10.02.2011. / 14:35

Autor: Nacional.hr

Druga strana: Bivši suradnik tvrdi da je Assange "paranoidan i gladan moći"

WikiLeaks se obrušio na bivšeg suradnika neposredno prije izdavanja knjige i optužio ga da je krao materijale sa WikiLeaksa kao i da je oštetio infrastrukturu WikiLeaksa

Daniel Domscheit-Berg (Reuters)Daniel Domscheit-Berg (Reuters)Od bivšeg suradnika Juliana Assangea stižu tvrdnje da je Assange od kreativnog, energičnog i briljantnog čovjeka posao paranoidni, moći gladan megalomanijak. Daniel Domscheit-Berg, bivši Assangeov kolega izdaje knjigu o svojoj suradnji s njim, prenosi CNN.

WikiLeaks se obrušio na bivšeg suradnika neposredno prije izdavanja knjige i optužio ga da je krao materijale sa WikiLeaksa kao i da je oštetio infrastrukturu WikiLeaksa. Umanjili su Domscheit-Bergovu ulogu izjavivši da je on bio glasnogovornik za WikiLeaks u Njemačkoj, a ne programer, stručnjak za sigurnost, računalni znanstvenik, urednik i osnivač WikiLeaksa, kako tvrdi Domscheit-Berg. Tvrde da se njegova uloga počela smanjivati prije godinu dana kad su njegova stabilnost i čestitost postali upitni.

Domscheit-Berg je odbacio ove tvrdnje na konferenciji za medije u četvrtak nazvavši sebe "jedinom osobom koja je dugotrajno bila intenzivno uključena u WikiLeaks". On tvrdi i da je Assange tijekom vremena postao autoritativan, da mu je prijetio i prozvao ga izdajicom.

U knjizi, između ostalog, tvrdi da je WikiLeaks izgubio softver koji je ključan da bi se sačuvala anonimnost osoba koje stavljaju dokumente na WikiLeaks. Tvrdi i da je uzeo oko 300,000 dokumenata iz WikiLeaksa jer je smatrao da ih je neodgovorno ostaviti Assangeu, no nije otkrio kakav je sadržaj tih dokumenata.

Ipak napominje da mu je žao što su se stvari između njega i Assangea tako završile jer su skupa imali i dobrih trenutaka i postigli su zajednio velike stvari.

Ovo nije prvi pokušaj da se razotkriju tajne WikiLeaksa, do sada je nekoliko autora na blogovima i u knjigama pokušavalo razotkriti tajne WikiLeaksa.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

registracija
1/10/09

parampar, 10.02.11. 17:54

Je. Kaže frajer da je Assange zlostavljao njegovog mačka (cijeli internet vrišti od smijeha na to), da bi ga prebio da se sad s njim sretne i sl.

Ova priča o oduzimanju softwarea je izgleda točna i DD-B je opravdava "intelektualnim vlasništvom", čime se zamjerio cijeloj hackerskoj sceni koja, kao što svi znamo, zagovara "otvorenost" i "slobodu" informacije. Već su se navodno neki pojedinci iz njegovog Chaos Computer Cluba okrenuli protiv njega.

Hej, Nacional, ona priča o Anonymousu i kako su neki dan hakirali tvrtku za sigurnost FBGary? U vrijeme dok je ista tvrtka istraživala NJIH? Haha, bilo bi fora o tome napisati riječ-dvije! :) Ja sam se smijala satima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika