Objavljeno u Nacionalu br. 794, 2011-02-01

Autor: Nina Ožegović

Dina Lenković među slikarskom elitom

U novootvorenom Phantasten Museumu u Beču predstavljena je zbirka fantastičnog slikarstva, u koju je uključen i rad hrvatske slikarice

Nedavno je u središtu Beča, na Josephplatzu, u velebnoj Palači Palffy, gdje je neko vrijeme živio i Mozart, otvoren novi Phantasten Museum u kojem je smještena reprezentativna zbirka svjetskog fantastičnog slikarstva. U prvom muzeju takve vrste na svijetu izloženi su ponajbolji radovi austrijskih i svjetskih fantastičara, od Franza Sedlaceka do Hundertwassera, čija djela pokazuju sve trendove fantastične umjetnosti od XIX. stoljeća do danas, a među njima i dojmljivo ulje na platnu "Ples na liticama" iz ciklusa "Dance Macabre" hrvatske umjetnice Dine Lenković, poznate široj javnosti po plakatima za Hrvatsko narodno kazalište.

Dina Lenković rođena je u Zagrebu, diplomirala je etnologiju i filozofiju na Filozofsko fakultetu u Zagrebu, a zatim je četiri godine pohađale privatne satove slikarstva kod profesora Marina Tartaglie na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Kratko se usavršavala u Londonu i u Stockholmu na Kunst Akademie i Balet Akademi, gdje je učila crtanje u klasi klasičnog baleta. Iako je već ranijih godina nastupala na 40-ak skupnih izložbi, tek je sredinom 80-ih imala prvu samostalnu izložbu u galeriji “D” u Zagrebu.

DINA LENKOVIĆ u Beču je dospjela pod utjecaj škole fantastičnog realizmaDINA LENKOVIĆ u Beču je dospjela pod utjecaj škole fantastičnog realizmaNakon toga je izlagala u Beču, Londonu, Pečuhu i drugim gradovima, a spletom okolnosti u Beču upoznala neke od najvažnijih predstavnika bečke škole fantastičnog realizma i počela se družiti s Ernstom Fuchsom, Arikom Brauerom, Rudolfom Hausnerom, Franzom Lubyjem i Robertom Edererom, koji su još prije 50 godina prepoznati kao značajni umjetnički fenomeni. Kako već duže vrijeme surađuje s danas 80-godišnjima Fuchsom i Gerhardom Habartom, direktorom Palače Palffy, koji ju je uz Ivana Generalića i Ivana Rabuzina 2008. uvrstio i u Leksikon fantastične umjetnosti, dogodilo se da je njezin rad kao logičana nastavak te suradnje uvršten u stalni postav novog bečkog muzeja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika