Objavljeno u Nacionalu br. 793, 2011-01-25

Autor: Marko Biočina

Ekskluzivno iz Moskve: Još nije poznato čija je sigurnosna služba zakazala u moskovskoj tragediji

Igrom slučaja, Nacionalovi reporteri na taj su aerodrom doputovali manje od 24 sata ranije i kraće vrijeme se zadržali u prostoru za preuzimanje prtljage, koji je sudeći prema prvim izvještajima bio epicentar eksplozije

ZRAČNA LUKA
DOMODEDOVO bila je poprište eksplozije u trenutku kad je u pristanišnim zgradama bila velika
gužvaZRAČNA LUKA DOMODEDOVO bila je poprište eksplozije u trenutku kad je u pristanišnim zgradama bila velika gužvaNajmanje trideset i dvije osobe su poginule, još dvadeset nalazi se u kritičnom stanju, a više od stotinu je ozlijeđeno u eksploziji koja se jučer poslijepodne dogodila u dvorani za međunarodne dolaske moskovske zračne luke Domodedovo. Igrom slučaja, Nacionalovi reporteri na taj su aerodrom doputovali manje od 24 sata ranije i kraće vrijeme se zadržali u prostoru za preuzimanje prtljage, koji je sudeći prema prvim izvještajima bio epicentar eksplozije. Radi se o dvorani veličine otprilike 500 kvadrata u kojoj su inače smještene četiri trake za isporuku prtljage. Ipak, dvorana se preuređivala tako da su aktivne bile samo tri trake, a i dio dvorane je bio ograđen. Takva smanjena površina i manji broj traka rezultirali su znatnom gužvom, u praksi se događalo da se na jednoj traci isporučivala prtljaga iz četiri ili pet aviona, pa je to i mogući razlog tako velikog broja poginulih i ozlijeđenih.

AKO JE BOMBA, ili dvije bombe kako se spominje u nekim neslužbenim izvještajima, bila detonirana u trenutku kad je u zračnu luku u kratkom vremenu pristiglo više aviona, može se pretpostaviti da je eksplodirala okružena mnoštvom ljudi. Također, na izlazu iz dvorane nalazi se carinska kontrola, a s obzirom na tradicionalno oštre kontrole, učestalo se formira dugačak red ljudi koji čekaju da prođu kroz kontrolu i izađu iz dvorane. Moguće je da je tako bilo i u trenutku detonacije, što bi također pridonijelo velikom broju žrtava. Iako se zasad službeno ne znaju počinitelji, a ni jedna teroristička organizacija nije preuzela odgovornost, ruski analitičari procjenjuju kako se gotovo sigurno radi o nekoj od čečenskih terorističkih organizacija. Taj zaključak bit će još izvjesniji ako se potvrde sumnje kako se radilo o bombašu samoubojici.

ZRAČNA LUKA Domodedovo najveći je aerodrom u Rusiji, prošle godine koristilo ga je 18 milijuna putnika, a golemi porast prometa posljednjih godina bio je značajan izazov za njezinu sigurnosnu službu. Na Domodedovu su uvedeni rigidni sigurnosni uvjeti nakon terorističkog napada u kolovozu 2004. godine, kad su dva aviona eksplodirala u zraku nedugo nakon polijetanja, a kasnije je bilo otkriveno da su u njima bili čečenski bombaši samoubojice. Te rigidne sigurnosne provjere bile su vrlo intenzivne, na samom ulazu u zračnu luku prtljaga se pregledavala rendgenskim uređajem, a putnici su se, među ostalim, pregledavali i posebnim skenerom koji omogućava službenicima sigurnosnih službi da otkriju čak i eksplozivne naprave skrivene u tijelu terorista. Za usporedbu, američki aerodromi takve su uređaje uveli tek krajem prošle godine. Ipak, s obzirom na to da se eksplozija dogodila u dijelu zračne luke namijenjenom međunarodnim dolascima, stručnjaci upozoravaju kako je moguće da se ustvari uopće ne radi o propustu ruskih službi, nego stranih, otkud su teroristi doputovali. Poznato je da su na Domodedovo redovno slijetali zrakoplovi s turističkih destinacija na Bliskom istoku i sjevernoj Africi koje su popularne među Rusima, kao što su Egipat, Libanon ili Tunis. U tim državama razina sigurnosnih provjera znatno je niža nego u Rusiji pa je stoga moguće da su teroristi izbjegli kontrolu u nekoj od tih država, ukrcali se na avione, doputovali u Moskvu i tek tamo detonirali bombe.

AKO JE TO slučaj, radi se o potencijalno velikom problemu za ruske vlasti, jer to praktički znači da će morati i na stranim aerodromima za avione koji putuju za Rusiju uvesti posebnu rigidnu kontrolu. Takve dodatne kontrole već godinama provodi SAD, ali radi se o skupom i kompliciranom procesu koji u konačnici rezultira padom zračnog prometa i vjerojatnim ekonomskim gubicima.

Vezane vijesti

Francuska: zemlja u ratu sa samom sobom

Francuska: zemlja u ratu sa samom sobom

Britanski povjesničar Andrew Hussey, autor knjige "Tajna povijest Pariza", u eseju za The New Statesman piše o novoj "francuskoj intifadi" - pobuni… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 25.01.11. 07:45

nikakva sigurnosna služba nije zakazala. radi se, hajmo reći, o pametnoj bombi, koja dođe kad hoće, gdje hoće, eksplodira ili odgodi za kasnije. ili promjeni poziciju. takve bombe nisu riješili ni izraelci, a razaraju ih već četri desetljeća. jednostavno, s protivnikom se moraš dogovoriti, postići mir, jer očito ima debeli razlog kad se odlučio na takav otpor.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika