26.01.2011. / 13:36

Autor: Marko Ćustić

Za sve je kriv Microsoft: Kako su teroristi prije napada na Moskvu kalili zanat na Xboxu

Za sve je kriv truli Zapad, koji je dao islamistima virtualni pogon za obuku, tvrdi se između redaka na ruskom državnom propagandnom kanalu na engleskom jeziku Russia Today.

Foto: Screenshot/ YoutubeFoto: Screenshot/ YoutubeKad sam nakon terorističkog masakra na moskovskom aerodromu Domodjedovo vidio televizijski kadar u kojem su prikazane pokretne stepenice na putničkom terminalu viđene odozgo, shvatio sam da mi je taj prizor bio dobro poznat. Kako i ne bi, s tog sam mjesta upucao nekoliko ruskih policajaca i nastavio strojnicom kositi putnike, zbilo se to niti godinu dana ranije. Pišem, naravno, o video igri Call of Duty: Modern Warfare 2, u kojoj igrač jednu od ključnih misija igra kao agent CIA-e infiltriran u rusku terorističku ćeliju. "Bog s nami", kaže vođa terorista dok zatvarači škljocaju u mraku, a zatim "Remember, no Russian".

Slijedi pokolj putnika na terminalu, a nakon toga obračun sa specnazom na pisti. Na samom kraju misije, umjesto da agent CIA-e dostavi dokaze da su pokolj izvršili Rusi, teroristi ga ubiju i iskoriste njegov leš kao povod za invaziju na SAD. Cijelu misiju možete pogledati ovdje: Autori Modern Warfarea 2 ostavili su mogućnost igračima da prođu kroz ovu misiju bez ispaljenog metka u putnike, što je valjda korektno s njihove strane. Štoviše, misija se može u potpunosti preskočiti bez utjecaja na daljnji tijek igre i igrača na to upozori poruka prije njenog početka.

Naravno da u ovom trenutku mediji u Rusiji izvlače tu godinu i pol staru igru kao moguću inspiraciju za pokolj na Domodjedovu. Pa svaka islamistička ćelija na Kavkazu je valjda opremljena HD televizorom i Xboxom 360! Za sve je kriv truli Zapad, koji je dao islamistima virtualni pogon za obuku, tvrdi se između redaka na ruskom državnom propagandnom kanalu na engleskom jeziku Russia Today. Naravno, to je uzrok terorističkog napada, a ne činjenica da je Rusija početkom devedesetih prvo prepustila kavkasko područje, a nakon toga ga povratila u dva krvava rata, u kojima su Rusi počinili brojna zvjerstva nad civilnim stanovništvom. To sigurno nije radikaliziralo mlade muslimane, koji do 1990. vjerojatno nisu ni znali koje su vjeroispovjesti. Kriv je Microsoft.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
6/10/10

rondalo, 26.01.11. 17:04

Da li u igrici Call of Duty ima opcija da se događaj odvija u americi? Ili je to zabranjeno? Ako je onda su rusi s pravom ljuti. A igrica je zasigurno povod mladima na agresivniji način ponašanja, a teroristima samo rasplamsava maštu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika