27.01.2011. / 15:42

Autor: Hina

ZKM gostuje u Beogradu s tri predstave

"Buđenje proljeća" Franka Wedekinda, u režiji Olivera Frljića, suvremena je drama o seksualnom sazrijevanju adolescenata, u kojoj se očituje autorova težnja da prokaže lažni građanski moral i kobne posljedice društvenih konvencija

Oliver FrljićOliver FrljićPredstavama "Generacija 91-95", "Buđenje proljeća" i "Garaža" Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) predstavit će se od 28. do 30. siječnja u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu, izvijestio je danas ZKM.

Gostovanje otvara predstava "Generacija 91-95" u režiji Boruta Šeparovića, koja slojevito iščitava recentnu hrvatsku povijest, a nastala je prema motivima romana "Jebo sad hiljadu dinara" Borisa Dežulovića o apsurdnom susret dviju skupina prerušenih vojnika na tajnom zadatku. Šeparović je za tu predstavu dobio Vjesnikovu nagradu za kazališnu umjetnost "Dubravko Dujšin" za 2009.

"Buđenje proljeća" Franka Wedekinda, u režiji Olivera Frljića, suvremena je drama o seksualnom sazrijevanju adolescenata, u kojoj se očituje autorova težnja da prokaže lažni građanski moral i kobne posljedice društvenih konvencija. Proglašena je najboljom predstavom na prošlogodišnjem 15. Jugoslavenskom pozorišnom festivalu "Bez prijevoda" u Užicama, dok je nagradu "Ardalion" za najbolju žensku ulogu na festivalu dobila Nina Violić.

Trodnevno gostovanje završava izvedbom predstave "Garaža", koprodukcijom ZKM-a i newyorškog teatra "La Mama", u režiji Ivice Buljana. Ta predstava, premijerno izvedena u veljači prošle godine u New Yorku, nastala je prema istoimenom romanu Zdenka Mesarića, kojega su kritičari nazivali najšokantnijim i najmučnijim hrvatskim romanom. Predstava je dobitnik nagrade "Gavellinih večeri" za najbolju predstavu u cjelini.

Prije četiri godine u sklopu ciklusa "Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih" Jugoslavensko dramsko pozorište predstavilo se zagrebačkoj publici s tri nove produkcije, što je bilo prvo gostovanje beogradskog teatra u Zagrebu nakon šesnaestogodišnje stanke. To će kazalište ponovno gostovati u ZKM-u ovog proljeća, stoji u obavijesti ZKM-a.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika