Objavljeno u Nacionalu br. 795, 2011-02-08

Autor: Plamenko Cvitić

Kupovanje koalicijskih partnera

Iskaz Mladena Barišića - 'Silvano Hrelja prodao se HDZ-u za 50 tisuća kuna'

Činjenica je da je Hrelja zamijenio Jordana na čelu stranke nakon što je HSU imao loše rezultate na parlamentarnim izborima 2007. i osvojio samo jedan saborski mandat. Jordan je za takav ishod optužio HDZ, tvrdeći da su namjerno financirali nekoliko konkurentskih umirovljeničkih stranaka sličnog naziva i tako zbunili njihovo glasačko tijelo

SILVANO HRELJA preuzeo je čelo Hrvatske stranke
umirovljenika od Vladimir Jordana nakon izbora 2007. i sklopio koaliciju s HDZ-omSILVANO HRELJA preuzeo je čelo Hrvatske stranke umirovljenika od Vladimir Jordana nakon izbora 2007. i sklopio koaliciju s HDZ-omSilvano Hrelja, čelni čovjek Hrvatske stranke umirovljenika, bio je najskromniji HDZ-ov koalicijski partner. Za vjernost koaliciji HDZ-a, HSS-a i HSLS-a nakon parlamentarnih izbora 2007. Hrelji je iz crnog stranačkog fonda HDZ-a na vlastiti zahtjev isplaćeno samo 50.000 kuna, što je znatno manje od iznosa koji su isplaćivani nekim drugim osobama. Kako doznaje Nacional, to je dio iskaza bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, koji je Uskokovim istražiteljima ispričao pojedinosti o potrošnji novca koji je putem marketinške tvrtke Fimi Media bio izvučen iz javnih poduzeća i potom korišten za ilegalne isplate. Dio tih isplata, prema Barišićevim tvrdnjama, bio je korišten i za potkupljivanje koalicijskih partnera, a kao najskromnijeg među njima spomenuo je Hrelju. To je teška optužba na račun šefa Hrvatske stranke umirovljenika, ali ona tek mora biti dokazana.

Sam Barišićev iskaz ne znači ništa ako ne može biti potkrijepljen dodatnim dokazima, a u USKOK-u su u pravilu dosta skeptični prema tvrdnjama iz svjedočanstva Barišića i ostalih aktera korupcijskih afera, te ih smatraju relevantnima tek nakon što ih potvrde dodatnim dokazima. Jesu li takve dodatne inkriminacije dosad pronađene u slučaju Hrelja zasad nije poznato. Ipak, indikativno je da je slične optužbe Barišić već iznio na račun jednog drugog HDZ-ova koalicijskog partnera, čiji identitet javnosti nikad nije otkriven. Prema informacijama objavljenim u medijima, Barišić je posvjedočio da je po nalogu Ive Sanadera nakon izbora 2007. čelniku jedne parlamentarne stranke platio pola milijuna kuna. O kome se radilo, nikad nije otkriveno javnosti, ali se nagađalo da je riječ o bivšem čelnom čovjeku Hrvatske stranke umirovljenika Vladimiru Jordanu ili tadašnjem čelniku Hrvatske stranke prava Anti Đapiću. Nedugo nakon što je priča objavljena u medijima, cijeli je slučaj pao u zaborav, no afera bi se nakon optužbi na Hreljin račun ponovno mogla aktualizirati. Činjenica je da je Hrelja zamijenio Jordana na čelu stranke nakon što je HSU imao loše rezultate na parlamentarnim izborima 2007. i osvojio samo jedan saborski mandat. Jordan je za takav ishod optužio HDZ, tvrdeći da su namjerno financirali nekoliko konkurentskih umirovljeničkih stranaka sličnog naziva i tako zbunili njihovo glasačko tijelo.

Vrlo brzo nakon toga Jordan je smijenjen, a novi predsjednik i jedini saborski zastupnik HSU-a Hrelja sklopio je koalicijski ugovor s HDZovom koalicijom, ali uz puno lošije uvjete nego što je stranka imala u ranijem mandatu. Je li dio tog aranžmana bila i isplata 50.000 kuna, pokazat će istraga, ali radi se o uistinu maloj količini novca u usporedbi s ostalim troškovim navodno podmirenih iz HDZ-ova crnog fonda. Pjevač Marko Perković Thompson navodno je dobio pola milijuna samo da ne pjeva u izbornoj kampanji, 4 milijuna kuna potrošeno je na promidžbeni materijal HDZ-a, 400.000 eura za kupnju novina na zadarskom području, a 300.000 eura potrošeno je na vlasnički ulazak u lokalnu televiziju na području Slavonije. Nadalje, Barišić je u sklopu istrage u slučaju 'Fimi media' ispričao i kako je Mati Miši Kovaču iz "crnoga fonda" na ruke isplaćeno između 80 i 100 tisuća eura za nastup u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji 2007. te da je na isti način "oko 40 tisuća eura isplaćeno i pjevačici Nini Badrić".

BARIŠIĆ JE ISTRAŽITELJIMA objasnio da je s Mišom Kovačem i Ninom Badrić HDZ potpisao ugovore i transparentno im platio honorare, no prema dogovoru sa Sanaderom, iz crnog fonda im je na ruke plaćen "dodatak". Barišić je čak i rekao da je riječ o novcu izmuzenom iz državnih poduzeća preko Fimi medije. Barišić je prokazao i nekoliko hadezeovaca bliskih bivšem premijeru, koji su navodno iz crnog fonda primali dodatke na plaću od desetak tisuća kuna mjesečno. U usporedbi s tim iznosima, jasno je zašto je Barišić navodnu isplatu 50 tisuća kuna Silvanu Hrelji opisao kao jednu od najmanjih pojedinačnih isplata iz crnog fonda.

Vezane vijesti

'Morat ćemo raditi više, inteligentnije i ići u mirovinu kasnije'

'Morat ćemo raditi više, inteligentnije i ići u mirovinu kasnije'

Silvano Hrelja ponovno je na današnjoj 10. redovnoj i izbornoj skupštini Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) izabran za predsjednika te stranke.… Više

Komentari

registracija
25/6/10

vidra, 08.02.11. 07:35

Hrelja, Hrelja, Hrelja, kako češ Puležanima pogledati u oči?


registracija
5/3/10

starimudrac, 08.02.11. 07:43

đubre


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 08.02.11. 08:59

Dileme nema, skromni Hrelja još skromnijeg novcanog apetita zadovoljan mrvicama završava svoj politički put. Kao čovjek prestaje postojati, a kao mogući radnik u nekoj firmi pogotovo. Kako dalje živjeti Hrelja dragi ROPE.


registracija
8/7/09

bankar, 08.02.11. 10:19

pa šta je du čudno


registracija
30/5/10

ropan, 08.02.11. 11:03

U ovoj poplavi hadezeovskih makinacija nekako mi se činilo da takav jedan lik koji predstavlja umirovljenike nije sklon tomu da bi se prodao jer njegov jedan glas nije presudan. Međutim, ukoliko to državno odvjetništvo dokaže onda je zaista Hrelja pao da niže ne može. I sam vidi kolika je budala bio da se proda za pedeset tisuća i to kuna, a drugi su, čini se, dobivali milijunske iznose. I to našeg novca.
Ovo pišem kao umirovljenik kojemu je od strane istih nametnut harač, pa smanjenje mirovina i tko zna čega će još biti. A oni se 'kupaju' u novcu.
Mislim da je predstavniku HSU-a odzvonilo za svagda što se politike tiče, međutim,on je osiguran jer će u saborsku mirovinu koja će biti triput veća no moja. Može šetati i fućkati, a mi ćemo se i dalje gložiti.
Nevjerojatno je koliko smo korumpirani. Takvo ponašanje postalo je obrazac i trebat će puno vremena kako bismo se oporavili i postali uljuđeno društvo. Do tada, tko zna.


registracija
25/6/10

uran54, 08.02.11. 11:42

živimo u hrvatskoj u kojoj je nažalost sve je moguće pa i ovo ali mi bode oči i mozak "iznos" za koji se prodao ,ako jedan thompson vrijedi 500 000 ili već koliko za nepjevanje ,ovi drugi za pjevanje i dr.usluge ,možda je barišić ili neko iz hdz samo želio cifrom pokazati i dokazati "bjedu " onih koji se s njima bar javno ne slažu ,pa kao i kad uzimaju jeftini su...bofl a mi kad uzimamo znamo ... nešto malo tu smrdi


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 08.02.11. 11:58

To je u stvari dokaz da svako ima svoju cijenu. Hrelju zadovoljava sitnis.


registracija
20/12/10

Ponedeljak, 08.02.11. 12:29

JEBO VAS HRELJA PAO NA NISKE GRANE A STAJE SA hdzeom I BARISICEM MA TO TREBA UKINIT I ONO STO JE U STMAKU DA VISE NE JEBU OVAJ NAROD


registracija
8/7/09

bankar, 08.02.11. 14:23

svi su oni na prodaju i kupnju to je kapitalisički sustav jedina vrijednost je novac i to sputava napredak u najvišem smislu


registracija
16/6/09

Trenk, 08.02.11. 17:31

Jeftini HDZ prljavi predizborni spin.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 08.02.11. 18:03

Boze hoce li se Hrvatska jednom rijesiti tog najveceg zla sto ju je mogao zadesiti,zvani HDZ.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 08.02.11. 18:28

Za koliko eura ste se vi prodali g.Barišić HDZ-u kad vas već trpimo godinama?


registracija
27/12/06

Skipp, 09.02.11. 01:22

Pa da je Hrelja prodana duša vidi se iz njegovog ponašanja - ni prdnuo nije kad je donesen zakon da se ove godine mirovine ne usklađuju - Jadranka opet "spašava" državu otimanjem love onima koji su najslabiji i najjadniji i od kojih su većina - osim njenih lažnih branitelja - tu mirovinu pošteno zaradili. Sram je bilo. A puna su joj usta humanosti.


registracija
10/2/11

racional, 11.02.11. 18:08

E što ćeš sada Hrelja, penzići ti kopaju po bajama , a ti sa HADEZEOM na frajama.Ti penzionerski funkcioneri imaju viši standard nego kad su radili. Teško da se pošteno mogu boriti za penzionerska prava.


registracija
29/11/09

Ivis, 14.02.11. 18:33

Nikakva novost, izuzev "nikakva cijena"! Citavi Sabor vrijedi niti 1,5 mil. eura. Po kilogramu vrijede kao svinjski gnoj.


registracija
26/1/11

HBM, 16.02.11. 08:33

ma meni taj Hrelja izgleda baš kao ljigav čovjek i skroz bez morala. taj bi se prodao i za nešto manje love. Predpostavljam da je kasnije tražio još love a kad nije dobio otišao je na drugu stranu iz koalicije. Dno dna, ali nije jedini, nažalost.


registracija
16/2/11

pro, 16.02.11. 11:00

malo zar nije za više?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika