28.01.2011. / 08:58

Autor: Deutsche Welle

Nova definicija kilograma uz pomoć prirodne konstante

Metalni cilindar koji služi kao mjerilo mase od jednog kilograma neobjašnjivo gubi masu. Znanstvenici zasad samo nagađaju o mogućim uzrocima i do 2015. žele odrediti novu definiciju pra-kilograma

Pra-kilogram pod staklenim zvonima; Foto: Deutsche WellePra-kilogram pod staklenim zvonima; Foto: Deutsche WellePrototip kilograma, cilindar koji se sastoji od 90 posto platine i deset posto iridija, a koji se pod strogo određenim uvjetima čuva u Međunarodnom uredu za utege i mjere u Sevresu kod Pariza, iznenada je znanstvenicima počeo zadavati glavobolju.

Jer, taj pra-kilogram načinjen 1889. trebao je biti mjerilo za vječnost. Ali, izgubio je nekoliko desetaka mikrograma. Legura platine i iridija „plemenitija je i skuplja od zlata", kaže Michael Mecke iz njemačke Savezne fizikalno-tehničke ustanove u Braunschweigu. Kako čak i takav materijal može gubiti masu, nije ni njemu jasno: „Možda se radi o plinovima, nečistoći ili pojedinačnim molekulama", nagađa Mecke.

Nova definicija uz pomoć prirodne konstante

Slijedeća međunarodna konferencija o mjerama održat će se 2015. u Parizu. Do tada bi znanstvenici trebali pronaći novi uzorak za kilogram. Ali, to ubuduće ne bi trebao biti neki predmet, uteg kao do sada. Nova definicija bi trebala biti postavljena uz pomoć prirodnih konstanti, kaže Michael Mecke.

Kilogram je posljednja od sedam osnovnih mjernih jedinica koja se još uvijek ravna prema nekom predmetu. Ali, i kad kilogram bude određen na temelju neke prirodne konstante, utezi neće nestati iz prakse. „U praksi ne možemo posegnuti za teoretskim kilogramom", kaže Michael Mecke.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
26/1/10

znihum, 28.01.11. 11:44

Čestitam redakciji. Uz toliko senzacionalističkih vijesti -jedna normalna, koja radi na prosvjećivanju čitalaca.
Moja je sugestija redakciji, da dade svoj prilog ispravljanju " krive Drine" hrvatske dosadašnje politike deindustrijalizacije i deznanstvenizacije , te da u svakom tiskanom ili e- izdanju obavezno ima članke o gospodarstvu, ulasku u EU te o znanstveo-tehničkom prosvjećivanju čitalaca.
Za vladu i Sabor bi imao još radikalniji prijedlog. Da ne smije raspravljati ni o čemu drugom (slijedećih par godina) nego o gospodarskoj situaciji i o ulasku u EU.
Ipak bih dozvolio da Sabor jednom ili ili jednom u dva mjeseca raspravlja ( cijeli dan od 6,00 do24,00), o1941, 1945, 1991, 1995, kako bi velika večina (intelektualno inferiornih) sabornika došlo do riječi.


registracija
15/8/10

bigred1, 28.01.11. 18:06

pridružujem se čestitkama


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika