09.02.2011. / 15:18

Autor: Hina

Odbor za obranu podržao generala Lovrića kao novog načelnika Glavnog stožera

I predstavnici vladajuće koalicije i oporbe kao i vanjski članovi odbora pohvalno su se izrazili o generalu Lovriću, njegovoj vojničkoj karijeri kao i o njegovim najavljenim reformama i transformacijama naših OS RH

General pukovnik Drago Lovrić (Foto: PIXSELL)General pukovnik Drago Lovrić (Foto: PIXSELL)Odbor za obranu Hrvatskog sabora jednoglasno je podržao prijedlog Vlade da se na mjesto novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga imenuje general pukovnik Drago Lovrić umjesto dosadašnjeg generala Zbora Josipa Lucića koji je na toj dužnosti već oko 8 godina.

Kako je istaknuto u raspravi, general Lovrić osoba je koja će osigurati OS RH transformaciju i preustroj u skladu sa standardima NATO-a i Europske unije.

Predstavivši kandidata, ministar obrane Davor Božinović rekao je da se radi o usuglašenom mišljenju Vlade i predsjednika Republike, a kako bi se završilo jedno i započelo novo razdoblje naših Oružanih snaga.

Božinović je naglasio da je general Lovrić prošao sve razine zapovijedanja kao i vojnog školovanja. Podsjetio je da je u skladu s NATO-standardom da se svakih 3-4 godine mijenja načelnik Glavnog stožera, a kako bi se osigurala "protočnost kadrova i ideja".

Predstavivši svoje planove general Lovrić istaknuo je stalnu potrebu za transformiranjem naših Oružanih snaga u skladu s NATO-standardima.

Najavio je racionalizaciju broja administrativnog osoblja, zapovjedništava, odnosa časnika, dočasnika i vojnika istaknuvši pritom da će se smanjiti broj generala i admirala. Istaknuo je i potrebu modernizacije OS RH u skladu s NATO-standardom zamolivši tu i pomoć nadležnog saborskog odbora.

I predstavnici vladajuće koalicije i oporbe kao i vanjski članovi odbora pohvalno su se izrazili o generalu Lovriću, njegovoj vojničkoj karijeri kao i o njegovim najavljenim reformama i transformacijama naših OS RH.

Nakon sjednice, na novinarski upit što će biti s dosadašnjim načelnikom Glavnog stožera generalom Lucićem, ministar obrane Davor Božinović odbio je precizirati, rekavši da je položaj načelnika Glavnog stožera OS vrhunac vojničke karijere.

Također nije ni precizirao tko će naslijediti generala Lovrića na mjestu hrvatskog predstavnika pri Glavnom NATO zapovjedništvu. Najavio je da će politika poštovati mišljenje struke, u ovom slučaju vojnika.

Vezane vijesti

Hrvatska u Afganistanu do 2015.

Hrvatska u Afganistanu do 2015.

Hrvatska će do kraja poštivati dogovorenu politiku NATO-vih operacija u Afganistanu i hrvatske će snage u toj zemlji ostati kako je dogovoreno do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika