Objavljeno u Nacionalu br. 322, 2002-01-15

Autor: Mladen Pleše

Bandićeva vožnja uzdrmala gradsku koaliciju

Vesna Pusić: HNS neće spašavati Bandića, spremni smo za nove izbore

SDP je krajnje nekorektno prebacio na HNS odluku o Bandićevoj funkciji: žele da ga podržimo i preuzmemo na sebe ljutnju građana, a ako glasamo za ostavku prijete nam raspadom koalicije. No mi na to nećemo pristati

“S obzirom na to da u gradu Zagrebu sudjelujemo u vlasti više ili manje na simboličkoj razini, HNS-u neće biti mrsko da se raspišu novi izbori: time možemo samo dobiti u očima građana”, izjavila je za Nacional predsjednica narodnjaka Vesna Pusić te dodala: “SDP je pošao od dvije potpuno pogrešne pretpostavke: da je HNS-u pod svaku cijenu stalo da zadrži svoje pozicije u gradskoj upravi te da se ključnim ljudima HNS-a u zagrebačkom poglavarstvu, Morani Paliković, Srećku Ferenčaku, Veljku Srići i ostalima toliko omilila vlast da će je pokušati zadržati ne pitajući koliko će to skupo platiti stranka i oni osobno. Naravno, teško su se prevarili: ponajprije HNS nije vlast u Zagrebu, to je SDP, a mi samo u manjoj mjeri u njoj sudjelujemo. HNS-u je naravno i to važno, ali ipak nije od životnog značaja. Usto HNS je delegirao u gradsku vlast cijeli niz svojih najkvalitetnijih članova koji su zbog toga zapustili rad u stranci, a itekako su nam potrebni kada počnu predizborne aktivnosti. Njima pak taj rad u Gradu ne predstavlja nikakvo veselje: s jedne strane suočeni su s teškim naslijeđem HDZ-a, a s druge strane krajnje nekorektnim ponašanjem SDP-a, kao koalicijskog partnera. Stoga nikome u HNS-u eventualni raspad vladajuće koalicije u Zagrebu neće teško pasti.”
Suprotno očekivanjima Ivice Račana i SDP-a, pa i većeg dijela javnosti, da će zastupnici HNS-a u gradskoj skupštini poslušno podignuti ruke za Milana Bandića, Vesna Pusić odlučila je, kako je istaknula za Nacional, stati na kraj samovolji socijaldemokrata. Pa i po cijenu da se do kraja zaoštre ili čak sasvim prekinu koalicijski odnosi s SDP-om.
Čvrsto stajalište Vesne Pusić pokazuje, kako vrijeme odmiče, da noćna vožnja zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u alkoholiziranom stanju poprima sve dramatičnije dimenzije: nakon što je ozbiljno uzdrmala redove SDP-a, počela je ugrožavati i odnose unutar vladajuće koalicije, posebice između SDP-a i HNS-a.

S obzirom da u Zagrebu sudjelujemo u vlasti gotovo simbolički, HNS-u neće biti mrsko da se raspišu novi izbori: time možemo samo dobiti u očima građana, izjavila je Vesna PusićHNS ogorčen Račanom

U središnjici HNS-a Nacional se uvjerio da su Vesna Pusić i vodstvo HNS-a čvrsto odlučili obraniti vlastiti moralni i politički dignitet. U HNS-u su ogorčeni ponašanjem SDP-a: smatraju da su ih predsjednik SDP-a Ivica Račan i njegova stranka sramotno prevarili i pokušali izigrati. Stoga će HNS tek na temelju ponašanja SDP-a do zasjedanja Skupštine grada Zagreba, koja je predviđena za kraj mjeseca, odlučiti hoće li glasovati za smjenu ili ostanak Milana Bandića na dužnosti gradonačelnika. Razloga za povrijeđenost i ljutnju, tvrde u HNS-u, ima više. Ponajprije zbog toga što Ivica Račan i SDP, premda su formirali gradsku vlast u Zagrebu samo zahvaljujući koaliranju s HNS-om, niti četiri dana nakon što je policija uhvatila Milana Bandića kako bježi s mjesta incidenta, nisu našli za potrebno konzultirati se s Vesnom Pusić i HNS-om te zajednički pronaći izlaz iz krize koju je svojom nesmotrenošću izazvao predsjednik zagrebačkog SDP-a. Bandića je policija zaustavila u subotu 5. siječnja: Ivica Račan prvi je put kontaktirao s Vesnom Pusić u srijedu 9. siječnja, a ozbiljniji razgovor na tu temu vodili su tek u četvrtak 10. siječnja.
Osim toga, Ivica Račan i SDP uopće nisu reagirali na upozorenja Vesne Pusić da socijaldemokrati ne smiju načiniti HNS taocem svojih problema niti ga mogu natjerati da s njima podijeli odgovornost za nastale nevolje. Vesna Pusić već je u ponedjeljak 7. siječnja odaslala jasnu poruku socijaldemokratima: Milan Bandić ne može predložiti vijećnicima gradske skupštine da se izjašnjavaju o njegovoj ostavci, on može podnijeti samo neopozivu ostavku. Već tada je Vesna Pusić upozorila da će prebacivanje odgovornosti na gradsku skupštinu u HNS-u biti ocijenjeno kao neprijateljski potez spram te stranke. To je narodnjake naime dovelo u nemoguću situaciju: ako će glasovati za smjenu Milana Bandića, automatski će preuzeti na sebe odgovornost za raspad koalicije i raspisivanje novih izbora. A veliki broj građana Zagreba ipak ne bi mogao oprostiti narodnjacima da se solidariziraju i glasuju zajedno s HDZ-om i HIP-om, a ne žele ni nove izbore jer to znači velike troškove i nepotrebno gubljenje vremena. Ako pak gradski zastupnici HNS-a glasuju za odbijanje ostavke Milana Bandića, navući će na leđa gnjev velikog broja glasača koji smatraju da gradonačelnik nakon takva nedolična incidenta mora otići sa svoje funkcije.
Stoga su Vesna Pusić i vodstvo HNS-a zatražili od SDP-a da sam razriješi situaciju u koju ih je uvalio Milan Bandić. No Ivica Račan i vodstvo SDP-a postupili su upravo suprotno od onoga što je tražio HNS. Milan Bandić je, u dogovoru s Ivicom Račanom, prema ocjenama narodnjaka, podnio nemoralnu ostavku kojom je zapravo ucijenio HNS učinivši narodnjake odgovornima za opstanak vlasti u Zagrebu.
Zbog svega toga, rečeno je Nacionalu, u HNS-u neće tek tako prijeći preko “podlog ponašanja SDP-a”. Sve što se događalo posljednjih dana, kažu u HNS-u, uvjerilo ih je da su u HSLS-u i HSS-u potpuno u pravu kada traže da se odnosi u vladajućoj koaliciji redefiniraju i postave na posve nove osnove. Jedan od čelnih ljudi HNS-a izjavio je za Nacional: “HNS se na svojoj koži još jednom uvjerio da su se premijer Račan i SDP toliko razbahatili da više uopće ne uvažavaju svoje koalicijske partnere te da ključne poteze vuku bez konzultacija s njima. U skladu s takvim načelima Milan Bandić ponašao se u trenutku kada je skrivio prometni incident prema policiji kao i prema koalicijskom partneru u gradskoj skupštini – bezobrazno i prepotentno. No umjesto da iz toga što se dogodilo izvuče pouke, SDP se nastavio ponašati po starom. SDP jednostavno ne zna voditi politiku u normalnim okolnostima i na normalan način: on najbolje funkcionira u konfliktnim situacijama kada se može varati i muljati. Osim toga, svako dobronamjerno i korektno ponašanje svojih partnera oni krivo tumače kao znak njegove slabosti. Umjesto da SDP zajedno s nama pokuša pronaći prihvatljivo rješenje, pokušao se izvući tako da nas uvali u svoje nevolje i svoje probleme. HNS se uvjerio da Ivica Račan i socijaldemokrati uvažavaju samo one koji im pokazuju zube i koji im zagorčavaju život. Dovoljno je samo pogledati što im HSLS radi u Splitu, kako ih ucjenjuje, a oni se prema njima i dalje ponašaju gotovo snishodljivo. Zauzvrat se bahate prema HNS-u premda je to zapravo još jedina stranka na koju se mogu osloniti i koja se prema njima korektno ponaša. Upravo je zbog toga HNS odlučio postaviti se čvrsto i beskompromisno”, najavio je Nacionalov sugovornik iz vrha HNS-a.
Kap koja je prelila čašu strpljenja HNS-a bio je istup potpredsjednika zagrebačke organizacije SDP-a Zdravka Tomca koji je, tvrde, bez ikakva povoda javno zaprijetio HNS-u da će socijaldemokrati raspisati nove izbore ako ne podrži Milana Bandića.
“Nitko iz HNS-a nije pokušao iskoristiti ono što se dogodilo Bandiću da se obračuna s SDP-om, niti se naslađivao na njihovoj nesreći. Šutjeli smo i medijski se nismo eksponirali jer smo željeli pokazati da smo pouzdan i korektan partner. Takvo smo ponašanje očekivali i od SDP-a. Međutim, oni su naše vladanje protumačili kao strah od njihova autoriteta pa su nam čak počeli i prijetiti kao da smo mi nanijeli štetu zajedničkoj vlasti u Zagrebu, a ne oni. To samo potvrđuje da njihovu bezobrazluku i bahatosti nema granica. Premda toga nisu svjesni, SDP će vrlo skupo platiti cijenu takvog ponašanja, a mi ćemo dobro razmisliti kako ćemo dalje s njima surađivati”, zaključio je Nacionalov sugovornik iz vrha HNS-a.
Slična predviđanja Nacional je čuo i od nekolicine bivših državnih dužnosnika i prvaka HDZ-a. Dvojica od njih, premda nisu o tomu razgovarala, došla su do istog zaključka.
“Slučaj Bandić je za SDP isto ono što je za HDZ bila afera s Dubrovačkom bankom. Budući da HDZ tada nije imao snage obračunati se s mangupima u svojim redovima, počeo je gubiti na kredibilitetu i na kraju se nepovratno urušio. Ivica Račan našao se u vrlo sličnoj situaciji kao i Franjo Tuđman kada je otkriven kriminal u Dubrovačkoj banci: svjestan je da mora smijeniti Bandića, ali Račan za to, kao ni Franjo Tuđman kada je trebalo eliminirati Ivića Pašalića, jednostavno nema snage. A to znači početak kraja SDP-a, kao što je u proljeće 1998., kada je buknula afera oko Dubrovačke banke, započelo propadanje HDZ-a. Jer građani će s pravom postaviti pitanje po čemu se to SDP razlikuje od HDZ-a koji također nije poštivao elementarne moralne norme ponašanja niti je uvažavao mišljenje građana”, suglasni su bivši visoki državni dužnosnici iz HDZ-a.
U SDP-u međutim nitko niti ne pomišlja da će afera Bandić ostaviti trajnije ili veće posljedice na rejting socijaldemokrata. To pokazuje da dio vodećih političara SDP-a ne razumije bit demokracije te da se zbog toga ne obazire previše na reakcije javnosti. Isključivo su zaokupljeni odmjeravanjem odnosa snaga unutar stranke uvjereni kako je jedino važno da se neki problem razriješiti unutar vlastitih redova. Sve ostalo za njih predstavlja manje teži i važniji dio posla. Pritom ne shvaćaju da je od reakcije stranačkog članstva, za jednu političku stranku mnogo važnije kako će na neki događaj reagirati građani, odnosno birači. Jer članovi SDP-a, slagali se sa zahtjevima za smjenom Milana Bandića ili ne, morat će se zbog stranačke stege prikloniti odlukama vodstva stranke da podrži zagrebačkoga gradonačelnika. Građane međutim na to nitko ne prisiljava i oni će potpuno samostalno procjenjivati kako će se odnositi prema takvim zahtjevima.
Neposredno nakon incidenta među socijaldemokratima se pojavio strah da će Ivica Račan, koji ne trpi Bandića iskoristiti njegovu pogrešku, pokušati ga smijeniti u Zagrebu i razvlastiti u stranci. Procjenjivalo se naime da bi takva inicijativa dovela do raskola u stranci budući da je Bandićev lobi u Zagrebu toliko snažan da ga Račan i vodstvo SDP-a već duže vrijeme ne mogu kontrolirati. Račan međutim nije ni pomišljao da zatraži smjenu Bandića: ne samo zbog straha od raskola, već i zbog toga što je svjestan da bez Bandića i njegovih ljudi u Zagrebu SDP gubi cjelokupnu infrastrukturu bez koje više nema nikakvih šansi pobijediti na izborima. A izgubiti glavni grad za SDP znači zapravo gubitak vlasti u cijeloj državi.
Postoji međutim i drugo objašnjenje zašto je Ivica Račan odlučio u cijeli slučaj uplesti HNS. Prema tim nagađanjima Račan je prevalio na leđa HNS-a odgovornost za smjenu Milana Bandića budući da on za to nema snage. Pritom se nada da će narodnjaci, umjesto njega, donijeti tu delikatnu odluku. Ako bi se to dogodilo, Račanu nitko u stranci ne bi mogao predbaciti da je on uništio političku karijeru drugoga čovjeka po snazi u SDP-u.
Premda će Milan Bandić politički preživjeti incident koji je izazvao, posljedice će za SDP biti mnogo negativnije negoli se to sada u njegovim redovima naslućuje. Ne samo zbog toga što će do kraja zakrviti odnose u vladajućoj koaliciji, a posebice između SDP-a i HNS-a, nego i zbog toga što će mu ugled u javnosti, dugoročnije gledano, ipak nepovratno pasti. Uz to, Ivica Račan natovario si je na leđa i dodatne probleme: iako još nije ni započeo sređivati odnose s Draženom Budišom, na pomolu je njegov novi, možda i puno ozbiljniji sukob s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić.
Premda HNS ima u rukama doista moćno oružje kojim bez ikakvih problema može srušiti SDP-ovu vlast u Zagrebu, teško je očekivati da će narodnjaci posegnuti za tom krajnjom mjerom. Prevelik je, naime, rizik koji bi takvim potezom Vesna Pusić preuzela na sebe. Ako, naime, HNS sruši Milana Bandića i izazove nove izbore, pa na njima SDP ponovno pobijedi, a narodnjaci ne dobiju više glasova nego na prošlim izborima, tada će to biti opasan politički debakl za HNS. A da je baš takav rasplet moguć, pokazuju najnovija ispitivanja javnoga mijenja: incident koji je izazvao Milan Bandić, koji je naravno neusporediv s onim što su radili hadezeovci, ipak nije previše naškodio niti njemu niti SDP-u. Doduše prema prvim istraživanjima javnoga mijenja valja biti krajnje oprezan. Stručnjaci naime tvrde da se prave reakcije na neki događaj mogu očekivati tek nekoliko tjedana nakon što se on zbio. Prije toga građani se obično izjašnjavaju na temelju prijašnjih iskustava i opredjeljenja.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika