26.01.2011. / 17:23

Autor: Slaven Hrvatin

Tipologija monstruma

Put od etničkog do kemijskog čišćenja: Koji ste tip ratnog zločinca?*

Želite klati? Nema problema! Postanite ratni zločinac. Ovaj će vam kratki vodič pomoći da otkrijete koji tip ratnog zločinca najbolje odgovara vašem temperamentu

Branimir Glavaš, reprezentativni primjer ratnog zločincaBranimir Glavaš, reprezentativni primjer ratnog zločincaNa svijetu postoje ljudi koji imaju nagon za ubijanjem. Možemo ih osuđivati, mrziti ili ih se bojati, ali to ne mijenja stvarnost – uvijek su postojali i uvijek će postojati. Ali, kao i svaki drugi nagon, i potreba za ubijanjem se može usmjeriti na konstruktivan i društveno prihvatljiv način. Želite klati? Nema problema! Postanite ratni zločinac. Ovaj će vam kratki vodič pomoći da otkrijete koji tip ratnog zločinca najbolje odgovara vašem temperamentu.

Šljaker

Prvi je Šljaker, čovjek koji se u ratu ne boji okrvaviti ruke zbog Višeg Cilja. Ali pritom je pametan. Dok neki u rat idu iz idealizma, ne znajući da će im domovina izgubljene udove samo nagraditi spomenicom, Šljakera ne zanimaju rizične situacije. On će svoju vještinu rado vježbati na djeci, starcima, trudnicama i ostaloj sigurnoj lovini koja zadovoljava glad, a neće pružati otpor. Ubijat će i vojnike, pod uvjetom da su vezani i nenaoružani.

Da bi rizik bio manji, i da bi posao išao brže, Šljaker će redoviti poslovati uz suučesnike. U timu se bolje radi, ali oprez! Što je više svjedoka, veća je šansa da će one s najmanje krvavim rukama uhvatiti napad grižnje savjesti. Zato je važno prepoznati labilne suučesnike i pobrinuti se da ih stigne zla kob.

Sve dok potencijalni svjedoci leže u neoznačenom grobu ili su mu pomagali puniti te grobove, Šljaker će biti siguran.

Menadžer

Majstor na nešto višem nivou je Menadžer. U modernoj korporaciji prepoznali biste ga po radnom mjestu upravljanja ljudskim potencijalima. U ratnim uvjetima on će biti šef policije, kriznog stožera ili ureda za obranu. To će mu omogućiti pristup adresama potencijalnih žrtava koje će dostavljati timovima Šljakera.

Menadžer je ključan igrač u hijerarhiji ratnih zločinaca. Jedino on ima dovoljno informacija da procijeni hoće li se žrtve opirati, jesu li politički povezane ili među njima naoružanih odraslih muškaraca te da prema svemu tome procijeni koga će im poslati - i kada.

Ali menadžer tu i tamo volji zaprljati ruke. Samo svoj trud koristi za najsočnije mete. Radosno će pustiti struju kroz političke protivnike ili počastiti uglednog gosta čašicom kiseline. Relaksirat će se i ritualom poznatim kao "ispitivanje zarobljenika", samo što mu cilj neće biti pribaviti informacije nego istraživati utjecaj bola na raspad psihe.

Nažalost, kada dođe vrijeme pospremiti igračke i trgovati žrtvama, ostat će previše svjedoka koji će znati za što je Menadžer sve odgovoran. Da stvar bude gora, neće biti na dovoljno jakom položaju da preživi kazneni progon pa će se morati odlučiti za bijeg u neku banana državu. Osim ako dovoljno brzo uđe u upravni odbor.

Član upravnog odbora

Svaki ambiciozni sociopat u nekom trenutku će se upitati "je li to sve što mogu?" Kada vlastoručno ubijanje Šljakeru postane besmisleno, a posrednička djelatnost se Menadžeru pretvori u isprazan činovnički posao, vrijeme je da prijeđete u upravni odbor.

Član upravnog odbora ima širu perspektivu. Vođen idejom "mislimo globalno, djelujmo globalno", on se trudi ideju uništavanja života dovesti na nacionalnu i, ponekad, međunarodnu, razinu. Radno mjesto u politici omogućava mu da svoju dužnost obavlja na visokom nivou, a time je zaštićen od progona.

On mudro čuva svoju poziciju, drži se u sjeni i tako ne postaje zanimljiva meta za odstrel. Za razliku od Direktora.

Direktor

Posljednji tip ratnog zločinca je Direktor. On je previše zauzet ispunjavanjem papirologije, potpisivanjem dokumenata i lupanjem pečata da bi se prepustio ratnim radostima koje će uniformu poprskati krvlju. To mu posebno odgovara jer je više zainteresiran za etničko nego kemijsko čišćenje. U ratu je zbog statusa i utjecaja pa ga najlakše možemo prepoznati po visokom oficirskom činu.

Direktoru je dovoljno znati da se sve fakultativne aktivnosti odvijaju po pravilima službe. Svoje napore ulaže u praćenje statistike. Je li ubijeno dovoljno civila? Jesu li postignute predviđene kvote? Jesu li, ne daj Bože, drugi timovi učinkovitiji u poslu?

Nažalost, ta će ga sklonost dokumentaciji skupo koštati. Na sudu će ga zbog obilja dokaza osuditi na temelju zapovjedne odgovornosti, a on će se nemoćno braniti neznanjem i cviliti da nije okrvavio ruke.

Kao u svakodnevnom životu, mnogi bi radije bili direktori nego članovi upravnog odbora. Ali, kao i vremenska prognoza, rok trajanja direktora je podložan dnevnim promjenama. Kada dođe vrijeme za praštanje i mirenje, past će direktori, a majstori iz sjene će se zločesto hihotati i sretno trljati ruke.

*Ako ste Amerikanac, zanemarite ovaj tekst. Vi spadate u petu grupu ratnih zločinaca koja nije podložna kaznenom gonjenju.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 26.01.11. 18:56

Glava još nije do kraja osuđen! Kad ustavni sud poništi pravomoćnu presudu vitez se vraća u Osijek na bijelom konju!


registracija
12/1/11

slavenh, 26.01.11. 21:28

Mislim da je taj vitez odjahao i da bere banane.


registracija
7/1/11

djani, 26.01.11. 23:18

Glavaševu sliku stavili za zločinca umjesto Mladića ,e ovog treba strijeljati odmah


registracija
27/7/09

columbo, 27.01.11. 03:35

@salavenh,

ZASTO I CEMU DODATAK?
Da ste Slavene moj ucenik iz predmeta "Osnove novinarstva" dao bih vam prolaznu ocjenu za ovaj clanak, cime bih nagradio vas trud i simpaticnu metaforu, i to bez nekoliko dodatnih pitanja koje bih imao. No, nakon ovog vaseg odgovora citaocu, zakrpacio bih vam negativnu ocjenu i to bez prava na popravni ispit. Nekoliko je razloga tome, a spomenut cu samo dva, dok ostala presucujem i ostavljam vama na razmisljanje, ne samo zbog moje pristojnosti.
Prvo, niste sigurni u to sto ste napisali, pa ovim dodatkom potkrepljujete ""cinjenice, jer one u ovom slucaju jedino vama trebaju. I, drugo: potvrdjujete nevjesto i nakaradno da je vase pisanje u brisnju, a to je ono najgore sto vam se moze dogoditi, vjerujem tek na pragu profesije koju ste izabrali kao zanimanje.
Nije mi cilj da vas "disperam" ili nedaj boze omalovazim, ali razmislite o ovome sto vam pisem, pa ako vam to danas nije jasno, bit ce sutra, jamcim vam.
P.S.
Ovim dakako ne mislim da se novinar ne smije spustati na citalacku "razinu"; dapace, ali znate li kada!?


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 27.01.11. 06:16

Pročitao sam nekoliko puta ovaj neznam kako bi ga nazvao, ma nema veze i nikako mi nije jasno sto je poanta svega toga? Možda da Amerikancima niko ništa ne može ili da svi trebamo biti Amerikanci? Opis kakav treba ili kakav je zlocinac ili koljac i kakva im je hijerarhija i to kako je sve poslozeno od sljakera čitaj radnika pa menadera i nekog direktora, stvarno teško mi je naći rječnik kojim bi barem pokušao tom Slavenu objasniti da bi mu bolje bilo da je pekar ili vozač ili kondukter ili svećenik. Siguran sam da je preko debele veze dobio mogućnost u ovoj tiskovini povratiti sadržaj nakon obroka. Ko ti daje za pravo da se obracas ljudima s takvim člankom? Samo ću ti kratko reci u vezi sa tim tvojim zločinima kojih je bilo, a i u ovom trenutku se događaju svugdje u svijetu: sprdacina na račun glavasa i njemu sličnih sa svim sto ga ne mogu smisliti, nije ti uspjela samo zato sto si ubacio sljakere, menadere i direktore, a zaboravio si KVAZI NOVINARE.


registracija
12/1/11

slavenh, 27.01.11. 08:34

@columbo: odgovaranje čitateljima nije toliko čudno. Na blogovima je to potpuno normalno i poželjno da se razvije diskusija.

Što se tiče moje replike, fasciniraju me čitatelji koji ratne zločince dijele na naše (vitezovi, bojovnici, junaci) i njihove (krvoloci, djecoubojice, monstrumi) pa nisam mogao odoljeti. :)


registracija
27/7/09

columbo, 27.01.11. 09:23

@slavenh,
Niste htjeli, ili niste moglu razumjeti moju poantu. Odgovaranje citateljima nije ni meni (toliko) cudno, bez obzira na blogove i usprkos pozeljnosti razvijanja diskusije. Ja tako sto nisam ni doveo u pitanje. Dapace! Ali, isto tako sam vas (pri)upitao: "Znate li kada". E, kada bi ste mi na to odgovorili, mozda bih vam i dozvolio popravni ispit, iako sam mislio da ne bih...
U nastavku, Slavene, saznajem kako vas fasciniraju citatelji koji dijele ratne zlocince, ali cemu to, pobogu mladicu? Najprije, svatko ima pravo na svoje zablude, a fascinacija citateljima koji ratne zlocince razlicito imenuju, samo je po sebi, najveci zlocin.
Ipak, necu duljiti, a i neugodno mi je, jer vi ste ocito mlad covjek, pun poleta i "viska" znanja, a ja sam dozlaboga iskvaren iskustvom, pa vec to je samo po sebi neravnopravan odnos za bilo kakav "obracun" s vama.
P.S.
Nastojte Slavene odoljeti, uvjek! Ali znate kako: ostavljajte rukopis da prenoci uz vase uzglavlje prije nego ga predate...Nikad nije kasno, vjerujte mi na rijec.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.01.11. 09:22

Strava! O ratnom zločinu treba zabraniti pisati osobama koje svoja jedina tzv. ratna iskustva imaju gledajući stare westerne Johna Waynea i Wyatta Earpa. Daj pročitaj prvo neku knjigu branitelja budući je naša filmska industrija dobro dresirana.
Ti si mali, obični kompleksaš! Novinar plaćenik po zadatku!


registracija
27/1/11

boomerang, 29.01.11. 11:33

kad nema drugog načina da se štakor ili insekt istjera iz kuće zna se kaj sljedi...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika