Objavljeno u Nacionalu br. 327, 2002-02-19

Autor: Mladen Pleše

Nacional otkriva:

Bandić će vladati preko Tomca

Zdravko Tomac bit će privremeni gradonačelnik do svibnja

Tomac stalno opstruira pregovore s HNS-om, što je dio njegova i Bandićeva plana o razbijanju koalicijeTomac stalno opstruira pregovore s HNS-om, što je dio njegova i Bandićeva plana o razbijanju koalicijePotpredsjednik Sabora i gradskog SDP-a Zdravko Tomac novi je gradonačelnik Zagreba, odlučili su jednoglasno ovih dana Milan Bandić i vodstvo zagrebačkih socijaldemokrata. Nacional je od čelnih političara socijaldemokrata u Zagrebu doznao da je dosadašnji gradonačelnik i predsjednik gradskog SDP-a Bandić uz Tomčevu pomoć razradio precizan scenarij ponovnog preuzimanja vlasti u Zagrebu. Nakon što je predsjednik SDP-a Ivica Račan izigrao njihovu ideju o žurnom raspisivanju prijevremenih izbora, Bandić i Tomac skovali su tajni plan o postupnom povratku na vlast u nekoliko faza. Budući da im zasad ne uspijeva isprovocirati HNS da sam izađe iz koalicije, prva faza realizirat će se do kraja veljače kad će Gradska skupština službeno imenovati Tomca na novu dužnost. Tomčev gradonačelnički mandat potrajat će najdulje do kraja svibnja, premda će se učiniti sve da završi što prije. U tom razdoblju Tomac i SDP žele pokazati da je suradnja između SDP-a i HNS-a nemoguća te da je samo pitanje vremena i formalnog povoda kad će se definitivno raspasti koalicijski sporazum. Nakon toga slijedi raspisivanje prijevremenih izbora na kojima će dosadašnji gradonačelnik Bandić biti nositelj liste SDP-a. Budući da sva ispitivanja javnog mijenja predviđaju da će SDP ponovno odnijeti uvjerljivu pobjedu, na mjesto gradonačelnika vratit će se Bandić koji je tu funkciju morao napustiti nakon prometnog incidenta koji je izazvao u alkoholiziranom stanju. Tako će u samo četiri mjeseca završiti operacija Bandićeva povratka na utjecajnu i moćnu funkciju zagrebačkog gradonačelnika.
U HSLS-u, HSS-u i DC-u žarko priželjkuju da se Bandićev i Tomčev scenarij što prije realizira. U tome vide šansu da na izvanrednim izborima osvoje mjesta u Gradskoj skupštini, što im nije uspjelo na lokalnim izborima prije osam mjeseci. U HSLS-u i DC-u čak najavljuju da će njihove liste u Zagrebu predvoditi predsjednici Dražen Budiša i Mate Granić koji tako žele svojim strankama osigurati prelazak izbornog praga. U HSLS-u čak vjeruju da će dobar izborni rezultat u Zagrebu postati generator ponovnog uspona liberala na nacionalnoj sceni.
Za realizaciju svog scenarija Bandić i Tomac nemaju zasad suglasnost predsjednika SDP-a Račana. Premda su u gradskom SDP-u uvjereni da će HNS, kad-tad, sam izaći iz koalicije ili da će Račan na kraju ipak pokleknuti pred pritiscima Bandićevih sljedbenika, veliko je pitanje hoće li se njihova pomno razrađena operacija realizirati. Ponajprije stoga što SDP-u i Račanu osobno izvanredni izbori uopće nisu potrebni i zapravo nemaju nikakva razloga da ih raspisuju. SDP ima u Zagrebu gotovo apsolutnu vlast koju mu, ali samo donekle, kvari HNS, jedini koalicijski partner. No narodnjaci su bez većeg utjecaja i ničim ne mogu okrnjiti nedodirljivu vladavinu socijaldemokrata. U takvoj situaciji eventualnih nekoliko mjesta u Gradskoj skupštini više, što najavljuju istraživanja javnog mijenja, neće ni na koji način bitno utjecati na promjenu sadašnje pozicije SDP-a.
Izbori su, tvrde u HNS-u, jedino potrebni Milanu Bandiću i njegovoj klijentelističkoj sljedbi. Bez gradonačelničke funkcije Bandić zna da će biti politički marginaliziran te da će ostati bez ikakva utjecaja i moći na samo u Zagrebu nego i u SDP-u. Osim toga, raspast će se njegova pomno razgranata kadrovska i poslovna mreža, mnogi će njegovi pristaše ostati ne samo bez funkcija nego i bez materijalne baze na kojoj su gradili svoju moć. Stoga je svima njima od životne važnosti da se Bandić vrati na gradonačelničku funkciju.
U Bandićevu i Tomčevu taboru nadaju se da će se Račan prikloniti njihovoj ideji o prijevremenim izborima jer će kod njega prevagnuti želja, kao i kod članova gradskog SDP-a, da se riješe HNS-a iz vladajuće koalicije u Zagrebu i na nacionalnoj razini. Račan ne krije da je njegova vizija situirati SDP što više prema političkom centru, a u tome mu suradnja s HNS-om samo odmaže, dok mu koaliranje s HSS-om i HSLS-om može mnogo pomoći. Stoga je Račanov cilj povezivanje s HSS-om i HSLS-om, a ne s HNS-om, LS-om ili IDS-om.
Bandić, međutim, nije toliko važan Račanu da bi on zbog njega raspisivao prijevremene izbore. Upravo suprotno. Račan nikada nije gledao blagonaklono na Bandićevo premreživanje gradske organizacije SDP-a i Zagreba svojim kadrovima, nije krio da ne trpi klijentelističko funkcioniranje Bandićeva klana, a posebice je bio sumnjičav prema Bandićevim, kako je znao reći, nezajažljivim ambicijama. Stoga Račan doista nema nikakva razloga dopustiti Bandiću da se oporavi i ponovno ojača. To više što bi raspisivanje prijevremenih izbora ozbiljno ugrozilo funkcioniranje vladajuće koalicije. U predizbornoj kampanji, naime, stranke vladajuće koalicije zasigurno bi se bez milosti međusobno optuživale i obračunavale, što bi nužno utjecalo i na njihovu suradnju na nacionalnoj razini. A to Račanu ne treba. Kako sada stvari stoje, Račan će, mnogo prije nego što se to očekivalo, riješiti krizu Vlade i postići sporazum s Budišom. Ako Račan uspije sljedećih mjeseci stabilizirati prilike u vladajućoj koaliciji i učvrstiti poziciju Vlade, zaista nema razloga poticati procjene među strankama petorke o izvanrednim izborima u Zagrebu.
Uz načelne, Račan ima i osobne razloge da ne dopusti Bandiću politički come back. Bandić mu je jedini ozbiljan konkurent koji ga može ugroziti na sljedećim unutarstranačkim izborima. Ako ga Račan preseli u Sabor i oduzme mu moćne poluge vlasti koje je uspostavio u Zagrebu, Bandić će za dulje vrijeme, barem što se Račana tiče, biti marginaliziran i neutraliziran kao politički konkurent.
U vodstvu SDP-a čak predviđaju da će s vremenom i Tomac odustati od ideje o prijevremenim izborima. On će se nesumnjivo vrlo brzo identificirati s gradonačelničkom dužnošću i, što je najvažnije, znat će je iskoristiti za vlastitu političku promociju. Stoga uskoro ni njemu neće odgovarati prijevremeni izbori. Zatraži li Račan od njega da, radi viših stranačkih ciljeva, dužnost gradonačelnika obavlja da kraja mandata, on će, uvjereni su na Iblerovu trgu, stranačke interese sasvim sigurno pretpostaviti prijateljstvu i solidarnosti s Bandićem.
U HNS-u su, tvrde, potpuno svjesni da ih Bandić, Tomac i zagrebački socijaldemokrati javno ponižavaju, traže da se ispričaju ili kažnjavaju svoje članove, šalju im razne kontrole i inspekcije, harangiraju i pišu anonimna pisma, nadajući se da narodnjaci to neće izdržati, da će im koalicija prisjesti i da će je sami razvrgnuti. U HNS-u, međutim, kažu da su spremni pregrmjeti sve te ne volje uvjereni da građanima, pa i SDP-u, osim, dakako, Bandiću i njegovim pristašama, ne odgovaraju izvanredni izbori. Stoga će, vele, izdržati sve pritiske i ucjene kako bi se suprotstavili zabrinjavajućim metoda i načinu političkih obračuna koje inauguriraju Bandićevi pristaše.
Jedan visoki dužnosnik HNS-a izjavio je u ponedjeljak, 18. veljače, da grozničavi napori Bandića da sačuva vlast pokazuju da nisu u pitanju samo politički ciljevi, nego nešto kudikamo važnije, konkretni materijalni interesi.
“Ččovjek ne može povjerovati da Bandić, koji je napravio prometni prekršaj u alkoholiziranom stanju i koji je pokušao podmititi policajce, umjesto da zakonski odgovara, ima obraza dijeliti javne lekcije HNS-u. Učiniti ćemo sve da se u Zagrebu uspostavi demokratska, civilizirana i na europskim standardima utemeljena vlast. Ako u tome uspijemo, imat će smisla sve ovo što sada trpimo. Tada ćemo učiniti mnogo više za SDP nego za sebe, no najvažnije je da će to biti od najvećeg interesa za Zagreb i razvoj demokracije u Hrvatskoj”, zaključio je Nacionalov sugovornik iz vrha HNS-a.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika