Objavljeno u Nacionalu br. 326, 2002-02-12

Autor: Mladen Pleše

Pašalićeva strategija osvajanja vlasti

Pašalić već krši tajni sporazum sa Sanaderom

Iako su se na tajnim sastancima dogovorili da će Sanader biti predsjednik a Pašalić prvi potpredsjednik HDZ-a, Pašalić je intezivirao predizbornu kampanju, a njegove pristaše i dalje ismijavaju Sanadera

Ivo Sanader i Ivić Pašalić, dvojica najvećih političkih protivnika i konkurenata za funkciju predsjednika HDZ-a, nakon gotovo dvogodišnjeg otvorenog, bespoštednog rata, sklopili su ovih dana pakt o podjeli vlasti i nenapadanju. Suprotno predviđanjima mnogih vodećih hadezeovaca, Nacional je doznao da su ta dvojica najmoćnijih političara HDZ-a, poslije više tajnih susreta i dugih i mučnih pregovora, uspjeli postići nagodbu o raspodjeli najviših stranačkih funkcija i nenapadanju. Prema njihovu dogovoru mjesto predsjednika stranke pripast će Sanaderu, dok je za Pašalića rezervirana funkcija prvog od pet potpredsjednika stranke.
Većina vodećih političara HDZ-a suglasna je, međutim, da Pašalić tako samo kupuje vrijeme te da je još jednom nadmudrio i izigrao Sanadera. To pokazuje i njegovo ponašanje nakon postizanja sporazuma. Nacional je doznao da Pašalić istim intenzitetom obilazi Hrvatsku i vodi predizbornu kampanju, a njegovi pristaše nastavili su napadati i ismijavati stranačke protivnike, ponajprije samog Sanadera. Većina vodećih političara HDZ-a uvjerena je da Pašalića zanima samo mjesto predsjednika HDZ-a, a funkcija potpredsjednika za njega je tek rezervna varijanta. Pašalićev je cilj najprije vlast u stranci, a potom i u državi i tom je cilju sve podređeno, pa i sporazum koji je postigao sa Sanaderom.

Ivića Pašalića zanima samo mjesto predsjednika, a funkcija potpredsjednika tek je rezervna varijanta. Pašalićev je cilj najprije vlast u stranci, a potom i u državi i tom je cilju sve podređeno pa i sporazum koji je postigao sa Sanaderom Zaštićeni Pašalić

Sanader i Pašalić dogovorili su se da se u vrh stranke, na velika vrata, omogući povratak Andriji Hebrangu. Njemu su ponudili, a on je to prihvatio, funkciju drugog potpredsjednika HDZ-a.
Nacional je također doznao da Sanader i Pašalić još nisu uspjeli postići sporazum o tome tko će biti ostali potpredsjednici niti tko će biti novi zamjenik predsjednika stranke. Obojica su se suglasili da Maja Freundlich više nije podobna za obavljanje te funkcije. Smatraju da je svojim javnim prijetnjama predsjedniku Mesiću i premijeru Račanu bacila ljagu na HDZ jer je dala argumente svima koji ga optužuju da nije stranka koja poštuje demokratska načela. Zbog toga su se Sanader i Pašalić dogovorili da Maja Freundlich, kao simbol desnog ektremizma, ne smije ostati ni u širem vodstvu stranke.
Sanader i Pašalić dogovorili su se da o sadržaju sporazuma obavijeste Dražena Budišu, predsjednika HSLS-a. Procjenjuju da će se liberali vrlo brzo povući iz vladajuće koalicije, prijeći u opoziciju i postati najozbiljniji potencijalni koalicijski partner HDZ-a.
Ujedno su se suglasili da o svom dealu ne obavijeste stranačke kolege. Procijenili su da bi većina njih to dočekala na nož, tumačeći tu nagodbu nastojanjima da se izigra demokratska procedura i volja stranačkog članstva u izborima za novo vodstvo HDZ-a.
U Sanaderovu taboru najnoviji sporazum slavi se kao pobjeda sadašnjeg predsjednika. Tim paktom, tvrde, Sanader je očuvao vlast u stranci, a istodobno je otklonio opasnost od raskola na VII. saboru HDZ-a potkraj travnja. Sanader se više ne treba opterećivati time kakve će mu podvale do sabora priređivati Pašalićevi policijsko-obavještajni kombinatori. Jedna od njih nedavno ga je ozbiljno uzdrmala. Anto Đapić i HSP zaprijetili su da će razvrgnuti sve koalicije s HDZ-om na lokalnoj razini. To bi bio težak udarac za HDZ, ali ponajviše baš za Sanadera: neposredno prije izbornog sabora stranka bi izgubila vlast u više općina i gradova, što bi ozbiljno ugrozilo njegove šanse na izborima za predsjednika stranke. Ubrzo se pokazalo da je Pašalić iskoristio Đapića i HSP ne bi li natjerao Sanadera da odustane od postupnog distanciranja HDZ-a od radikalne nacionalističke desnice.
Ni Pašalićevi sljedbenici ne kriju zadovoljstvo. Nagodbom sa Sanaderom, tvrde, Pašaliću je otvoren put za povratak u vrh stranke, a, što je najvažnije, sada je potpuno zaštićen od napada iz Sanaderova tabora. Kako gradi novi imidž u javnosti, Pašaliću užasno smeta kad se u medijima podsjeća na njegove političko-policijske prljavštine i kriminalne postupke i sprege.

Iz diplomatskih krugova

Stoga su ga jako uznemirile izjave poput one koju je u Večernjem listu dao Jure Radić, HDZ-ov saborski zastupnik, da bi “dolazak Pašalića na čelo HDZ-a bio loš za državu i HDZ, a dobar za SDP”. Ili pak procjene iz Sanaderovih krugova da će HDZ sa Sanaderom kao predsjednikom osvojiti oko 25 posto glasova, dok s Pašalićem neće prijeći 15 posto. Svi takvi antipašalićevski ispadi sada su isključeni i on će moći mirno nastaviti predizbornu kampanju.
Dok u Sanaderovoj i Pašalićevoj frakciji trljaju ruke od veselja, neutralni članovi vodstva HDZ-a konsternirani su nemoralnom nagodbom najutjecajnijih stranačkih vođa. “Njih su dvojica ponizili sve članove stranke: pokazali su da su za njih demokratski izbori i procedura farsa te da ih jedino zanima kako podijeliti moć i utjecaj. Zašto uopće održavati sabor ako su se njih dvojica unaprijed sve dogovorili. Sanader i Pašalić potvrdili su da se u HDZ-u ništa nije promijenilo te da ta stranka i dalje nije spremna poštovati demokratska načela političkog djelovanja. Nakon ovoga HDZ će izgubiti još najmanje pet, šest godina da se preobrazi u normalnu demokratsku stranku. Takav HDZ postupno će se sve više marginalizirati i postojati slabašni predstavnik ekstremne desnice. A u takvoj stranci mnogi od sadašnjih vodećih članova HDZ-a neće željeti djelovati”, izjavio je za Nacional nekadašnji visoki dužnosnik HDZ-a, a danas saborski zastupnik te stranke.
On je upozorio da će Sanaderovim i Pašalićevim dogovorom biti najogorčeniji Drago Krpina. Čim se pročulo da su Sanader i Pašalić počeli tajno pregovarati, Krpina je odmah javno osudio, kako je ocijenio, takve nemoralne pogodbe. Krpina, priznaju njegovi stranački kolege, nije ogrezao u kriminal niti se osobno obogatio, pa mu strašno smeta da je u HDZ-u i dalje najutjecajnija Pašalićeva frakcija. Čak je napisao knjigu u kojoj je ustvrdio da su upravo gramzljivi političari poput Pašalića upropastili HDZ i da oni moraju napustiti njegove redove želi li se ta stranka rehabilitirati u očima javnosti. Na takav deal sasvim sigurno neće pristati ni Vladimir Šeks. On je, poput Krpine, jedna od rijetkih samosvojnih ličnosti unutar HDZ-a, koju takav sporazum baca na sporedan stranački kolosijek, čemu će se on sigurno žestoko oprijeti.
U diplomatskim krugovima u Zagrebu Pašalićevo pojavljivanje u televizijskoj emisiji “Forum” ocjenjuje se kao definitivna najava njegove kandidature za predsjednika HDZ-a. Nakon doziranog pojavljivanja u tiskanim medijima i na radiopostajama pod utjecajem ganga Grupo, Pašalić je sada aktivirao i svoje najutjecajnije televizijske veze. To je za strane diplomate dokaz da je ušao u završnu fazu predsjedničke kampanje.
Jedan od diplomatskih predstavnika objasnio je za Nacional da se u SAD-u, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i većini članica EU s velikom nelagodom prati mogućnost da se Pašalić i HDZ vrate na vlast.
“Isključivo je pravo građana svake države da sami odlučuju kojoj će stranci i političarima pokloniti povjerenje. No kad takav odabir utječe na odnose u cijeloj regiji, razumljivo je da predstavnici međunarodne zajednice o tome mogu iznijeti svoje ocjene. U SAD-u, EU i NATO-u zabrinuto prate slabljenje utjecaja stranaka vladajuće koalicije i jačanje HDZ-a. Povratak te stranke na vlast ozbiljno bi ugrozio stabilnost regije. To bi značilo obnavljanje neprihvatljive politike prema BiH, zaoštravanje odnosa sa susjednim državama, drukčiji odnos prema povratku izbjeglica i pravima manjina te opstrukciju ili čak odbijanje suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu. HDZ je dosadašnjim izjašnjavanjima u parlamentu pokazao da se nije odrekao politike iz nedavne prošlosti koja je nanijela toliko štete Hrvatskoj, ali i miru i stabilnosti u regiji”, istaknuo je Nacionalov sugovornik i dodao da gotovo i nije važno tko će biti na čelu HDZ-a.
“Sanader je dvije godine uvjeravao predstavnike međunarodne zajednice da će očistiti HDZ od desničarskih ekstremista i svih onih koji su bili kompromitirani brojnim kriminalnim i nemoralnim postupcima. Obećavao je da će preobraziti HDZ u demokratsku, narodnjačku stranku europskih vrijednosti. Međutim, ništa od toga nije učinio. On je to možda namjeravao učiniti, ali za to očito nije imao snage. Pobijedit će jedino ako pristane na kompromise s tvrdolinijašima, a u tom slučaju potpuno je nevažno tko će formalno biti na čelu HDZ-a, Sanader ili Pašalić.
U diplomatskim krugovima u Zagrebu prevladava uvjerenje da se HDZ ipak neće vratiti na vlast jer s njim ne želi koalirati ni jedna ozbiljna stranka.
U HDZ-u, naravno, ne dijele to mišljenje. Njihova je procjena vrlo jednostavna. U HDZ-u računaju da na sljedećim izborima mogu osvojiti između minimalnih 25 posto, kolika je njihova tvrda biračka jezgra koja ih nikada neće napustiti, do maksimalnih 35 posto glasova. I to ako na izbore izađe oko 70 posto birača. Međutim, kako je vladajuća koalicija jako razočarala svoje biračko tijelo, mnogi će njeni birači u znak protesta izbore bojkotirati. A ako na izbore izađe oko 50 posto birača, HDZ-ov dio znatno će porasti i čak prijeći 40 posto. A tada neće biti teško pronaći koalicijskog partnera među manjim strankama.
To bi vjerojatno bilo realno da se HDZ odrekao negativnog naslijeđa, da se potvrdio kao stranka europskih opredjeljenja, da se preobrazio u modernu, demokratsku političku partiju. No s ovakvim HDZ-om ni jedna ozbiljna politička stranka u Hrvatskoj neće surađivati, a kamoli koalirati. Neće to učiniti ni Zlatko Tomčić i Dražen Budiša, političari na čije se savezništvu u HDZ-u najozbiljnije računa. Tomčić i Budiša znaju da bi povezivanje sa sadašnjim HDZ-om značilo njihovu potpunu kompromitaciju i politički kraj. Stoga oni prije temeljitih promjena u HDZ-u, dok se ta stranka ne oslobodi Pašalića i njegove sljedbe, neće surađivati s HDZ-om.
Sanader nije imao snage raskinuti s negativnim dijelom stranačkog naslijeđa, kao što je to učinio Ivica Račan početkom 90-ih. Račanu je uspio radikalan odmak od boljševičke prošlosti i preobrazba Saveza komunista u modernu socijaldemokratsku stranku europskih vrijednosti. Tu transformaciju počeo je nesmiljenom kadrovskom čistkom: iz stranke je izbacio sve one koji su, na ovaj ili onaj način, bili spona s komunističkom prošlošću. U tome je bio neumoljiv: politički je likvidirao čak i one koji to nisu zaslužili ili pak one koji su mogli dati značajan intelektualni, politički, teorijski i praktički doprinos utemeljenju socijaldemokracije u Hrvatskoj.
Umjesto da Sanader krene tim putem, on se odlučio po svaku cijenu održavati na čelu HDZ-a, pa i pod uvjetom da svoju vlast kupuje od Pašalića i njegove kriminalne sljedbe koji faktički upravljaju tom strankom. Po općim procjenama, Pašalić će Sanadera do sljedećih izbora toliko kompromitirati da više neće imati što tražiti ne samo u HDZ-u nego ni u političkom životu uopće. To je, naravno, šteta za HDZ, njega osobno, ali i za cijelo društvo. Za stabilnost demokracije u Hrvatskoj vrlo je važno da ima modernu stranku desnice. Sanader je propustio posljednju priliku da utemelji modernu hrvatsku desnicu europske, a ne balkanske provenijencije.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika