02.02.2011. / 13:13

Autor: Igor Koruga

Intrigantna izložba Borisa Boduljaka u galeriji Sveti Ivan Zelina

Umjetnikova treća samostalna izložba temelji se na osam skulptura-kompozicija u osnovnim formatima zlatnoga reza izvedenih u drvetu i gipsu tradicionalnim tehnikama modeliranja, ready made-a, konstrukcije i slikarskoga preslikavanja

U subotu 5-og veljače u 20 sati, u galeriji ¨Sv.Ivan Zelina¨ u ulici Matije Gupca 8 u Zelini, otvorit će se izložba Borisa Boduljaka pod nazivom ¨Kratke priče¨.

Umjetnikova treća samostalna izložba temelji se na osam skulptura-kompozicija u osnovnim formatima zlatnoga reza izvedenih u drvetu i gipsu tradicionalnim tehnikama modeliranja, ready made-a, konstrukcije i slikarskoga preslikavanja. Svojevrstan crossover tradicionalne skulpture u volumenu i literarne metamorfoze istaknut je Boduljakovim sur-realnim oblikovanjem volumena do same granice anti-stila.

Boris Boduljak, u kiparstvu školovan u klasi prof. Vinka Fabrisa, autor je mnogobrojnih glazbeno-scenskih projekata, a na likovnoj se sceni prvi puta pojavio 1988-e godine u zagrebačkom OKC-u performansima ¨Archie Shepp i negativna dijalektika¨, ¨Dodekafonija i anaerobni kapacitet¨ i ¨Free-jazz glazbenici kao žive skulpture¨ koji su izvedeni i u Kölnu, Zürichu i Tokiju.

Tijekom više godina surađivao je s domaćim eminentnim glazbenicima poput Renato Rožića i Saše Nestorovića, a trenutno se nalazi usred projekta ¨Kontrapunkt¨ koji će već na slijedećoj izložbi predstaviti ciklus skulptura praćenih živim izvedbama glazbe Johanna Sebastiana Bacha.

Izložbu ¨Kratke priče¨ uvodnim će govorom otvoriti gospodin Josip Palada, nagrađivani književnik i kritičar, autor brojnih knjiga, monografija, eseja, zbirki pjesama, radio drama, te dobitnik desetak nagrada za scenske tekstove ¨Zlatno pero¨, dok će intrigantne dijelove kataloga poput - kratke priče su dvije točke..., vjera u postojanje univerzalne likovne istine..., svjetlo kao alat u fiziologiji oka, a ne predmet filozofske hipoteze ili sredstvo za percepciju površinske napetosti volumena..., impresija uzrokovana beskonačnošću forme u prostor-vremenskom kontrapunktu... i uživanje u čistoći ruku uprljanih glinom, alabasterom i strugotinama... - do predodžbene konačnice dovesti posjet zelinskoj galeriji.

Izložba će trajati do 26-og veljače ove godine.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika