28.01.2011. / 13:50

Autor: Hina

Broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj i dalje raste

Među umrlima troje je pacijenata bilo cijepljeno no riječ je, ističe prof. Margan, o kroničnim bolesnicima kod kojih cjepivo nije izazvalo odgovarajući odgovor organizma

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaBroj oboljelih od gripe u Hrvatskoj i dalje je u porastu pa je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), dosad prijavljeno više od 11 tisuća oboljelih iako je stvarni broj znatno veći.

"Broj pacijenata i dalje raste pa se ne može govoriti o vrhuncu epidemije", kaže voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti prof. Ira Gjenero Margan i dodaje da je u posljednje vrijeme više bolesnika s teškim upalama pluća koje sliče na one prošlogodišnje.

Dosad je od posljedica gripe intenzivno liječenje prošlo 48 osoba, dok je njih osam umrlo.

Među umrlima troje je pacijenata bilo cijepljeno no riječ je, ističe prof. Margan, o kroničnim bolesnicima kod kojih cjepivo nije izazvalo odgovarajući odgovor organizma.

U intenzivnoj jedinici Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" zbog teških je upala pluća koje su klinički slične lanjskima trenutačno dvoje oboljelih priključeno na ecmo aparat koji omogućuje izvantjelesnu oksigenaciju, odnosno zamjenjuje rad srca i pluća, dok je jedan bolesnik zbog teške upale pluća na respiratoru.

Ravnatelj klinike prof. Antun Beus kaže kako je u posljednje vrijeme popustio veliki pritisak oboljelih na bolničke ambulante, najvjerojatnije jer se ljudi liječe kod kuće, a među oboljelima je, što je i očekivano, sve više djece.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 28.01.11. 18:18

Svaku sezonu gripe ista priča. Brojne upute za redovito pranje ruku sapunom već lagano živciraju. Ako sapunica ubija gripu, zašto onda jednostavno ne operemo cijeli grad?! http://www.gricni.com/dosta-je-straha-od-gripe


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika