01.02.2011. / 16:51

Autor: Hina , Boris Bilas

Promjena u vojnom vrhu

Josipović i Kosor odlučili smijeniti načelnika Glavnog stožera HV-a Josipa Lucića

Prema najavama na Lucićevo mjesto u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH doći će general Drago Lovrić

Josip LucićJosip LucićPredsjednik Ivo Josipović danas je na Pantovčaku održao sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor nakon kojega je na zajedničkoj konferenciji za novinare objavio kako je odlučio smijeniti načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića.

Prema najavama na Lucićevo mjesto u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH doći će general Drago Lovrić. Zanimljivo kako predsjednik nije obrazložio zbog čega smjenjuje Lucića, ali se nagađa kako je smijenjen zbog afere koja je izbila nakon što je TV 24sata objavila snimku hrvatskih vojnika kako sudjeluju u borbama s talibanima u Afganistanu.

Najveća tajna MORH-a: Ilegalni apartmani za vojnu elitu

Sramota u Afganistanu: Lucić skriva katastrofalno stanje i incidente HV-a

Odluka o Lucićevoj smjeni u četvrtak će biti predstavljena na Vladi, a potom će o njoj raspravljati saborski Odbor za obranu. Za generala Lovrića Kosor kaže da je školovan i mlad, sudionik Domovinskog rata, te da će njegovo obrazovanje doprinijeti u funkciji koju će obavljati. Rekli su da će Lucić otići na novu dužnost, ali ne otkrivaju koju. Predsjednik Josipović i premijerka Kosor su novinarima kazali kako su vrlo zadovoljni jer su dogovor oko ovog pitanja postigli vrlo brzo i bez ikakvih polemika.

Lucić je na čelo Glavnog stožera HV-a došao 16. siječnja 2003. kada ga je na tu poziciju imenovao tadašnji predsjednik Stjepan Mesić. Istekom petogodišnjeg mandata 16. siječnja 2008. formalno je razriješen dužnosti. Ponovno je imenovan na tu dužnost 28. veljače 2008., čime je postao prvi načelnik Glavnog stožera koji tu dužnost obavlja u dva mandata.

Kosor je kazala da će Vlada u četvrtak i formalno predložiti Lovrića za novog načelnika Glavnog stožera te prijedlog uputiti u saborski Odbor za obranu, od kojega također očekuje "zeleno svjetlo" kako bi Lovrić bio imenovan već početkom idućeg tjedna.

Naglasila je da je Lovrić školovani časnik, sudionik Domovinskog rata, te da je njegovo iskustvo dokaz da će na kvalitetan način voditi Glavni stožer.

Resor obrane, poručila je premijerka, očekuje puno novih i važnih odluka, a imenovanje Lovrića, ustvrdila je, prva je od njih.

Josipović je naglasio kako se složio s Vladinim prijedlogom o imenovanju Lovrića, koji je jučer unaprijeđen u čin general pukovnika, a što je, istaknuo je, u okviru opće reforme Oružanih snaga.

Zahvalio je generalu Luciću, dosadašnjem načelniku Glavnog stožera, kao sudioniku Domovinskog rata od prvih dana koji je svojim dugogodišnjim predanim radom dao doprinos Oružanim snagama, posebno u prilagodbi NATO standardima i pomlađivanju vojske.

General Lucić ide na drugu dužnost o kojoj će javnost, dodao je Josipović, biti pravodobno izviještena.

Premijerka je istaknula i da se s predsjednikom države suglasila o nužnosti što skorijeg završetka istrage oko pada dvaju MIG-ova te da istražno povjerenstvo što prije izvijesti javnost o rezultatima istrage. "Potičemo apsolutnu transparentnost i da istraga završi što prije", poručila je.

I Josipović i Kosor upoznati su s revizijskim izvješćem o poslovanju Ministarstva obrane u 2009., u kojemu je upozoreno na niz nepravilnosti, a koje je, istaknuli su, nužno što prije otkloniti te u tom smislu slijediti upute Državnog ureda za reviziju.

Premijerka i predsjednik brzo su složili oko novog čelnog čovjeka Glavnog stožera HV-a (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)Premijerka i predsjednik brzo su složili oko novog čelnog čovjeka Glavnog stožera HV-a (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)Upitani jesu li znali da, kako su to objavili mediji, hrvatski vojnici u Afganistanu sudjeluju u borbenim akcijama, oboje su ustvrdili kako je ta azijska zemlja zahvaćena ratom, te da stoga nije čudno da se u borbenim djelovanjima nađu i hrvatski vojnici.

"Svima, hrvatskoj javnosti potpuno je jasno da to nisu akcije bez rizika", poručio je Josipović, naglasivši kako svima treba biti jasno da to što naši vojnici u Afganistanu djeluju kao instruktori tamošnje vojske i policije ne znači da su "u učionici".

Zato su, naglasio je, i na najbolji način obučeni i opremljeni, u čemu vidi i razlog što u hrvatskom kontingentu u Afganistanu nije bilo žrtava.

Istoga je stava i premijerka Kosor, istaknuvši da su vojnici maksimalno opremljeni i obučeni te informirani o svemu što ih čeka u misiji, "pa i da odlaze u zemlju u kojoj je opasno živjeti".

Životopis generala Drage Lovrića

General pukovnik Drago Lovrić rođen je 1961. u Gornjem Vukšiću pokraj Brčkog, u Bosni i Hercegovini, a kako se navodi na mrežnim stranicama NATO saveza, nakon diplome na Vojnoj akademiji (smjer raketno-topničke postrojbe PZO) 1983. (u činu potporučnika), dodijeljene su mu razne dužnosti na razini zapovjedništva vodom i satnijom te je za to vrijeme napredovao do čina poručnika (1984.) i kapetana (1987.).

Nedugo nakon hrvatskoga proglašenja nezavisnosti 1991., general bojnik Lovrić pridružio se novoosnovanim hrvatskim oružanim snagama i nakon imenovanja stožernim časnikom u Zagrebačkoj operativnoj zoni i Zagrebačkom zbornom području, preuzeo je zapovjedništvo pješačkom brigadom TG-153. i 202. zračnom brigadom (1992.). U to je vrijeme promaknut u čin bojnika (1992.) i pukovnika (1993.). Nakon završetka Zapovjedno-stožerne škole preuzeo je dužnost načelnika stožera gospićkog zbornog područja.

Godine 1995. postao je zamjenik zapovjednika 1. zbornog područja i promaknut u čin brigadira, a godinu poslije (1996.) promaknut je u čin brigadnoga generala te je 1998. preuzeo dužnost zapovjednika 1. zbornog područja.

Kad je postao čelnik Operativne uprave u Glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske, promaknut je u čin general bojnika (2000.). Te je godine magistrirao na studiju za međunarodne odnose Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Školske godine 2003./2004. na američkom National Defence University (ICAF) stekao je titulu magistra znanosti na području strategije nacionalnih resursa, a 2005. promaknut je u general pukovnika te je 2007. imenovan hrvatskim vojnim predstavnikom u NATO-u i EU-u.

General pukovnik Lovrić član je više hrvatskih i međunarodnih organizacija i akademskih skupina, među ostalim i Atlantskog vijeća Hrvatske. Njegova su područja vojna tehnologija, vojna transformacija u jugoistočnoj Europi i sigurnost i politički sustav. Gostujući je predavač na nekoliko hrvatskih i međunarodnih ustanova, uz ine i na Fakultetu političkih znanost, Hrvatskoj ratnoj školi, DCAF-u (Centar za demokratski nadzor oružanih snaga) u Ženevi i mnogim drugima.

Oženjen je Mirom s kojom ima dvoje djece (Mariju i Dominika) koja polaze Američku školu u Bruxellesu.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 01.02.11. 17:57

Da nije i njega na srpski spisak stavilo??


registracija
1/2/11

bura, 01.02.11. 23:03

Neznam zasto ga je smjenio! Ako je to razlog onda sto salje vojsku tamo!


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 02.02.11. 05:58

Stara dobra taktika u Hrvata, malo će s o toj smjeni pričati i pojeo vuk magarca zbog čega je smjenjen. Šta vas hrvatske mamlaze briga koga Vlada smjenjuje i zašto. Smjenjen je i ko vas jebe. Postavili ste nas da drkamo vas i ako treba nas dok nam traje mandat i za to vrijeme nemate sto srati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika