09.02.2011. / 14:43

Autor: Nacional.hr

U Teatru &TD 'Muški-ženski/Ženske-muške'

Uz organizaciju okruglih stolova, radionice i tribine, središnji dio projekta čine dvije predstave, Ženska i Muška, obje u režiji Katarine Pejović i Borisa Bakala

Kakav je status muškog pitanja i kakav ženskog na izmaku prvog desetljeća 21. stoljeća, nakon svih povijesnih (r)evolucija, metamorfoza, tranzicija, transfera i regresija, otkriva posljednji dio trilogije „O zajedništvu" Bacača Sjenki „Muški-ženski/ Ženske-muške", čija će se premijera održati 25. veljače, odnosno 15. ožujka u Teatru&TD.

Blagi uvod u ono što ćemo tek gledati, glavni akteri predstave prezentirali su na današnjoj konferenciji za novinare u Teatru&TD.

Uz organizaciju okruglih stolova, radionice i tribine, središnji dio projekta čine dvije predstave, Ženska i Muška, obje u režiji Katarine Pejović i Borisa Bakala.

Kako se danas može definirati žensko i muško pitanje? I još prije: Je li to uopće pitanje ili je riječ o nečem drugom?

Ili: Kakve stavove zauzimamo i kakve predrasude izražavamo do spolnog opredjeljenja? I još prije: Na koji način možemo govoriti o spolnoj pripadnosti? I još prije: Što nas čini pripadnicima određene spolne grupacije?

Ovo je primjer samo dva bloka pitanja od barem deset koje u projektu MŽŽM želimo otvarati u krugovima/slojevima, poput figure babuške. No, za razliku od ruskog suvenirskog modela, u ovom dramaturško-redateljskom modelu i posljednja, najmanja figurica može se otvoriti, tako da je krajnji ishod praznina koju svatko ima za sebe ispuniti značenjem, najavio je suredatelj predstava, Boris Bakal.

Ekipu MŽŽM čine renomirane glumice i glumci te mlade nadolazeće zvijezde zagrebačkog i sarajevskog glumišta. „Žensku" postavu čine Irma Alimanović, Maja Izetbegović, Jelena Miholjević, Mona Muratović i Petra Težak, dok ćemo u „Muškoj" gledati Benjamina Bajramovića, Nikšu Butijera, Deana Krivačića, Borisa Lera i Vilima Matulu.

Temelj nastanka ovih predstava jest, kao i kod ostalih kazališnih projekata Bacača Sjenki, da su glumci-glumice/izvođači-izvođačice ujedno i suautori/ce sadržaja, a posebnost ovog projekta je da će obje predstave moći pratiti isključivo istospolna publika, naglasila je Katarina Pejović.

Drugim riječima, obje će predstave moći vidjeti i muškarci i žene, ali samo u društvu ostalih muškaraca odnosno žena. Nastavak je ovo kontinuiranog istraživanja međuljudskih dinamika koje Bacači Sjenki provode u svojim projektima, a na tri razine: izvođač/ica-izvođač/ica, izvođači/ce-publika, publika-publika, dodala je Pejović.

Prekrasno je iskustvo surađivati s Bacačima Sjenki u ovako otvorenom prostoru. Teatar&TD je rijetko mjesto slobode u ovom gradu, u ovoj državi zapravo, naglasila je glumica Jelena Miholjević.

Premijere su tek početak priča, a ne njihov kraj, kazao je Bakal te pozvao publiku na otvorene probe krajem idućeg tjedna, u Teatru&TD. Tim će činom publika pridonijeti kvaliteti predstave, na neki način je i usmjeriti te postati dio autorskog tima, na kraju je zaključio Bakal.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika