02.02.2011. / 20:43

Autor: Hina

Josipović nezadovoljan pristupom Srbije sukcesiji: Treba to ubrzati i završiti

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u razgovoru za najnovije izdanje beogradskog časopisa “Cord“ da nije zadovoljan načinom rješavanja problema sukcesije bivše SFRJ i povratka izbjeglica.

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u razgovoru za najnovije izdanje beogradskog časopisa “Cord“ da nije zadovoljan načinom rješavanja problema sukcesije bivše SFRJ i povratka izbjeglica.

Josipović je i intervjuu "Cordu", koji u Beogradu izlazi na engleskom jeziku, izjavio kako Hrvatska očekuje da Srbija ubrza tempo kada je riječ o raspodjeli diplomatskih predstavništava preostalih od negdašnje zajedničke države.

Govoreći o najvažnijim otvorenim pitanjima između dviju država, Josipović je naveo povratak izbjeglica, rasvjetljivanje sudbina nestalih, podjelu imovine bivše SFRJ, koja obuhvaća i diplomatsko-konzularna predstavništva, umjetničko blago i arhivu, novac položen u bivšoj Narodnoj banci Jugoslavije te granično pitanje.

“O nekim su pitanjima postignuti dogovori i imovina podijeljena, ali još nije predana, poput diplomatskih ureda. Mislim da taj proces trebamo ubrzati i završiti“, rekao je Josipović.

“Očekujemo da Srbija ubrza tempo te da konačno započne raspodjela diplomatskih ureda“, dodao je.

Podsjetivši kako je od raspada SFRJ prošlo 20 godina, hrvatski je predsjednik izjavio kako je sve trebalo učiniti mnogo brže.

Josipović je izjavio da on i predsjednica vlade Jadranka Kosor imaju iste poglede kad je riječ o suradnji sa Srbijom i da njih dvoje vrlo dobro surađuju.

Upitan koliko bi za dobrosusjedske odnose bilo važno povući međusobne tužbe za genocid pred međunarodnim sudom pravde, objasnio je kako se tim pitanjem bave vlade dviju država te kako je uvjeren da će one odgovorno pristupiti svakom području međusobnih odnosa dviju zemalja, uključivo i taj.

“Ne mislim da je, u ovom konkretnom trenutku, povlačenje tužba važno za nastavak naših dobrih susjedskih odnosa“, zaključio je Josipović.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 02.02.11. 22:05

E moj JoJo...imam dojam da chesh za koji mjesec primijetiti da je neshto trulo u .....Egiptu !
Svrbci kao nisu hitri ???
Ma jesu , jesu
SAMO ! ....VOZE U RIKVERC !!!!


registracija
12/12/10

Klarens, 02.02.11. 22:07

A genocida kao nije bilo ?!?!?
Kao9 jaro, moji vishe vrijede od tvojih
pa smo kvit !?!?!?


registracija
1/2/11

bura, 02.02.11. 23:54

Do povlacenja optuzbe o genocidu ni u kojem slucaju nebi smjelo doci! Srbija mora platiti ratnu odstetu za sve poruseno! Sto se tice povratka izbjeglica i tu treba biti oprezan! Svi koji nisu okrvavili ruke mogli bi dobit pravo povratka uz uvjet da potpisu dokumenat o lojaqlnosti R. Hrvatskoj! A svi koji su okrvavili ruke trebaju biti procesuirani u Hrvatskoj!


registracija
7/6/05

Marko, 03.02.11. 00:22

Novine izlaze na engleskom velika stvar a da Ivo zna engleski.

Ivo slusaj ti mene bolje ti je da sjednes za klavir i komponiras svoje pjesmice da se vratis u profesorske redove i da se ostavis politike i to na engleskom.


registracija
20/8/10

McCoy, 03.02.11. 10:41

@bura
Probudi se, sanjas...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika