Objavljeno u Nacionalu br. 795, 2011-02-08

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

3D četnik

Milana Vuković Runjić organizirala je raspravu o polemici Visković-Jergović bez njih. ZBILJA ne razumijem sljedeće: onaj o kome se u polemici radi - šuti u kuli bjelokosnoj. Onaj koji je započeo polemiku – šic van iz studija. A publici se servira tek sekundarna graja više ili manje naklonjenih pobočnika. U čemu je fora?

Zrinka PavlićZrinka PavlićNARODNI HEROJ BEZ KARTE

Dnevnik 3, HTV1, ponedjeljak, 22.15

Zakuhalo se gadno u Egiptu i HTV-ovci su dobro reagirali, sve pohvale i posebnoj emisiji Mirjane Rakić nakon središnjeg Dnevnika u ponedjeljak, no jedan moment u Dnevniku 3 ipak je cijelu priču okrenuo na laganu tabloidsku sprdnju. Riječ je gostovanju, kako ga je Siniša Kovačić najavio, trenera svih trenera – Ćire Blaževića. Ćiro se, naime, obreo u Egiptu taman kad se gužva pretvorila u megagužvu pa se negdje usred cijelog tog cirkusa uspio izvuć i doplahutat do Beča. I sad ga eto kao narodnog heroja u studiju HTV-a, gdje simpatično šušuri o svojoj egipatskoj pustolovini. Imao je sreću što poznaje jednog sportaša koji je odgovoran za avione iz Kaira prema Beču pa ga je taj „bez karte i bez ičega“ stavio na let i fiju. Ja sam odmah našla barem dvije stvari koje bih rado priupitala Ćiru.


Prvo, kakvi su to SPORTAŠI u Egiptu ODGOVORNI ZA AVIONE KOJI LETE PREMA BEČU? Drugo, kako se to u Kairu na letove ubacuje „bez karte i bez ičega“? Znam da je izvanredno stanje, ali nije li to malo nezgodno, s obzirom na sve sigurnosne panike koje, recimo, meni dižu službenici na svakom svjetskom aerodromu kada se u avion pokušam ukrcati sa šibicama? Ali Sinišu K. to nije zanimalo. Zašto bi nasumično ukrcavanje putnika u avione iz Kaira bilo po bilo čemu zanimljivo ili zabrinjavajuće? On je Ćiri postavio puno važnije pitanje: „Jel’ vas bilo strah?“ Pa smo čuli ono što je svakom Hrvatu ponos i dika. Ćiro za strah ne zna. Zbog čega mi je odmah lakše i manje brinem glede Egipta.

Ocjena: WTF???

ŠIC VAN IZ STUDIJA

Peti dan, HTV1, petak, 23.10

Super mi je bilo kad je Milana Vuković Runjić u petak u „Petom danu“ iskrcala Velimira Viskovića iz studija da bi se moglo raspravljati o njegovoj polemici s… s kim ono? Rekla bih s Jergovićem, ali lagala bih jer se dotični glede cijele priče nije oglasio ni uzdahom, a ako kažem „s udrugom za obranu časti lika i djela Miljenka Jergovića“ ispast ću zločesta. Uglavnom, Visković je u „Vijencu“ nešto rekao o tome da nijedan hrvatski književnik osim Jergovića ne može naći opravdanje za četništvo (što je nadahnuto Jergovićevom izjavom „Vremenu” da je pisao o Draži Mihajloviću kao o 3D ličnosti čiju tragiku donekle razumije) i onda je, što bi Ameri rekli, drek opalio u ventilator. Neki članovi Hrvatskog društva pisaca, kojemu je Visković predsjednik, poludješe zbog toga i stadoše se ispisivati iz ceha, nekoliko je kolumnista po raznim glasilima diglo graju da Visković ugrožava Jergovića jerbo bi mu sad neki đikan mogao opalit šakomicin, misleć da je Jerga četnik i sve u svemu, totalna drama. Pa se sad o tome, dakako, moralo razgovarat u „Petom danu“, tik uz ibervažnu raspravu o kineskom priručniku za dresuru djece, a da bi se o tome moglo raspravljati na način koji je očito jedini prihvatljiv u rvackih intelektualaca, jednog od glavnog aktera polemike – Viskovića – moralo se udaljit iz studija. Pa su na kraju o polemici koju je započeo Visković pričali svi osim Viskovića. Ovom ću prilikom potpuno izostaviti svoje mišljenje i o Jergoviću i o Viskoviću i o toj polemici (nisam se napila Domestosa pa da se petljam u taj osinjak), ali moram reći da ZBILJA ne razumijem sljedeće: onaj o kome se u polemici radi - šuti u kuli bjelokosnoj. Onaj koji je započeo polemiku – šic van iz studija. A publici se servira tek sekundarna graja više ili manje naklonjenih pobočnika. U čemu je fora?

Ocjena: ???

SJEDI MIRNO I NE ŽVAČI NA SATU!

Nedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00

Sigurna sam da naklonost ili odbojnost prema ovotjednoj emisiji „Nedjeljom u dva“ u gledatelja ovisi isključivo o tome koliko su im teorije povjesničara Ive Goldsteina uklopljive u svjetonazor i doživljaj The Domovine pa ću izbjeći ideološko opredjeljivanje ocjenom profesorova nastupa i samo napomenuti da kakav god taj nastup bio, njegova (ne)kvaliteta, kao i u slučaju većine Stankovićevih zanimljivih gostiju u proteklih pet godina, nije imala nikakve veze s voditeljem, koji je cijelu emisiju više-manje prepustio gostu. No čisto televizijski, jedan me moment u emisiji zaprepastio: kada je Stanković uletio s napomenom da je upravo stigao prigovor jedne gledateljice, koja kaže da je strašno nervira Goldsteinovo meškoljenje na stolici. Uza sve razumijevanje televizije kao medija, gledateljstvu ugodnih i neugodnih prizora – MOLIM???? Što je sljedeće? Kada sljedeći put ugosti osobu čudnovate frizure, treba ga nazvat i tražit da sugovorniku nabije šešir na glavu, a kad uleti geđovan s neukusnim špic-papkom, slat buljuk prosvjednih SMS-ova tražeći da se izuje? Ne znam kako vi, ali ja ću baš nekog nahuškat da pokuša.

Ocjena: svašta (neka brojka koja izgleda zbunjeno)

KAD VAMPIRI PUKNU

Na putu prema dolje, NovaTV, srijeda, 0.30

Prvo, sve pohvale zbog otkupa ove izvrsne dramske serije. Drugo, pao mi je kamen sa srca kada sam pročitala da je NovaTV ipak neće emitirati pod naslovom koji su prvo najavili – „Kad tata pukne“. Riječ je, naime, o ozbiljnoj drami o profesoru kemije koji sazna da boluje od raka pluća pa se, suočen s potrebom da osigura kakvu-takvu budućnost obitelji – odlučuje na proizvodnju kristalnog metamfetamina u kućnoj radinosti. „Kad tata pukne“ više bi impliciralo seriju u kojoj lik visi s lustera od frustracije zato što mu djeca slušaju klingonsku heavy-metal glazbu. No uza sve pohvale, moram po sto i osamdeseti put ponoviti da je NovaTV jedan od najgorih uništavača kvalitetnih serija u regiji. Otkupe ovakav dragulj i onda ga – u sklopu već poznate prakse kakvu su iskušali s „Dva metra pod zemljom“, „Buffy, ubojicom vampira“, „Televizijskim poslima“ itd – puknu u vampirski termin nakon ponoći. Bitno da su „Asi“ i „Gumuš“ na programu od jutra do sutra.

Ocjena: seriji 5, Novoj TV 1

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika