28.01.2011. / 14:40

Autor: Hina

Optuženi za Kupsku: Nismo krivi za urušavanje ulice i kuća

Tri tvrtke i devetero odgovornih osoba optuženih da su prije tri i pol godine ugrozili živote stanara Kupske ulice u Zagrebu, koja se urušila, i načinili štetu od oko 17 milijuna kuna, izjavili su danas na zagrebačkom Županijskom sudu da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki optužnice.

Kupska ulica urušila se zbog nepravilnosti u gradnjiKupska ulica urušila se zbog nepravilnosti u gradnjiTri tvrtke i devetero odgovornih osoba optuženih da su prije tri i pol godine ugrozili živote stanara Kupske ulice u Zagrebu, koja se urušila, i načinili štetu od oko 17 milijuna kuna, izjavili su danas na zagrebačkom Županijskom sudu da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki optužnice.

Uz direktora Conexa Davorina Lovrenčića i glavnog projektanta Nenada Bacha optuženi su, Conexov voditelj radova Gabrijel Kostanjevečki, inženjer Tehnike Marija Perić, revident projekta Antun Szavitz Nossan, nadzorni inženjeri Tonči Glavinić i Zoran Petanjek, direktor Interkonzaltinga Hari Vladović Relje i inženjer Građevinskog fakulteta Meho Saša Kovačević.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti ih zbog propusta u izgradnji HEP-ove poslovne građevine s podzemnom garažom. Istočni dio zaštitne konstrukcije građevne jame u duljini od 40-ak metara na kojoj su radili i dio Kupske ulice urušio se 23. rujna 2007.

Optuženima se na teret stavlja kazneno djelo protiv opće sigurnosti opasnim izvođenjem građevinskih radova. Tužiteljstvo tvrdi da su radove izvodili i nadzirali prema izvedbenom projektu za koji su znali da nije u skladu s glavnim projektom i da kao takav ne ispunjava bitne sigurnosne zahtjeve propisane Zakonom o gradnji.

To je dovelo do naglog prodora vode i erozije okolnog tla te djelomičnog urušavanja obiteljske prizemnice u Kupskoj ulici broj 9, a time i do ugrožavanja života stanara Kupske ulice, stambenih objekata i samog gradilišta, tvrdi tužiteljstvo.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Mirjane Maršić prihvatilo je prijedlog da se tijekom postupka ispita 17 svjedoka koje je predložilo tužiteljstvo, a naknadno će odlučiti o prijedlozima obrane da se provedu dodatna vještačenja. Među svjedocima će se ispitati i stanari Kupske koji su u odronu ulice ostali bez svojih domova.

Suđenje se nastavlja 11. veljače.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika