28.01.2011. / 17:15

Autor: Hina

Sud odbio žalbu: Peveci ostaju na slobodi

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Bjelovaru donijelo je rješenje kojim je odbijen prijedlog Županijskoga državnog odvjetništva da se poduzetnicima Višnji i Zdravku Pevecu odredi pritvor, izvijestila je glasnogovornica tog suda Dajana Barberić-Valentić.

Zdravko i Višnja PevecZdravko i Višnja PevecIzvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Bjelovaru donijelo je rješenje kojim je odbijen prijedlog Županijskoga državnog odvjetništva da se poduzetnicima Višnji i Zdravku Pevecu odredi pritvor, izvijestila je glasnogovornica tog suda Dajana Barberić-Valentić.

Sud je odredio da se provede novo financijsko-knjigovodstveno vještačenje za koje će, kako je rekla, trebati dulje vrijeme pa se vodilo računa o načelu razmjernosti i okolnosti da se pritvor kao mjera oduzimanja slobode u tijeku glavne rasprave ne smije za optuženike pretvoriti u kaznu. Zato sud smatra da nema opravdanja za daljnji pritvor.

Novo vještačenje, dodala je glasnogovornica Županijskoga suda, provest će stalna sudska vještakinja Milica Pavelić iz Zagreba, koja je, po riječima glasnogovornice Barberić-Valentić, rekla da bi, uz kontinuirani rad, vještačenje trebalo trajati do kraja rujna ove godine.

Inače, Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je rješenje o ukidanju pritvora bračnome paru Pevec i vratio ga je na ponovno razmatranje Županijskome sudu u Bjelovaru. Vrhovni sud naveo je u svojoj odluci da bi sudsko vijeće trebalo razmotriti trajanje ponovljenoga knjigovodstveno-financijskog vještačenja u tom slučaju, koje bi načinio vještak ili institucija.

Županijski sud u Bjelovaru 15. prosinca prošle godine prihvatio je zahtjev obrane da se ponovi knjigovodstveno vještačenje, ocjenjujući da je nalaz financijsko-knjigovodstvenog vještaka Marijana Tomljenovića manjkav zbog kratkoće vremena u kojem je učinjen. Peveci su pušteni da se brane sa slobode uz obrazloženje da bi im se u slučaju moguće presude, zbog duljine vještačenja, pritvor pretvorio u kaznu.

Višnja i Zdravko Pevec u pritvoru su bili od lipnja, a tereti ih se za tri kaznena djela - zloporabu položaja i ovlasti, zloporabe u gospodarskom poslovanju te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, kojima su za sebe ostvarili protupravnu korist od 3,8 milijuna kuna i oštetili državni proračun oko 10,5 milijuna. Na početku suđenja Višnja i Zdravko Pevec izjavili su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Vezane vijesti

Fiolić izlazi iz istražnog zatvora

Fiolić izlazi iz istražnog zatvora

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik lanca mesnica Stjepan Fiolić večeras bi trebao izaći iz istražnog zatvora nakon što je cijeloga dana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika