01.02.2011. / 21:10

Autor: Boris Bilas

Popustio milijunima prosvjednika: Mubarak odustaje od nove kandidature za predsjednika?

"Mubarak tvrdoglavno inzistira na ostanku jer ne želi biti ponižen", rekao je za BBC svjetski popularan egipatski glumac Omar Sharif i oduševio se što je narod "pokazao da želi nova lica, istinsku demokraciju, što je divno" jer dosad se u Egiptu nije govorilo o demokraciji

Hosni MubarakHosni MubarakEgipatski predsjednik Hosni Mubarak navodno se neće kandidirati za novi predsjednički mandat, javlja Al-Arabiya, a prenose brojni svjetski mediji. Navodno se na izborima, koji bi trebali biti u rujnu, neće kandidirati ni njegov sin. Prema njihovim 'izvorima', Mubarak bi to trebao objaviti u govoru u utorak navečer.

Ako se ova vijest pokaže točnom, bila bi to svojevrsna pobjeda milijuna prosvjednika koji su u utorak izašli na egipatske ulice. U Kairu se čak dva milijuna Egipćana odazvalo pozivu na "Marš milijuna" koji UN naziva prekretnicom prema demokraciji, dok oporba i prosvjednici inzistiraju da dijaloga nema bez odlaska s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka.

Slični masivni prosvjedi održani su i u drugim egipatskim gradovima Sinaju, Aleksandriji, Mansouri, Damnhouru, Arishi, Tanti i El-Mahhala el-Kubri. Deseci tisuća ljudi se okupilo u Aleksandriji, dok je u Sinaju prosvjedovalo čak 250 tisuća ljudi, piše Al Jazeera. Prosvjedi su više podsjećali na neki veseli festival, nego na uličnu bitku koje su se proteklih dana vodile na ulicama Kaira. Sve je bilo mirno, a narod je slavio činjenicu što su se uspjeli okupiti u srcu egipatskog povijesnog trga.

Reuters javlja kako se Mubarak u utorak sastao s američkim umirovljenim veleposlanikom Frankom Wiesnerom koji je egipatskom šefu poručio kako bi bilo dobro da se 'pripremi za mirnu predaju vlasti'. Wiesner je u Kairo stigao kao specijalni izaslanik predsjednika baracka Obame.

Milijuni na ulicama Kaira: 'Dijalog tek kada Mubarak ode s vlasti'

"Mubarak tvrdoglavno inzistira na ostanku jer ne želi biti ponižen", rekao je za BBC svjetski popularan egipatski glumac Omar Sharif i oduševio se što je narod "pokazao da želi nova lica, istinsku demokraciju, što je divno" jer dosad se u Egiptu nije govorilo o demokraciji.

Egipatske vlasti su od početka nemira ukinule internet te ometaju slanje tekstualnih poruka. Google je kasno u ponedjeljak najavio kako je uspostavio posebnu mrežu koja će ljudima u Egiptu omogućiti slanje Twitter poruke biranjem telefonskog broja i ostavljanjem govorne pošte.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 01.02.11. 23:45

Eh, bilo bi lijepo da i kod nas narod tako izađe na ulicu, a svi iz Kra-De-Zea obećaju da se neće kandidirati na idućim izborima.


registracija
9/3/10

nostradurus, 01.02.11. 23:59

Sjašio bi Murta da uzjaše Kurta. Baš bi se usrećili. Imqali su srbi dogašanje naroda u Beogradu i opet ista priča. Raji je ostalo sve isto. sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika