Objavljeno u Nacionalu br. 793, 2011-01-25

Autor: Marko Biočina

MANIPULIRANJE TRŽIŠTEM DIONICA

Direktoru Luke Ploče Hanfa prijeti zatvorskom kaznom do četiri godine

Hanfa je Pavloviću već prošlog tjedna izrekla opomenu zbog njegova nastupa u radijskoj emisiji gdje je iznio podatke o detaljima buduće dokapitalizacije Luke Ploče, iako o tome uopće nije donesena odluka mjerodavnih kompanijinih tijela

IVICA PAVLOVIĆ
već je nekoliko puta
u javnosti iznosio
netočne informacije o
poduzeću koje vodiIVICA PAVLOVIĆ već je nekoliko puta u javnosti iznosio netočne informacije o poduzeću koje vodiHrvatska agencija za nadzor financijskog tržišta (HANFA) mogla bi pokrenuti kazneni postupak protiv direktora Luke Ploče i bivšeg hrvatskog ministra pomorstva Ivice Pavlovića zbog manipuliranja tržištem dionica, doznaje Nacional. Radi se o djelu za koje je predviđena kazna od jedne do četiri godine zatvora. Hanfa je Pavloviću već prošlog tjedna izrekla opomenu zbog njegova nastupa u radijskoj emisiji gdje je iznio podatke o detaljima buduće dokapitalizacije Luke Ploče, iako o tome uopće nije donesena odluka mjerodavnih kompanijinih tijela.

Tako je Pavlović rekao da bi se dokapitalizacija mogla odvijati u dva kruga uz cijenu dionica od 800 i 1500 kuna, a u Hanfi su procijenili da je tako obmanuo javnost i izazvao potencijalne gubitke za ulagače. Ipak, čini se kako cijela priča neće stati samo na opomeni, s obzirom na to da ovo nije prvi put da Pavlović u javnosti iznosi potpuno neprovjerene i netočne informacije o poduzeću koje vodi.

TAKO SE U DOMAĆIM brokerskim krugovima još uvijek prepričava slučaj iz 2007. godine kad je Pavlović u medijima intenzivno najavljivao dokapitalizaciju, iako za to uopće nije dobio suglasnost većinskog vlasnika - države. Ipak, kao posljedica njegove tadašnje medijske kampanje, vrijednost dionice tvrtke se u kratkom vremenu gotovo udvostručila, da bi na skupštini dioničara predstavnica države odbila Pavlovićev plan. Nakon toga dionica je potonula, a ulagači izgubili milijune. Slična situacija, ali u manjem opsegu, dogodila se u veljači prošle godine, kad je Pavlović opet u svojim medijskim istupima nagovještavao moguću dokapitalizaciju, te čak iznosio prognoze o potencijalnim partnerima. Vrijednost dionice je opet u jednom danu poskočila za 10 posto, da bi tvrtka sve demantirala u službenom priopćenju. Mjesec dana nakon toga Vlada je napokon donijela odluku o dokapitalizaciji tvrtke, no ta odluka formalno ne znači ništa dok ne bude potvrđena na skupštini dioničara Luke Ploče.

TO SE JOŠ NIJE DOGODILO, a nakon najnovijih Pavlovićevih medijskih akrobacija u Hanfi su očito odlučili istražiti postoji li pozadina cijele priče, je li direktor tvrtke namjerno manipulirao cijenom dionica i eventualno tako ostvario materijalnu korist. Pokaže li se da je to istina, Pavloviću bi mogla prijetiti i zatvorska kazna.

Vezane vijesti

Za cestovni koridor kroz Neum treba pet milijuna eura

Za cestovni koridor kroz Neum treba pet milijuna eura

Hrvatska će strana pripremiti sporazum o gradnji cestovnog koridora kroz neumsko zaleđe, a bosansko-hercegovačka strana prijedlog sporazuma o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika