Objavljeno u Nacionalu br. 795, 2011-02-08

Autor: Marko Biočina

Propast Tuđmanovog teniskog partnera: Krah prijeti tvrtkama Bruna Orešara

BRUNO OREŠAR JEDAN je od poznatih hrvatskih poduzetnika koji su bogatstvo stekli u pretvorbi i privatizaciji 90-ih. Sam Orešar, bivši tenisač, u tom je razdoblju bio poznat kao teniski partner tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, a, slučajno ili ne, u to je vrijeme uspio kupiti Jadrankamen iz Pučišća

BRUNO OREŠAR
bogatstvo je stekao u
privatizaciji, godinama
je figurirao kao uspješni
poduzetnik, a sad je na
rubu bankrotaBRUNO OREŠAR bogatstvo je stekao u privatizaciji, godinama je figurirao kao uspješni poduzetnik, a sad je na rubu bankrotaBruno Orešar najnoviji je u nizu hrvatskih poduzetnika koji su se usred recesije našli na rubu poslovne propasti. Dapače, nakon što je prije desetak dana otkriveno kako je pred Trgovačkim sudom u Rijeci pokrenuto dvadesetak zahtjeva za stečaj njegova hotelskog poduzeća Hoteli Novi iz Novog Vinodolskoga zbog nagomilanih dugova, pred propašću je i druga Orešarova tvrtka Jadrankamen iz Pučišća. Radnici te tvrtke fizički su napali Orešara prilikom njegova govora na skupu radnika održanom u kinodvorani u Pučišćima. Razlog nezadovoljstva radnika je kašnjenje plaće od 52 dana, a prema izvještaju Jutarnjeg lista, radnici su dva puta fizički nasrnuli na Orešara, kojem isprva nisu htjeli dopustiti da napusti otok Brač.

Osim za kašnjenje plaća radnici Orešara optužuju i za dugogodišnje namjerno uništavanje poduzeća. Najveći dio Jadrankamenovih dugova otpada na nenaplative dugove Orešarove tvrtke Hoteli Novi. Ako ta tvrtka ode u stečaj, kao što je najavljeno, i Jadrankamen bi se mogao naći u velikim problemima. Samo poduzeće Hoteli Novi Orešar je kupio 2004. i tvrdio da ondje kani izgraditi golem luksuzni hotelski kompleks vrijedan više stotina milijuna eura. Znatan dio tog projekta je i ostvaren, no pokazalo se da je ekonomska ispaltivost tolikog ulaganja bila vrlo upitna, jer je dug poduzeća iz godine u godinu rastao. Vrhunac je bio prošle godine kad je glavni Orešarov kreditor Hypo banka zaprijetila da će aktivirati založno pravo i preuzeti vlasništvo nad tvrtkom.

Kompanija je u to vrijeme imala akumulirani gubitak od 52 milijuna kuna. Zbog toga je Orešar pokrenuo pregovore s Hypo bankom, najvećim kreditorom, a sudeći po informacijama objavljenim u domaćim medijima, da zadrži tvrtku u svom vlasništvu, Orešar je morao hitno prikupiti oko 2 milijuna eura. Ne zna se je li u tome uspio, ali već nekoliko mjeseci kasnije grad Novi Vinodolski pokrenuo je predstečajni postupak protiv kompanije zbog akumuliranog duga od 11 milijuna kuna za razne komunalne naknade. Orešaru nije pomoglo ni to što je poslovodstvo njegove tvrtke zaratilo sa zaposlenicima, ukinuvši kolektivni ugovor. Sindikalci su tvrdili da Orešar namjerava prebaciti oko 170 od ukupno 250 zaposlenika Hotela Novi u tvrtku Novi spa & resort, te da prisiljava radnike da potpišu novi ugovor, koji podrazumijeva manju plaću i gubitak svih stečenih prava.

BRUNO OREŠAR JEDAN je od poznatih hrvatskih poduzetnika koji su bogatstvo stekli u pretvorbi i privatizaciji 90-ih. Sam Orešar, bivši tenisač, u tom je razdoblju bio poznat kao teniski partner tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, a, slučajno ili ne, u to je vrijeme uspio kupiti Jadrankamen iz Pučišća, tada najvećeg hrvatskog proizvođača kamena i kamene galanterije. Ta uspješna kompanija bila je temlej njegova daljnjeg razvoja, a pouzdan partner godinama mu je bila Hypo banka. Iako se godinama u domaćim kuloarima nagađalo da je Orešar samo fiktivni vlasnik Hotela Novi, to nikad nije potkrijepljeno dokazima, a Orešar je u javnosti, osim po luksuznom životnom stilu, bio poznat i po incidentima u kojima je sudjelovao pod utjecajem alkohola.

TAKO JE NAPADNUT početkom veljače 2007., kad je u ranim jutarnjim satima izišao iz ugostiteljskog lokala Galerija u Zagrebu i otišao do obližnjeg kioska u kojem se prodaje fast food. Ondje su mu s leđa prišla dvojica nepoznatih napadača i počeli ga udarati po tijelu i glavi. Potom su pobjegli, a prije dolaska policije Orešar je odvezen u bolnicu Sveti Duh, gdje je utvrđeno da mu je slomljen lakat lijeve ruke, a zadobio je i posjekotinu ispod desnog oka. Kasnije je utvrđeno da je napad posljedica alkohola i svađe između Orešara i dvojice napadača tijekom njihova boravka u Galeriji. Nekoliko mjeseci kasnije Orešar je optužen da je u pijanom stanju prijetio stjuardesi da će joj slomiti ruku, jer ga je zamolila da završi telefonski razgovor i ugasi mobitel, o što se Orešar oglušio. Iako zasad još uvijek nije izvjesna sudbina Orešarova poslovnog carstva, ključna odluka o budućnosti više stotina radnih mjesta zaposlenih u Orešarovim kompanijama mogla bi biti ona riječkog Trgovačkog suda o pokretanju stečaja na Hotelima Novi.

Vezane vijesti

Orešar nezadovoljan Osojićevim Facebook profilom

Orešar nezadovoljan Osojićevim Facebook profilom

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić se osvrnuo na podizanje prijava protiv načelnika Općine Škabrnja Luke Škare zbog odnosa prema Romima.… Više

Komentari

registracija
7/1/09

maggiore, 08.02.11. 09:21

Bit ce ih jos. Samo je pitanje vremena.
Poklonjenim kapitalom je tesko upravljati!!!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 08.02.11. 09:32

cak i kada ti netko pokloni firme, moras imati malo mozga da bi njima mogao upravljati, Luka Rajic je pokazao da ne moras imati faks, medutim malo mozga, malo kontrole na ego itd. Usput receno, Oresar nije bivsi tenisac, Oresar je propali tenisac. Ego j gadna stvar, Zeljko Covic je tako brzo i dobro upropastio Plivu da je ni Vlatka Pokos da je bila direktor PLive ne bi tako brzo i efektivo upropastila.


registracija
20/12/10

Ponedeljak, 08.02.11. 12:20

Nije cudo u Novom je kriminal od devedeseti godina samo malo mjesto pa se sve sakrije.


registracija
16/6/09

Trenk, 08.02.11. 17:24

Pa sve Tudjmanovo je propalo. Ukljucujuci i nas.
Zar ne ?


registracija
11/1/10

fluid, 08.02.11. 19:18

I tako se raspadaju "Tuđmanove birane bogate obitelji"!Ujedno i hrvatsko nacionalno bogatstvo koje su decenijama svi sticali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika