Objavljeno u Nacionalu br. 795, 2011-02-08

Autor: Berislav Jelinić

TAJNE VEZE ŠAPINE I HRVATSKOG NOGOMETNOG BOSSA

Nijemci žele istragu utakmice Dinamo - Arsenal

NOVI PODACI o namještanju nogometnih utakmica radi ilegalne zarade na kladionicama dovode u vezu njemačkog osumnjičenika Antu Šapinu i čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića

ZDRAVKO MAMIĆ, čelnik nogometnog
kluba Dinamo: unatoč
optužbama, više puta
je javno demantirao
svoje sudjelovanje u
namještanju utakmicaZDRAVKO MAMIĆ, čelnik nogometnog kluba Dinamo: unatoč optužbama, više puta je javno demantirao svoje sudjelovanje u namještanju utakmicaDržavno odvjetništvo došlo je do novih podataka o mogućem namještanju nogometne utakmice između zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo i londonskog Arsenala. Već se prije nekoliko mjeseci doznalo da UEFA sumnja kako je ta utakmica namještena. Te su informacije u Hrvatsku stigle prvo do novinara, jer su u UEFA-i procijenili da Hrvatski nogometni savez nije zainteresiran za obračun s kriminalcima u vlastitim redovima. Te su informacije iz UEFA-e dostavljene ljetos i mjerodavnim hrvatskim institucijama. Prošlo je nekoliko mjeseci od tih zbivanja, ali i dalje nije poznato što su institucije počele činiti kako bi se rekonstruiralo jesu li sumnje UEFA-e opravdane. Nedavno je priča dobila nastavak jer je njemačka policija odlučila dostaviti svojim hrvatskim kolegama nove informacije o tom slučaju.


UPUĆENI INOZEMNI IZVORI ispričali su Nacionalu da se u središtu priče o navodnom namještanju te utakmice nalaze protagonist međunarodne kladioničarske afere Ante Šapina i Zdravko Mamić, izvršni dopredsjednik nogometnog kluba Dinamo i najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa. Zagrebački Dinamo protiv londonskog Arsenala igrao je u trećem pretkolu Lige prvaka u utakmici koja se početkom kolovoza 2006. odigrala u Zagrebu. Pred 35.000 gledatelja Dinamo je sve do 63. minute igrao ravnopravno s Arsenalom, ali je u toj minuti Cesc Fàbregas, poznati španjolski nogometaš koji nastupa za Arsenal, postigao prvi gol. Dvije minute kasnije nizozemski nogometaš Arsenala Robin Van Persie postigao je i drugi gol, a u 79. minuti Fàbregas je zabio svoj drugi pogodak i Dinamo je glatko izgubio s 0:3. Danima se poslije utakmice prepričavalo kako je golman Dinama Ivan Turina začuđujuće nespretno primio druga dva gola. Nacionalov izvor tvrdi da su čelnici Dinama utjecali na neke igrače da namjerno odigraju lošije u drugom poluvremenu, jer su navodno procijenili da Dinamo ionako neće moći eliminirati Arsenal. Da je ta utakmica bila pod istragom potvrdio je ljetos i izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić, koji je na konferenciji za novinare na stadionu u Maksimiru izjavio da je Turina zbog toga bio na razgovoru u policiji.

NEDAVNO SU SE POJAVILE informacije koje otkrivaju kako je ta utakmica mogla biti namještena. Izvori upućeni u taj slučaj ispričali su Nacionalu da je Ante Šapina izravno sa Zdravkom Mamićem dogovarao sve detalje kako će se ta utakmica namjestiti. Tvrdi se da su njih dvojica o tome razgovarali u više navrata, te da se jedan telefonski razgovor o mogućem namještanju te utakmice vodio i iz ureda uprave kladionice Germania sport, koja je jedno vrijeme bila sponzor Dinama. Bilo je to nekoliko dana uoči te utakmice. Tvrdi se da je Ante Šapina iz ureda Ivana Koraća, člana Uprave Germania sporta, telefonski razgovarao sa Zdravkom Mamićem o tome je li sredio da se utakmica završi onako kako su se njih dvojica bili dogovorili. Ako je to točno, Korać bi mogao biti jedan od svjedoka u mogućoj budućoj istrazi o tom slučaju. Šapina i Mamić navodno su se unaprijed dogovorili da Dinamo od Arsenala izgubi s dva ili više golova razlike. Zdravko Mamić je navodno utjecao na trojicu igrača Dinama kako bi svojom izvedbom na utakmici doveli do željenog rezultata. Riječ je o golmanu Ivanu Turini, Zoranu Mamiću i Jasminu Agiću. Agić je na toj utakmici u 27. minuti zamijenio ozlijeđenog napadača Davora Vugrinca. Zanimljivo je da je Agić jedan od optuženih igrača u aferi Offside, preko koga su se namještale utakmice nogometnog kluba Croatia iz Sesveta, u vrijeme dok je Agić nastupao za taj klub. Tvrdi se da je Šapina nakon razgovora sa Zdravkom Mamićem zvao jednog inozemnog kladioničara koji je pod sumnjom da je dio kladioničarske mafije koja je zajedno sa Šapinom namjestila veći broj utakmica širom svijeta. Šapina je navodno s tim kladioničarom razgovarao kako bi doznao koliko novca može uložiti na utakmicu između Dinama i Arsenala. Isprva mu nije rekao o kojoj je utakmici riječ, nego samo da se radi o jednoj utakmici Lige prvaka, te kakav je u to vrijeme bio koeficijent za klađenje na tu utakmicu. Zatim je Šapina pitao koliko novca može uložiti na tu utakmicu, a da mu ovaj jamči da se kladioničarski koeficijent neće promijeniti. Kladioničar mu je odgovorio koliki mu koeficijent može jamčiti, za koji iznos i za koji tip klađenja, odnosno ako će se netko kladiti da će Dinamo izgubiti s dva ili više golova razlike.

ANTE ŠAPINA JE u to vrijeme boravio u Hrvatskoj s članovima svoje obitelji. Zajedno s prijateljima jedno je vrijeme proveo na hrvatskoj obali, a nekoliko dana bio je i u Zagrebu. U Zagrebu je bio i na dan utakmice. Izvori upućeni u taj slučaj tvrde da je sa Šapinom u društvu tada bilo nekoliko ljudi, među njima i izvjesni Ivan Pavić. Šapina je s društvom otišao na utakmicu, a kako tvrde izvori, klađenje na unaprijed dogovoreni rezultat počelo je u drugom poluvremenu te utakmice. Osobama koje su zajedno s njime gledale utakmicu Šapina je ispričao da je u poluvremenu bio u kontaktu sa Zdravkom Mamićem. Neki od ljudi koji su utakmicu gledali u društvu Ante Šapine navodno su bili i svjedoci telefonskog razgovora koji je Dinamo je od Arsenala primio tri gola zaredom
u, najblaže rečeno, sumnjivim okolnostimaDinamo je od Arsenala primio tri gola zaredom u, najblaže rečeno, sumnjivim okolnostimaŠapina vodio s Mamićem iz ureda Uprave Germania sport kladionice nekoliko dana ranije. Izvori upućeni u taj slučaj tvrde da se Šapina počeo kladiti na rezultat utakmice Dinamo - Arsenal u drugom poluvremenu, te da je to činio kladeći se uživo preko mobitela. Zvao je svog kladioničara u jednoj europskoj zemlji, a on se u njegovo ime navodno kladio u Aziji. U isto to vrijeme na navodno namješteni rezultat te utakmice kladile su se i osobe koje su spornu utakmicu uživo gledale zajedno sa Šapinom u društvu. Tvrdi se da su Šapina i društvo ukupno klađenjem na tu utakmicu zaradili oko 4 milijuna eura. Šapina je navodno komentirao da je Mamićev udio u zaradi od klađenja na tu utakmicu iznosio 400 tisuća eura.

TE SE INFORMACIJE nadopunjuju sadržajem zapisnika o ispitivanju Ivana Turine, bivšeg golmana zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo. Turinu su istražitelji UEFA-e ispitivali o toj utakmici jer se sumnjalo da je on bio jedan od trojice igrača Dinama koji su sudjelovali u manipulaciji njezinim rezultatom. Nacional posjeduje zapisnik s tog ispitivanja, koji otkriva i neke nepoznate informacije o mogućem namještanju sporne utakmice. Dva su dijela razgovora s Turinom istražiteljima UEFA-e bila posebno zanimljiva. Najzanimljiviji dio je onaj u kojem Turina istražiteljima UEFA-e priznaje da je Zdravko Mamić u poluvremenu te utakmice bio u svlačionici i razgovarao s nekim igračima. Ivan Turina je izjavio: “...Zdravko Mamić u poluvremenu te utakmice došao je u svlačionicu, što je normalno. Kada je došao, uopće nije govorio o igri. Njegov brat Zoran također je bio tamo. Kada je rezultat loš, on psuje i viče. Što je rekao za vrijeme spomenute utakmice, više se ne sjećam.”

ISTRAŽITELJIMA UEFA-E činilo se vrlo važnim otkriće da je Zdravko Mamić bio u svlačionici u poluvremenu te utakmice. To se u uređenim europskim klubovima gotovo nikada ne događa, a posebno ne u situacijama kada se sumnja da je upravo ta utakmica možda namještena i da ju je namještala upravo osoba koja je u poluvremenu sporne utakmice ušla u svlačionicu s igračima. Međutim, i sam Turina je rekao kako je to u Dinamu normalno, te da se ne radi o nekoj neobičnoj situaciji. Jedino je možda neobično to što je Mamić ušao u svlačionicu u utakmici u kojoj je Dinamo dotad rezultatski dobro stajao, te nije niti psovao, niti vikao, a Turina se ne sjeća što je i s kime govorio. Drugi zanimljiv detalj iz razgovora Ivana Turine s istražiteljima UEFA-e je onaj u kojemu on priznaje da poznaje Ivana Pavića, osobu za koju se tvrdi da je bila u društvu Ante Šapine kada se dogovaralo kako će se namjestiti da Dinamo od Arsenala izgubi s dva ili više golova razlike. Turina je istražiteljima ispričao da se s Pavićem susreo u vrijeme kada je igrao za Lech iz Poznanja. O svom kontaktu s Ivanom Pavićem je rekao:

“U LECHU JE IGRALO nekoliko Srba, Bosanaca i Makedonaca i jedan Hrvat. Iz Poznanja smo često išli kupovati u Berlin. Prije otprilike godinu dana bila je prijateljska utakmica u Wronkiju, 50 km od Poznanja. Tamo je došao jedan Hrvat nakon utakmice do mene. Vozio je tamni crni Mercedes s njemačkim oznakama BOG. Taj tip bio je vrlo stasit, krupan. Njegovo je ime bilo Ivan Pavić. Susreli smo se u jednom hotelu, gdje trenira poljska reprezentacija. Oko 15 igrača sjedilo je zajedno u hotelu za ručkom kada je on došao k nama. Iz daljine nas je pozdravio na hrvatskom i otišao. On je bio na glasu kao navijač i to nam je rekao još u Berlinu da će nas doći vidjeti. Također je rekao da je i on bio sportaš i spomenuo svoje ime. To je potrajalo oko AKTER AFERE Ante Šapina berlinski ugostitelj kojem uskoro počinje suđenje u NjemačkojAKTER AFERE Ante Šapina berlinski ugostitelj kojem uskoro počinje suđenje u Njemačkojminute. Bio je već u tamošnjem restoranu kada smo došli mi igrači.” Istražitelji UEFA-e pitali su Turinu kako je zapamtio oznaku Pavićeva vozila, a on im je odgovorio da ih je on na parkiralištu pitao kako najbrže doći do Berlina. Turinu su istražitelji ispitivali i u kakvim je odnosima s braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem, te s Jasminom Agićem. O njima je Turina pozitivno govorio. Također je priznao i kako je u Berlinu znao zalaziti u isti kafić u kojemu je često boravio Ante Šapina. Sve su to zanimljive informacije, ali će sve navedeno biti iznimno teško dokazati ako se ne pojave svjedoci tih zbivanja koji će o svemu govoriti s još više detalja i praktički priznati da su sudjelovali u namještanju. Inozemni izvori ispričali su Nacionalu da bi se to uskoro moglo dogoditi. Krajem veljače u Njemačkoj počinje suđenje Anti Šapini. On je njemačkoj policiji već vrlo detaljno priznao kako je i koje utakmice namještao. Isti izvori tvrde da će se Šapini u Njemačkoj suditi za namještanje gotovo 50 nogometnih utakmica. Pojave li se na popisu tih utakmica neke u kojima su nastupali i hrvatski klubovi, ili konkretnije Dinamo iz Zagreba, bit će to jasan pokazatelj da je Šapina priznao da je sudjelovao u namještanju utakmica Dinama iz Zagreba. Ako bi Šapina potom pristao dati i posebnu izjavu mjerodavnim hrvatskim institucijama, mogao bi se početi graditi vrlo kvalitetan predmet protiv onih osoba s kojima je Šapina navodno dogovarao namještanje rezultata. Lako je moguće da je spreman razgovarati i s hrvatskim istražiteljima, te da su nove informacije do Državnog odvjetništva stigle kao poticaj mjerodavnim hrvatskim institucijama da zatraže razgovor s Antom Šapinom.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika