Objavljeno u Nacionalu br. 328, 2002-02-26

Autor: Mladen Pleše

Political Report

Račan prihvatio sve Budišine zahtjeve

Mnogi u HSLS-u se nadaju da će Mate Babić prihvatiti ponudu da postane ministar gospodarstva

Premda je predsjednik HSLS-a Dražen Budiša ponudio Goranu Graniću da postane novi ministar gospodarstva, a on tu ideju nije odbacio, Nacional doznaje da se taj prijedlog ipak neće realizirati. Zadnjih dana došlo je, naime, do novog obrata. Nacional je iz izvora bliskih Vladi i vrhu HSLS-a doznao da će premijer Ivica Račan predložiti Budiši i predsjednicima ostalih stranaka da Granić ostane u Vladi na mjestu ministra bez lisnice. Premijer Račan je zamislio da se zapravo uspostavi novo ministarstvo te da u radnom smislu to bude neka vrsta ministarstva nacionalne sigurnosti. Kako Granić već dvije godine praktički obavlja poslove iz te domene, a autor je i nekoliko prijedloga zakona o tajnim službama, Račan smatra da je on najkvalificiraniji za taj posao. Upravo je Granić ovih dana predložio da koordinaciju nad obavještajnim službama više ne obavlja zamjenik premijera nego jedan od ministara. Zbog toga su stranački kolege upozorili Budišu da HSLS ne treba prihvatiti tu Granićevu inicijativu jer je njen cilj oduzeti ovlasti budućem zamjeniku premijera, dakle Budiši, i prenijeti ih na novo ministarstvo kojemu će na čelu biti Granić. Budiša, međutim, nije reagirao na tu primjedbu, a kako je, tvrde njegovi stranački kolege, od zadnjeg razgovora s Granićem iz temelja promijenio svoj odnosa spram njega, u HSLS-u prevladava uvjerenje da je imenovanje Granića na mjesto ministra bez portfelja prilično izvjesno.
U Vladi prevladava uvjerenje da će predsjednik HSLS-a pokazati razumijevanje za taj Račanov zahtjev, a zauzvrat će premijer uvažiti gotovo sve Budišine prijedloge koje je iznio na sastancima koordinacije predsjednika stranaka vladajuće koalicije. Kao potvrdu gotovo sigurnog Granićeva ostanka u Vladi izvori bliski Račanu navode Granićev službeni posjet Irskoj. Da postoji neizvjesnost oko njegove političke budućnosti, uvjereni su, Granić se zasigurno nikada ne bi otputio u Irsku.
U Vladi su uvjereni da će Budiša prihvatiti Račanovu ponudu jer će se tako za njega osloboditi mjesto zamjenika premijera. Ako se Račan i Budiša uspiju dogovoriti, a njihov prijateljski odnos na sastancima koordinacije upućuje na to, napokon će biti otklonjena najveća prepreka za postizanje sporazuma SDP-a i HSLS-a o nastavku suradnje. Time će ujedno, nakon više dramatičnih obrata zadnjih mjeseci, napokon biti osiguran opstanak vladajuće koalicije.
Upravo to što će HSLS uskoro zamijeniti nekolicinu svojih ministara bilo je razlogom da je na sastanku predsjednika stranaka vladajuće koalicije 20. i 25. veljače Budiša pokrenuo raspravu o tome kako redefinirati način odlučivanja unutar vladajuće koalicije i kojim se mehanizmom mogu smjenjivati i imenovati novi ministri. Budiša je upozorio da je nakon izlaska IDS-a iz koalicije SDP dobio prevagu te da sam ima natpolovičnu većinu zastupnika, čak 45, u odnosu na 43 zastupnika HSLS-a, HSS-a, LS-a i HNS-a, što je po njemu apsolutno neprihvatljivo. Stoga je Budiša predložio da se ključne, strateške odluke Vlade mogu donositi samo dvotrećinskom većinom, dok se manje značajne odluke mogu izglasavati i natpolovičnom većinom. Stranke pritom same odlučuju koje su odluke od strateškog značaja, a koje nisu. Istodobno Budiša se založio da stranke mogu same smjenjivati ministre koji su u njihovoj kvoti, a da se pritom druge stranke nemaju pravo o tome izjašnjavati. Jedino premijer ima pravo tražiti objašnjenje i na temelju njega donositi konačnu odluku. Budiša je također predložio da se stranke nemaju pravo miješati u odluku druge stranke tko će biti ministar iz njenih redova. I tu je iznimka premijer: jedino on može staviti primjedbe i odbiti neki prijedlog ako za to ima valjanih argumenata. U tom slučaju stranka mora predložiti novog kandidata. Većina predsjednika podržale je te Budišine prijedloge, osim Vesne Pusić koja je predložila da se ograniči pravo premijera da smjenjuje ministre. Ona je zatražila da u slučaju da je premijer nezadovoljan radom nekog ministra, najprije o tome obavijesti njegovu stranku, a ako zatraži njegovu ostavku, mora to učiniti najmanje tri mjeseca prije razduženja. Objasnila je kako bi bilo pogubno kad bi se neki ministri naprasno smjenjivali upravo u trenutku dok pripremaju, provode ili završavaju neke projekte. Ostali predsjednici nisu bili skloni prihvatiti tu inicijativu Vesne Pusić. Štoviše, odmah su protumačili da Vesna Pusić tako pokušava zaštititi ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Radimira Čačića koji je već dugo na udaru zagrebačkog SDP-a koji od premijera Račana traži da ga smijeni.
Koalicijski prvaci vrlo pozitivno ocjenjuju prve Budišine istupe na sastancima vladajuće petorke. Tvrde da su svi njegovi prijedlozi vrlo konstruktivni, uravnoteženi i apsolutno prihvatljivi te da će pridonijeti djelotvornijem funkcioniranju vladajuće koalicije. Premda još nije uspostavio komunikaciju s Račanom, njihov odnos na sastancima je korektan, pun uzajamnog uvažavanja. Budiša je odustao od nekih zahtjeva, poput prava stranačkog veta, a ne namjerava zahtijevati ni ukidanje funkcija potpredsjednika Vlade kako ga ne bi optužili da ruši koaliciju i pomaže HDZ-u da dođe na vlast. Budiši, naravno, ne odgovaraju prijevremeni izbori jer mu je potrebno vrijeme da stabilizira stranku i pripremi je za sljedeće parlamentarne izbore. A tada će, kako najavljuje, pažljivije birati svoje koalicijske partnere.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika