27.01.2011. / 14:07

Autor: Hina

Teleskop Hubble otkrio najstariju poznatu galaksiju

Svemirski teleskop Hubble uspio je zabilježiti svjetlost jedva vidljiva svemirskog entiteta koji je nastao kad je svemir bio star "samo" 480 milijuna godina, izvijestili su znanstvenici u časopisu Natur

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaTim američkih i europskih znanstvenika objavio je u srijedu da je otkrio dosad najstariju poznatu galaksiju, staru oko 13,2 milijarde godina.

Svemirski teleskop Hubble uspio je zabilježiti svjetlost jedva vidljiva svemirskog entiteta koji je nastao kad je svemir bio star "samo" 480 milijuna godina, izvijestili su znanstvenici u časopisu Nature.

"Zavirili smo u razdoblje u kojem su se događale velike promjene", rekao je jedan od znanstvenika koji sudjeluju u projektu Garth Illingworth s Kalifornijskog sveučilišta u Santa Cruzu.

Svjetlost putuje brzinom od 300 tisuća kilometara u sekundi i astronomi se njome koriste kao svojevrsnim vremenskim strojem: promatrajući svjetlost emitiranu s veoma udaljenih objekata mogu zaviriti i u njihovu prošlost.

U ovom slučaju, svjetlost s otkrivene galaksije počela je putovati prema mjestu na kojem se danas nalazi Zemlja prije 13,2 milijarde godina, "nedugo" nakon što je Velikim praskom stvoren svemir.

Vezane vijesti

Optužnica zbog malverzacija u "Ruđeru"

Optužnica zbog malverzacija u "Ruđeru"

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg pročelnika Zavoda za molekularnu medicinu Instituta "Ruđer Bošković"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika