Objavljeno u Nacionalu br. 794, 2011-02-01

Autor: Igor Koruga

Jazz na kubanski način: Rubalcaba nije samo latino pijanist

GONZALO RUBALCABA
pokazao je vrhunsku tehnikuGONZALO RUBALCABA pokazao je vrhunsku tehnikuKubanski jazz klavirist Gonzalo Rubalcaba otvorio je u petak ovogodišnji Jazz ciklus Lisinski/HDS nastupivši s Mattom Brewerom na kontrabasu i Marcusom Gilmoreom na bubnjevima u formi jazz tria. Uobičajena postava glazbenika prikazala je publici manje uobičajen stil, s istaknutim kontrabasom koji je iznosio većinu melodijskih linija i unutar zamjetnog improvizacijskog prostora pokazao Bachovu uređenost improvizacijskog sloga.

Rubalcaba je pak doricao estetiku maštovitim figuracijama u rasponu od minimalističkih interpunkcija do gotovo impresionističkih, netom stvorenih minijatura, a škrtim je klavirskim skicama pogodovao slobodnijem pristupu pratećih, iznimno kvalitetnih glazbenika među kojima se, po konceptu, više istaknuo već spomenuti kontrabasist mlađe generacije.

U pokojem tradicionalnijem up-tempu Rubalcaba je pokazao vrhunsku sviračku tehniku, suhi, virtuozni, bezpedalni zvuk, dok se ritamski i ovdje sjajno prilagodio raznovrsni i diskretni udaraljkaš Marcus Gilmore. Intelektualnim i konceptualnim pristupom glazbi kubanski se klavirist riješio nedoličnog epiteta ¨latino pijanista¨, te se posljedično priklonio modernim umjetničkim strujanjima žrtvujući pritom, za sada, izvjesnu mjeru estetike i komunikativnosti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika