28.01.2011. / 12:35

Autor: Hina

Loša prehrana povećava rizik od depresije

Znanstvenici su također pokazali da neki proizvodi, kao što je maslinovo ulje koje je bogato zdravim omega-9 masnim kiselinama, mogu smanjiti rizik od duševnih bolesti

Maslinovo ulje smanjuje rizik od duševnih bolestiMaslinovo ulje smanjuje rizik od duševnih bolestiUzimanje hrane s puno trans-masnoća i zasićenih masti povećava rizik od depresije, navodi se u španjolskoj studiji objavljenoj u SAD-u ovoga tjedna čiji rezultati potvrđuju prijašnje studije koje povezuju nezdravu brzu hranu s bolestima.

Znanstvenici su također pokazali da neki proizvodi, kao što je maslinovo ulje koje je bogato zdravim omega-9 masnim kiselinama, mogu smanjiti rizik od duševnih bolesti.

Autori studije sa sveučlišta u Navarri i Las Palmasu, pratili su i analizirali prehranu i stil života više od 12.000 ljudi tijekom šest godina.

Na početku studije nikome od sudionika nije dijagnosticirana depresija, dok se na kraju studije ona razvila kod 657 osoba.

"Sudionici koji su puno konzumirali transmasnoće (masnoće u umjetnom obliku u industrijski proizvedenim kolačima i brzoj hrani) imali su 48-postotno povećanje rizika od depresije u usporedbi sa sudionicima koji nisu konzumirali te masnoće", rekao je glavni autor studije Almudena Sanchez-Villegas.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika