10.02.2011. / 09:29

Autor: Hina

Gauguinova slika povučena s dražbe u Londonu

"Nature morte a l'Esperance", nastala 1901., prvi put je predstavljena publici nakon 1989., a trebala je biti najvrjedniji predmet na tradicionalnoj dražbi impresionističke i moderne umjetnosti te poznate londonske kuće

Paul Gauguin; Foto: WikipediaPaul Gauguin; Foto: WikipediaSlika koju je Francuz Paul Gauguin (1848.-1903.) naslikao potkraj života i posvetio ju Vincentu Van Goghu povučena je u srijedu s dražbe u Londonu jer nije postigla najnižu cijenu, priopćila je kuća Christie's.

"Nature morte a l'Esperance", nastala 1901., prvi put je predstavljena publici nakon 1989., a trebala je biti najvrjedniji predmet na tradicionalnoj dražbi impresionističke i moderne umjetnosti te poznate londonske kuće.

No djelo - jedno od četiriju koje je Gauguin naslikao u čast prijatelju Van Goghu - procijenjeno na oko 10 milijuna funta (11,7 milijuna eura), nije postiglo najnižu cijenu i povučeno je s dražbe.

Ukupni prihodi od prodaje na dražbi te večeri bili su 61,8 milijuna funta (više od 70 milijuna eura), od čega je 7,2 milijuna plaćeno samo za sliku Pierrea Bonnarda "Terasa u Vernonu" koja je na dražbi postigla i najvišu cijenu.

Na jednoj drugoj dražbi s nadrealističkim djelima uprihodovano je 30 milijuna funta (oko 35 milijuna eura), od čega 4 milijuna za sliku Salvadora Dalija "Studija za 'Med je slađi od krvi'".

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika