Objavljeno u Nacionalu br. 795, 2011-02-08

Autor: Marko Biočina

IZBOR NOVIH ČLANOVA UPRAVE NAFTNE KOMPANIJE INA

Vlada procedurom želi izbjeći sukob interesa ministrice Martine Dalić

Odabir Krešića, Majera i Dalića izazvao je velik interes u hrvatskim naftaškim krugovima. Opće je mišljenje da su to stručnjaci sa znatnim iskustvom rada u Ini koji imaju osnovne preduvjete da kvalitetno obavljaju povjerene dužnosti, ali i da bi bilo bolje za njih da su bili odabrani u transparentijem ozračju

MARTINA DALIĆ možda će morati odlučivati o unapređenju suprugaMARTINA DALIĆ možda će morati odlučivati o unapređenju suprugaDirektor rafinerije Rijeka Ivan Krešić, član uprave Tifona Davor Majer i direktor Sektora za istraživanje u Ina- Naftaplinu Niko Dalić trebali bi biti imenovani novim članovima uprave nacionalne naftne industrije Ina, čim u Vladi osmisle način kako da izbjegnu potencijalni sukob interesa u vezi s Dalićem, suprugom ministrice financija Martine Dalić. U Vladi pošto-poto žele izbjeći situaciju u kojoj bi Martina Dalić kao članica Vlade glasovala o unapređenju svog supruga, no kako će to učiniti, zasad nije poznato. Prvi je plan bio da Vlada ne donese formalnu odluku o imenovanju, nego samo neformalnu preporuku, a da odluku donese nadzorni odbor. Ipak, čini se da to neće biti moguće, jer je u Dioničarskom ugovoru o upravljanju Inom navedeno da hrvatske članove uprave imenuje Vlada.

Kad njihovo imenovanje ne bi bilo provedeno na takav način, postojala bi mogućnost da njihov legitimitet u budućnosti bude doveden u pitanje. Odabir Krešića, Majera i Dalića izazvao je velik interes u hrvatskim naftaškim krugovima. Opće je mišljenje da su to stručnjaci sa znatnim iskustvom rada u Ini koji imaju osnovne preduvjete da kvalitetno obavljaju povjerene dužnosti, ali i da bi bilo bolje za njih da su bili odabrani u transparentijem ozračju. Za razliku od članova nadzornog odbora, koji su odabrani nakon provedenog javnog natječaja, članovi uprave odabrani su diskrecijskom odlukom Vlade. Koji su kriteriji pritom primijenjeni, nije poznato, pa će se Krešić, Majer i Dalić puno teže obraniti od, u takvim slučajevima uobičajenih, optužbi da su odabrani zbog političke podobnosti. Tako su se već pojavile glasine da je za Krešića lobirao potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević, čija je tvrtka navodno dobivala unosne poslove na protupožarnoj zaštiti u rafineriji Rijeka, da je Dalić unaprijeđen kako bi njegovoj supruzi bio nadoknađen gubitak prihoda koji je pretrpjela kad je s položaja predsjednice uprave Centar banke prešla u Vladu, te da je Majer zapravo MOL-ov kadar, jer je bio član uprave u Tifonu koji je u 100-postotnom vlasništvu mađarske kompanije.

Ne ulazeći u istinitost tih tvrdnji, neosporno je kako bi ih bilo puno manje da su članovi Uprave poput članova nadzornog odbora izabrani kroz javni natječaj s mjerljivim kriterijima i postignućima.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika