina, 27.01.11. 19:15

Fuj,Kosorica, i ti si bila novinarka veći dio života! Tako ti Boga, kako možeš???


registracija
27/7/09

columbo, 27.01.11. 19:19

Ja se posve suglasavam s kolegama forumasima glede osude izmjena i dopuna recenog zakona, sto je jos jedna gorka ostavstina Franje Tudjmana. No, meni je ovdje simtomaticno nesto drugo. Naime, kako nas to njezno (i providno) novinar Robert Bajrusi uvodi u svijet Nacionalovih zasluga u otkricu kriminala i doprinosu razvoja demokracije u Hrvatskoj. To dakako nije novost, a ni rijetkost na stranicama ovog lista, pa bih bas zbog toga pitao: gospodo novinari "Nacionala" a tu osbito mislim na autora clanka - sto ce biti s vama koji cijelu svoju "teoriju" pisanja gradite na nekakvim tajnim "bliskim izvorima"!?, To je preslo ne samo sve osnovne norme struke koja vas kruhom hrani, nego i etiku pristojnog ponasanja. Cudit ce te se, ali bas zbog toga i takvog vaseg "istrazivackog novinarstva" podrzavam taj zakon, makolikogod bio i pogresno shvacen u ovom mojem stavu.
P.S.
Interesantno je, da o ovoj temi pise R.B., a bas zbog njega (i slicnih) je trebalo izmisliti dopune Zakona, po kojemu bi novinar trebao biti novinar, a ne veliko uho u saloci svojeg stana...


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 27.01.11. 22:01

nastavak na kumunisticki rezim,bivse drzave Jugoslavije,sve zenzurisano,i samo sto rece ova bjeloglava babuske ce da se smije pisati,jer ona je gazdarica svega u Hrvtaskoj,od javnih medija,pa nadalje.


registracija
7/6/05

Marko, 28.01.11. 01:48

Ona je radila za UDBU prije i sada.


registracija
8/8/09

tovar62, 28.01.11. 07:49

Koji su kurac novinari da ne mogu u zatvor,dali ste se Jugoslavencine i ostala kopilidai upitali da li novinari smiju nesto objaviti ako nema dobro pokrice,a pisu toliko svaki dan lazi,da je drugi dan druga prica o istom slucaju,u razvijenijim demokracijama to ne prolazi,,a vi znaci odobravate saki Udbasica da bacaju kosti medu narod,di vas Franjo nije sve pocistija to mu je jedina mana,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika